YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Petlas'ı görmeden aldık

Kombassan Holding tarafından satın alınan Petlas'ı görmeden aldıklarını belirten Haşim Bayram, "Kombassan'ın en önemli kuruluşlarını ipotek etmemize rağmen hâlâ yatırım izni alamadık" dedi.

KIRŞEHİR/NEVŞEHİR- Türkiye'nin uçak lastiği üreten tek fabrikası Petlas, üçüncü yılını Nevşehir ve Kırşehir'de düzenlediği etkinliklerle kutladı. Çok sayıda basın mensubunun davetli olduğu programda bir konuşma yapan Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, "Biz insan merkezli, ulusal karakterli ve evrensel anlayışta bir kuruluşuz" dedi.

Haşim Bayram, Petlas'la ilgili teknik ve mali bilgilerin verildiği toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı'nda çektiği sıkıntıları anlatarak "İşte Petlas bu sıkıntılar çekilmesin diye kuruldu. Ne yazık ki 1976'da temeli atılan bu fabrika ancak 1990'da üretime geçti ve sonra da satışa çıkarıldı" dedi.

Siyasiler sözlerini tutmadı

Özelleştirilme kararı alındıktan sonra fabrikaya talip olduklarını belirten Haşim bayram, şunları söyledi: "İnanın ben Petlas'ı görmeden aldım. Çünkü acaba hissi davranıp fabrikayı beğenmezsem diye korktum. Ama milli ekonomi için strateji önemini de biliyordum. Onun için 35 milyon doları Özelleştirme İdaresi'ne verip aldık. Ama sadece bunlar değil, işçilerin ve fabrikanın geçmişe ait borçlarını da biz üstlendik ve hâlâ ödüyoruz." Bayram, adını vermeden bir bakanın kendilerine "İşçilerin haklarını verin, sizin bloke edilen paranızı serbest bırakırız" dediğini, ancak bu sözlerini tutmadıklarını da aktardı.

İzin için holdingi ipotek verdik

Petlas için ihtiyaçları olan hiçbir desteği ve izni alamadıklarını ifade eden Bayram "Hâlâ yatırım izni alamadık, teşvikten yararlanamıyoruz. Hazine'ye ipotek kabul ettiremedik ve Kombassan'ın en önemli kuruluşlarını defter değerinin binde biri ile ipotek verdik. Ama ne hikmetse yabancılara verilen yatırım iznini hâlâ alamıyoruz" dedi.

Tüm gelişmelerin asıl nedeninin devlet değil, rekabet istemeyen sermaye olduğunu belirten Haşim Bayram "Bizim devletle sorunumuz yok. Bir monopol her şeyi elinde tutmak istiyor. Bugün biz bir takım bayan elbisesini sadece 15 dolara ABD'deki mağazalarımıza gönderiyoruz. Ama iç piyasadakiler tatlı ve yağlı kârlarından vazgeçmiyor" diye konuştu.

Bayram, Konya'dan yola çıktıkları için mürteci olarak adlandırıldıklarını ifade ederek "Başka bir ilde olsak komünist, bir başkasında bölücü, PKK'lı ya da faşist diyebilirlerdi" dedi.

Patron yok, ortağımız millet

Türkiye'nin büyük bir insan ve sermaye gücüne sahip olduğuna dikkat çeken Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, "Sadece Almanya'daki işçilerimizin 200 milyar dolar parası var. Bunlar bizim ülkemizin değerleri. Biz buna göre bir yatırım anlayışı oluşturuyoruz. Bizi medya yanlış tanıtıyor. Bizde patron yok. Bizim ortağımız milletimiz. Biz insan merkezli, ulusal karakterli ve evrensel anlayışta bir kuruluşuz" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

Maliye'yi malı ye anladılar
Fazilet Partili Ali Coşkun, hükümetin malı da mülkü de yediğini söyledi
Kredi notunda yeşil ışık
NEW YORK/ANKARA- Dünyanın en büyük kredi derecelendirme (reyting) kuruluşlarından Standard and Poor's (S and P), Türkiye ekonomisindeki gelişmeler konusunda rapor hazırladı. Rapordan derlediği bilgilere göre, S and P, kamu maliyesindeki düzelme ve enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi durumunda, halen B (+) olan kredi notunun, BB (-)'ye yükseltilebilecek. Raporda Türkiye'nin, B (+) notuna sahip diğer ülkelere oranla bir çok üstünlüklerinin olduğunun hatırlatıldı.
Borçlu şirkete halka arz onayı verildi
İSTANBUL- Geçtiğimiz günlerde Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) onay alarak şirket hisselerini halka arz eden Favori Dinlenme Yerleri AŞ.'nin, Halk Bankası başta olmak üzere birçok bankaya kredi, SSK'ya da prim borcu olduğu öğrenildi. SPK'nın, geçen seneki toplam cirosu 1.7 trilyon lira olan ve bankalara olan kredi borçları cirosundan dahi yüksek olan şirkete halka arz için nasıl izin verdiği merak konusu oldu. Hazine'den, Antalya Kemer'deki tatil köyünü kiralayan ve üzerinde 5 yıldızlı otel yapan şirketin, bu oteli Halk Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası başta olmak üzere birçok bankadan aldığı kredilerle kurduğu ve bu kredi borçlarının taksitlerini ödemekte zorlandığı saptandı. Birçok bankaya kredi borcu olan şirketin en fazla kredi borcunun Halk Bankası'na olduğu saptandı. Bankanın Yenişehir/Ankara şubesinden 17.11.1995 tarihinde toplam 10 milyon dolar kredi verilirken, krediye karşılık olarak diğer bankalara ipotekli bulunan Hazine'ye ait gayrimenkuller üzerinde 11. derecede ipotek alındığı, şirketin krediyi ödememesi üzerine kredinin artırılarak 30 milyon dolara çıkarıldığı ve buna rağmen devre faizlerinin ödenmediği öğrenildi. Daha önce aldığı kredi taksitlerini ödemeyen şirkete Halk Bankası tarafından Mart/1999 tarahinde yine yetersiz teminatlarla 12 milyon dolar daha kredi verilerek faiz tahsis edildiği ve kredi tutarının 42 milyon dolara ulaştığı belirlendi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...