YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 



'Seninleyiz yoldaş...'

KONGRE'ye katılan 900 delege, Beşşar'a bağlılıklarını sundu. Parti Genel Sekreter Yardımcısı Kadah, Beşşar'ın partinin sorumluluklarını üstlenebilecek en uygun kişi olduğunu söyleyerek, Beşşar'a hitaben, "Seninleyiz yoldaş... Arkandayız..." dedi.

ŞAM- Suriye'de iktidar partisi Baas'ın 9. kongresi, dün sabah Şam'da başladı. Pazartesi gününe kadar devam edecek olan ve 900 delegenin katıldığı kongre, Hafız Esad'ın anısına saygı duruşuyla başladı. Kongre'de delegeler genelde Beşşar'a olan güvenlerini dile getirdikten sonra, çok acil bir şekilde ekonomik reformların yapılması gerektiğini dile getirdiler. Geçen hafta ölen Devlet Başkanı Hafız Esad'ın halefini belirleyecek kongrenin açılışında konuşan parti Genel Sekreter Yardımcısı Süleyman Kadah, Esad'ın oğlu Beşşar'ın Baas'ı yönetecek "en uygun kişi" olduğunu söyledi.

Kadah, "Beşşar Esad, partinin sorumluluklarını üstlenebilecek en uygun kişi" dedi ve Beşşar'a hitaben, "Seninleyiz yoldaş... Arkandayız..." diye konuştu. Genel Sekreter Yardımcısı, Beşşar'ın, "Hafız Esad tarafından yetiştirildiğini, o nedenle parti bayrağını daha da yükselteceğini" söyledi. Kongrede Beşşar, önce partinin genel sekreterliğine getirilecek, daha sonra da devlet başkanlığına aday gösterilecek. Parti yönetimine de Beşşar'ın rahat çalışabileceği isimlerin getirileceği bildirildi.

Önündeki engeller kaldırılıyor

Hafız Esad'ın ölümünden hemen sonra olağanüstü toplanan Suriye parlamentosu, Beşşar'a iktidar yolunu açmak için, devlet başkanı adaylığı için 40 olan yaş sınırını 34'e indirmişti. Kongre'de konuşan Suriye Komünist partisi eski delegelerinden Visal Bektaş, Beşşar'dan maaşları yükseltmesini, hükümetin alanını genişletmesini ve zenginlere yüksek düzeyde vergi konulmasını istedi. Bektaş, "Bu yüce ve zor misyonu yüklenen Beşşar'a en iyi dileklerimi sunuyorum" dedi.

Suriye halkı neler bekliyor?

Suriye vatandaşları, yeni rejimden, Internet'e erişimden, bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ve evlere içme suyu teminine, besi hayvanlarına daha iyi bakımdan düzenli su ve elektrik hizmetine, daha az bürokrasiden ithalat-ihracat belgelerinin azaltılmasına kadar çok şeyler bekliyor.

Daha dinamik ekonomi, daha çok istihdam fırsatları, daha yüksek gelirler ve son teknolojiye kavuşmayı yıllardır hasretle bekleyen Suriyeliler, 34 yaşındaki genç lider Beşar Esad'ın rüyalarını gerçekleştireceğini umuyor.

Ülkedeki değişim hayatın her alanına nüfuz edemedi. Mağazalarda bilgisayarlar bulunuyor, yarı-resmi Suriye Bilgisayar Derneği vatandaşlara bilgisayar becerisi kazandırıp, köyler ve kentlerdeki merkezlerde bilgisayar laboratuarları işletiyor. Ancak, Internet'e erişim, kamu kurumları ve elit kesimle sınırlı. Eğitim sistemi, özel sektör ekonomisini çekip çevirebilecek girişimciler, bilgisayar uzmanları ve diğer uzmanlardan ziyade devlet memurları yetiştirmeye yönelik. Çalışma yaşındaki 4 milyon Suriyelinin yüzde 20'si işsiz.




Kağıda basmak için tıklayın.

Tahran: Ecevit kandırıldı

Keşif Güç sivilleri öldürüyor The Washington Post gazetesi, 1998'den bu yana 21 bin 600 kez Irak'a saldıran İncirlik'teki Keşif Güç'ün sivil Iraklılıları öldürdüğünü, Türkiye'nin bundan çok rahatsız olduğunu yazdı.

KKTC'de olağanüstü toplantı
LEFKOŞA- KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Güvenlik Konseyi'nin, Kıbrıs'taki Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin uzatılması ve BM Gücü'nün KKTC topraklarında görev yapabilmesi için KKTC ile anlaşma yapmasını öngören ek maddenin iptal edilmesiyle ilgili kararını görüşmek için dün siyasi partilerle olağanüstü bir toplantı yaptı. Toplantıda Güvenlik Konseyi'nin aldığı son karara karşı ne tür bir tepki geliştirileceği tartışıldı. Kararını ciddi olduğunu belirten Denktaş, "Tedbirler düşünülmektedir, görüşülmektedir, görüşülecektir" dedi. Cumhurbaşkanlığı binasında yapılan toplantıya, Dışişleri ve Savunma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı, Demokrat Parti Başkanı Serdar Denktaş, Cumhuriyetçi Türk Partisi Başkanı Mehmet Ali Talat, parti temsilcileri ve diğer yetkililer katıldı. Denktaş, Cenevre'de üçüncü turu yapılacak dolaylı görüşmeler öncesinde adaya gelen De Soto'yu dün kabul etti. Toplantıdan sonra basına açıklama yapılmadı.
Lübnan ve Huzbullah'tan BM'ye tepki
BEYRUT- Lübnan Başbakanı Selim el-Hoss İsrail'in Güney Lübnan'dan tatamen çekildiğini açıklayan BM'yi yalanladı ve İsrail'in hala Güney Lübnan'da işgal altında tuttuğu topraklar bulunduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın İsrail'in tatamen çekildiğini açıklamasından bir gün sonra Hoss: "Altı İsrail mevzii Lübnan topraklarında ve bu topraklar hala İsrail kontrolü altında" dedi. Hizbullah da BM'nin "İsrail`in Güney Lübnan'dan tamamen çekildiği" açıklamasını eleştirdi. Açıklamada, Annan'ın açıklamasının gerçekçi olmadığı belirtilerek, Lübnan'ın çekincelerinin dikkate alınması istendi ve "Aksi halde görevimizin bitmediğini düşünüp direniş temel seçeneğimiz olarak kalacak" denildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...