YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'Krizde' istikrar var

Hükümet, 13 aylık icraat döneminde 16 önemli kriz çıkardı, bunları çözmek için ise 75'e yakın komisyon kurdu. Başbakan Ecevit ise her krizden sonra 'istikrar'ı dilinden düşürmüyor

ANKARA- "Uyum, uzlaşma ve istikrar" sözcüklerini en fazla kullanan 57. Hükümet'in icraatlarından çok kriz çıkarması, "bu kavramlara en çok ihtiyaç duyan hükümet" olma özelliğini de ortaya çıkardı. Hükümetin 13 aylık icraatları arasında 16 ciddi kriz yer alırken, Başbakan Bülent Ecevit, hükümet ortakları arasında başgösteren her krizden sonra hükümetteki uyum ve istikrarın bozulmaması için ortaklarını uyarmaktan bıkmadı. Hükümet, bu krizleri çözmek için tam 75 tane komisyon kurdu. Hükümet ortakları böylece, çıkardıkları krizleri çözmek yerine buzdolabına kaldırmayı tercih etmiş oldu. Hükümet ortaklarının bir yıllık icraatı incelendiğinde hemen her ay yeni bir kriz çıkardıkları anlaşılıyor. Krizlerin önemli bir kısmı DSP ile MHP arasında yaşanırken ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın SEKA ve GSM soruşturma komisyonlarında Yüce Divan'a sevkedilmesiyle birlikte MHP ile ANAP arasında da kriz çıktı.

KRİZ ÜRETİM MERKEZİ


İDAM KRİZİ: Abdullah Öcalan'ın idam cezasına çarptırılması, hükümet ortaklarının ilk krizine yol açtı. AHİM kararının bekletilmesini isteyen DSP ve ANAP'a, MHP karşı çıktı. MHP lideri Devlet Bahçeli, liderler zirvesinde 'ikna edildi' ve kriz donduruldu.
YÖK KRİZİ: YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görevden alınacağı vaadiyle iktidara gelen MHP, Gürüz'ün yeniden YÖK Başkanlığı'na getirilmesi ile ortağı DSP ile karşı karşıya geldi. İlk raundu DSP kazandı, ancak TBMM YÖK Komisyonu raporu krizi sıcak tutuyor.
TÜRBAN KRİZİ: MHP, seçim öncesi başörtüsü sorununu ikna yöntemiyle çözeceğini belirtirken, üniversitelerdeki başörtüsü problemi giderilemedi. Üniversitelerdeki başörtüsü krizinin yanısıra Meclis İçtüzük değişikliğinde de aynı sorun yaşandı. Sorun çözülmedi.
ATAMA KRİZİ: Kamu atamaları konusunda krizin üç ayağı vardı. DSP, MHP'nin kadrolaşma çabalarından rahatsız olurken, ANAP ile MHP arasında da yer kapma savaşı yaşandı. Ecevit, Devlet Memurları Sınavı ile her iki partinin kadrolaşmasının önüne geçmeye çalıştı.
DEPREM KONUTLARI KRİZİ: Kalıcı deprem konutları ihalesini MHP'lilerin almasından endişelenen Başbakan Ecevit, konutların yapımından sorumlu TOKİ'deki birimi kendisine bağladı. MHP'li Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ve Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu, bu duruma alındı. Kriz 'içeride' kaldı, ancak konutlar hâlâ ihale aşamasında.
5+5 KRİZİ: Demirel'in görev süresinin uzatılmasını isteyen Ecevit, ortağı ANAP'la sorun yaşadı. Anayasa'nın 69, 86 ve 101. maddeleri ile ilgili değişiklik Meclis'te reddedildi. Meclis Uzlaşma Komisyonu'nda ele alınan Anayasa değişiklikleri de sorun olmaya devam ediyor.
AF KRİZİ: DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in önerisi ile gündeme gelen Af Yasa Tasarısı'nda Bahçelievler katliamı sanıklarından Haluk Kırcı'nın af kapsamına alınması, DSP ile MHP arasında krize yol açtı. Yasa veto edilince buzdolabına kaldırıldı.
YÜCE DİVAN KRİZİ: ANAP lideri Mesut Yılmaz hakkında kurulan 8 Meclis soruşturma komisyonundan SEKA ve GSM komisyonlarında MHP'nin oylarıyla Yüce Divan kararı çıktı. Yılmaz, MHP'yi sert bir dille eliştirdi. Kriz halen çözülmüş değil.
312 KRİZİ: DSP ve ANAP'ın TCK'nın 312. maddesinin değiştirilmesine ilişkin teklifi MHP tarafından kabul edilmedi. MHP'lilerin üniter devlet yapısının güvencesi olarak gördükleri 312. maddenin kaldırılmasına itiraz ederek çıkardıkları kriz halen devam ediyor.
MÜSTEŞAR YARDIMCILIĞI KRİZİ: ANAP lideri Yılmaz'a yakınlığı ile bilinen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ömer Kayır'ın görevden alınmasından sonra MHP buraya atama yapmak istedi. Ecevit karşı çıktı. Kayır, Yılmaz'a danışman olurken, makam boş kaldı.
DMS KRİZİ: Devlet Memurları Sınavı (DMS) ile ilgili kriz MHP ile DSP arasında yaşandı. MHP'liler çifte sınavda ısrar etmelerine rağmen bu konuda başarılı olamadılar. Sınav bir yıl önce yapılmasına rağmen, sınavı kazanan hiçbir memur adayı halen atanamadı.
YEREL YÖNETİMLER KRİZİ: Mahalli İdareler Kanunu'nu değiştirmek isteyen hükümet ortakları, MHP'li Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın 6 ay süren direnişi ile karşılaştı. Krizi DSP'li Özkan ve Aydın birlikte çözdü. İmar Yasası ile ilgili hükümler tasarıdan çıkartıldı.
RTÜK KRİZİ: RTÜK Yasa Tasarısı'nın hazırlanması konusunda hükümet ortakları uzlaşamadı. Bakanlar Kurulu ve Meclis bünyesinde olmak üzere iki ayrı komisyon oluşturularak krize çözüm bulundu. Yasa geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılabildi.
BANKALAR KRİZİ: Bazı bankalara el konması ortaklar arasında ciddi iddiaları gündeme getirdi. Ayrıca, DSP'li Başbakan Yardımcısı Özkan'ın Halkbank, Vakıfbank ve Emlak Bankası gibi bankaları özelleştirme girişimine MHP ve ANAP karşı. Kriz halen sürüyor.
FON KRİZİ: IMF'nin tavsiyesi üzerine Ağustos ayı itibarıyla tüm fonları lağvetmeye hazırlanan ortaklar bazı bakanları ikna edemedi. DSP'li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin ve MHP'li Devlet Bakan Şuayıp Üşenmez, Bakanlar Kurulu Kararnamesi'ni imzalamadı.
AB KRİZİ: Türkiye'nin AB'ye adaylığının kabul edilmesinden sonra DSP'li Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemcelik arasındaki çekişme, İrtemçelik'in istifası ile son buldu. Bu göreve Yılmaz'ın talip olması krizin şimdilik 'uyuduğunu' gösteriyor.
KÖŞK ADAYLIĞI KRİZİ: MHP'li Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun cumhurbaşkanlığına adaylık başvurusunun MHP'lilerce 'zorla' engellenmesi, DSP'de "MHP değişmedi" endişesine neden oldu. Somuncuoğlu'nun azledilmesi güven bunalımı yarattı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...