YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


İŞTE ARAŞTIRMA SONUCU

'Deprem en az 7 olur'

Marmara Denizi'ndeki fay hattını inceleyen Fransız araştırma gemisinin çıkardığı fay haritasına göre meydana gelebilecek bir deprem 7-7,6 arasında olur.

Fransız yerbilimci Xavier Le Pichon ile Prof. Dr. Celal Şengör'ün Marmara Denizi'ndeki çalışmaları sonucunda fay haritası çıkarıldı. Haritada iki parça halinde ortaya çıkan tek fayın, büyük ihtimalle iki parça halinde kırılacağı açıklandı. Bu durumda beklenen Marmara depreminin büyüklüğü 7 civarında olacak. Fayın tek parça kırılması durumunda ise deprem 7,6 büyüklüğünde gerçekleşebilir. Ancak fayın deniz içinde olması nedeniyle depremin yıkıcılığının İzmit depremindeki kadar olmayacağı kaydedildi. Açıklamada, Marmara Denizi'nin kuzey çukurluğu boyunca Kuzey Anadolu fayının bir devamı olarak tek bir fay olduğu belirtildi.

Araştırmalarının üzerinden 1 hafta geçen Fransız yerbilimci Xavier Le Pichon ile Prof. Dr. Celal Şengör, elde ettikleri verileri yazılı bir basın açıklaması ile duyurdular. Buna göre Marmara denizinde iki bölümden oluşan tek bir fay sözkonusu.

Büyük parça 110 kilometre

Marmara denizindeki fayın iki büyük parçadan oluştuğunun belirtildiği açıklamada, bu parçalardan en uzununun 110 kilometre Tekirdağ ile Orta Marmara sırtı arasında, 65 kilometre uzunluğunda olan ikincisinin ise bir büklüm yaparak Çınarcık çukurluğu içerisine girdiği ve muhtemelen iki kol halinde İzmit körfezine doğru uzandığı vurgulanıyor. Açıklamada, fayın tek parça halinde kırılabileceği de belirtildi.

TEK PARÇA KIRILIRSA 7,6

Bilimadamlarının açıklamasına göre fayın parçalı kırılması halinde depremlerin büyüklüğünün 7'nin altında olmayacağı tahmin ediliyor. Tek parça kırılma halinde ise 7,6 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Bilimadamlarının açıklamasında şu görüşlere yer veriliyor: "Unutmamak gerekir ki Marmara fayı denizin içerisindedir. Kırıldığı zaman yaratacağı etki Kocaeli depreminden daha yıkıcı olmayacaktır. Çünkü Kuzey Anadolu fayı gibi faylarda en şiddetli sarsıntı faya paralel dar bir alanda olmaktadır. Marmara denizinde bu kısım su altındadır. Ayrıca deniz içinde ve fay boyunca yayılacak deprem dalgaları karaya geçişte belli ölçüde güç kaybedecektir."




Kağıda basmak için tıklayın.

Özkök çoban olur mu?
Ertuğrul Özkök'ün çobanlık denemesinin 'hayalisi' bile fiyasko ile sonuçlandı. Özkök ve Erol Aksoy dahil 14 sanık hakkında vergi kaçırmaktan dava açıldı.
3 trilyon bile fazla Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Küsmenoğlu, büyük ikramiyenin 3 trilyona düşürülmesi konusunda Bakan Ünlü'yü ikna ettiğini belirterek, 'Benim gönlümden geçen 2 trilyondu' dedi
Trafikte 'rica' dönemi
Ekipler, sürücülerden haftada bir gün trafiğe çıkmamalarını istiyor
Temel'in imaj savaşı
Karadenizli imajının belirgin unusuru burunu düzelten Temeller şimdi de kulak küçültmeye merak sardı.
Başörtülü diye yok sayıyorlar
İmam-Hatipliler üzerinden bütün yurt genelinde uygulamaya geçilmeye çalışılan başörtüsü yasağına karşı direnişler büyüyor. İstanbul'daki pekçok İHL'de olduğu gibi Küçükköy Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi öğrencileri de, baskıcı okul yönetiminin dayatmalarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Küçükköy İHL hazırlık sınıfına kaydını yaptıran kız öğrenciler başlarını açmadıkları gerekçesiyle derslere geldikleri halde "yok" sayılıyorlar. Bir öğrencinin devamsızlık hakkının 10 gün olduğu gözönüne alındığında öğrenciler yarın da yok sayıldıkları ya da herhangi bir nedenle bir gün daha okula gidemedikleri takdirde, okulla ilişkileri kesilecek.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...