YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Muz cumhuriyeti

Tek bir eyalette kilitlenen başkanlık seçimi ABD'yi rezil etti. Seçim sistemi tartışmaya açıldı. Amerikan halkı tartışmalardan huzursuz. Libya bile ABD demokrasisi ile dalga geçti. Bazı çevreler ABD'ye "Muz Cumhuriyeti" yakıştırması yapıyor.

Tek bir eyalette kilitlenen başkanlık seçimi, kendisini dünyada demokrasinin takipçisi olarak nitelendiren ABD'ye "muz cumhuriyeti" yakıştırması yapılmasına yol açarken, bu durum devletin çeşitli kademelerinde hoşnutsuzluk yaratıyor. Dışişleri Sözcüsü Richard Boucher, Libya'nın BM Büyükelçisi'nin, "ABD demokrasisi skandal" sözlerine ilişkin yorum yapması istenince, gülerek, "hah, ben de bu yoruma katılacağım" dedi. Bazı ülkelerin, örneğin Küba'nın seçimlere gözlemci gönderme isteğinde bulunduğunu hatırlatan gazetecilere karşılık Boucher, "Biz bu işi 200 yıldır yapıyoruz. Yardım istemiyoruz" dedi. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, dünya basınında özellikle "Muz Cumhuriyeti" yakışması yapanlara "dünyanın her yerinde aptallar var" yanıtını verdi.

Ürkütücü senaryolar

İki partinin birbirine bu derece yakın oy alması ve sonucun Florida'ya kilitlenmesi, seçimi adaylar arası siyasi bir yarışa dönüştürürken Amerikan halkında kuşkuya neden oldu. Gözlemcilere göre, oyların iki eşit parçaya bölünmesi yüzünden bazılarının "Amerika Bölünmüş Devletleri" olarak nitelediği ABD'de başkanlığı bu noktadan sonra kim kazanırsa kazansın, meşruiyeti tartışmalı olacak. Florida'da, 2. sayım sonuçlarının 7 Kasım gecesi ortaya çıkan sonuçlardan farklı çıkması şüphe yarattı. Florida'da, yurtdışından postayla gelecek oylar için en son 17 Kasım tarihine kadar beklenecek.

Seçimin yenilenmesi talebi

Al Gore Florida'da çıkan sonuçtan memnun olmadığı takdirde Palm Beach başta olmak üzere, dört bölgede oyların elle sayılmasını talep edeceğini açıkladı. Buradaki beklenti ise, 97 bin oy alan Yeşiller Partisi başkan adayı Ralph Nader'a verilen oyların bir kısmının, Gore'un lehine çevrilebilecek olması. Gore Florida'da 75 kişiyi oy sayımı konusunu izlemek üzere görevlendirdi. Demokratlar, Palm Beach'teki oy pusulası karışıklığı yüzünden 19 bin oyun geçersiz sayıldığını iddia etmekle birlikte, bu rakama nasıl ulaştıkları konusunu yanıtsız bırakıyorlar. Başkanlık konusunun mahkemeye düşmesinin ise, halk üzerinde bezdirici bir etki yaratmasından korkuluyor. Cumhuriyetçi kamp da fazla farklı davranmayacağının işaretini verdi. Bush'un kampanya sorumlusu Donald Evans, New Mexico, Iowa ve Wisconsin'de, yani Gore'un kazandığı kabul edilen eyaletlerde, yeniden sayım isteyebileceklerini belirtti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Kudüs'te gergin Cuma
İzzetbegoviç veda etti
2 milyon Bosnalı yarın sandık başına gidiyor. Aliyev, Travnik'te veda konuşması yaptı. Sosyal demokratlar kazanırsa Bosna'da İslama yönelik ciddi baskılar gündeme gelecek.
Özbek heyeti Türkiye'ye geliyor
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 16 Ekim'de Özbekistan'a yaptığı ziyaret sırasında, iki ülke cumhurbaşkanlarınca imzalanan "Terörle Mücadelede İşbirliği Anlaşması" Özbekistan'da yürürlüğe girdi. Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Umur Apaydın, Özbekistan parlamentosu tarafından onaylanması gereken anlaşmanın, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un isteğiyle önceki gün onaylanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Özbekistan ziyaretleri sırasında gündeme gelen anlaşmanın Özbek tarafınca arzulu biçimde takip edildiğini belirten Apaydın, Özbekistan Başbakanı'nın kendisine konu hakkında bilgi aldığını söyledi. Apaydın, önümüzdeki günlerde Savunma Bakanlığı'ndan bir heyetin Türkiye'ye gideceğini bildirdi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...