YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Açıkla ve istifa et!

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptığı dönemlerde ismi skandallara karışan ANAP İstanbul Milletvekili Güneş Taner'in milletvekilliğinden istifa etmesi bekleniyor.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak iki dönem görev yapan ANAP İstanbul Milletvekili Güneş Taner'i zor günler bekliyor. Etibank'a el konulmasından kısa bir süre önce Medya Holding Yönetim Kurulu Üyeliği'nden gizli ve süpriz bir şekilde ayrılan Taner'in istifası çeşitli kuşkulara neden oldu. Bakanlığı sırasında yaptığı açıklamalarla kendisinden söz ettiren Taner'in ismi pek çok olayda yer alıyor. Basında çıkan haberlerde zor durumda olan Cavit Çağlar'a İnterbank'ın satılmasında rol oynadığı belirtildi.

Türkbank Skandalı'nda ismi geçtiği için hakkında gensoru önergesi verilerek bakanlıktan düşürülen Taner, Etibank'ın Dinç Bilgin grubuna geçmesi üzerine Medya Holding Yönetim Kurulu Üyeliği'ne getirildi. Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün, patronu Aydın Doğan'a ait karton fabrikasına teşvik alınması için aradığı ismin de Devlet Bakanı Taner olduğu ortaya çıkmıştı.

Son yıllarda peşpeşe gelen banka skandallarında gözler siyasi sorumlulara çevrildi. Batması muhtemel görülen bankalar hakkındaki murakıp raporlarının kimler tarafından ve niçin gözardı edildiği sorusu hala cevap bekliyor. Bir diğer cevap bekleyen soru da batık bankalara kamu bankalarından milyonlarca dolar kredi verilmesini onaylayan "Devlet Bakanları" kimler?

CHP de Taner'i fişledi

CHP'nin internetteki "chp.org.tr" adlı web sitesinde "ANAP'ta Çete Ağı" başlıklı bölümde, Güneş Taner'in ismi Engin Civan, Selim Edes, Erol Evcil, Mehmet Gedik, Enis Sülün, Eyüp Aşık, Mustafa Kalemli, Gülay Aslıtürk ile birlikte yer aldı.

Haberde "ANASOL-D Hükümeti'nin gensoruyla düşmesinde büyük etkisi olan ANAP-Çete bağlantısının ağını oluşturan isimler ve adı birçok yolsuzluğa karışan ANAP'lı siyasetçiler aşağıda belirtilmiştir" ibaresine yer verildi.

Güneş Taner'in Türkbank ihalesinde Korkmaz Yiğit'e talimatlar verdiği ve ihalenin başarısızlıkla sonuçlanmasında başrol oynadığı, Mesut Yılmaz bacanağını Türk Hava Yolları yönetimine getirdiği, evinde oturduğu işadamı Nuri Özaltın'a Kığı Barajı'nın ihalesini verdiği, Özaltın'ın bankası Alternatifbank'tan hisseler aldığı, Bayındır Holdingin sahibi yakın dostu Kamuran Çörtük'e sayılamayacak kadar trilyonluk ihaleler verdiği ileri sürüldü.

Uyarılara kulak asmadı

Türkbank Skandalı'nda adı geçen, İnterbank'ın Cavit Çağlar'a satılmasında rol oynayan, bakanlığı döneminde pek çok bankaya lisans verilmesini sağlayan Güneş Taner'in yıprandığı gerekçesiyle milletvekilliğinden istifa etmesi bekleniyor... ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı da, Taner'i devlet bakanlığı döneminde birçok kez uyardığını belirterek, "Uyarılarım dikkate alınsaydı bugünkü skandallar yaşanmazdı" demişti. Kendi partisinin milletvekilleri tarafından eleştiri yağmuruna tutulan Taner, Yener Süsoy'ın Hürriyet'te yayımlanan 3-4 Temmuz 2000 tarihli röportajında partisi engellediği için siyasetten çekilmediğini ileri sürdü.

Gensoru ile düşürülen bakan

Güneş Taner, 1980 yılında Dışişleri Bakanı Hayrettin Erkmen'den sonra gensoru ile düşürülen ikinci bakan ünvanına sahip. Türkbank Skandalı'na karıştığı gerekçesiyle hakkında gensoru önergesi verilerek Bakanlık'tan düşürülen Taner'in Etibank'ı satın alan Dinç Bilgin'in Medya Holding Yönetim Kurulu'na girmesi basında tepkilere neden oldu.

İktidar ortağı bir partinin milletvekili olduğu halde Medya Holding'deki görevine devam eden Taner, Etibank'a el konulmasından çok kısa bir süre önce sessiz sedasız istifa etti. Taner'in istifası "Etibank'a el konulacağını biliyordu" şeklindeki iddialara neden oldu. Bu iddialar karşısında Taner'in açıklamaları tatmin edici bulunmadı.

Birbuçuk yıl Medya Holding Yönetim Kurulu Üyeliği ve Grubun danışmanlığını yapan Taner, "Bankalar operasyonundan haberim yoktu. İstifamın bununla da ilgisi yok. Etibank'a el konmasında sorumluluğum bulunmuyor. Vicdanen de rahatım" dedi.

Sabah grubunun yüzde 50'sinin Turgay Ciner'e satıldığı yönetim kurulu toplantısına çağrılmadığı için görevinden istifa ettiğini ileri süren Taner, devlet bakanlığı döneminde Egebank'ın patronu Murat Demirel'in ABD'de finans çevrelerine verdiği yemeğe katıldığı da ortaya çıktı.

İstifasını ANAP önlemiş!

Bakanlıktan düşürülmesiyle ilgili olarak Taner, Hürriyet'te yayınlanan bir röportajında, "Benim suçum neydi ki? Yaptıklarım evrak üstünde, her şey tertemiz ortada. Benim için siyaset o gün bitti, bundan sonra siyasete devam etmeyeceğim. Siyasetten her çıkmak isteyişimde bunun partiye büyük zarar vereceğini söylediler. Siyaset dandik bir iş. Siyasete girdiğim için pişmanım" demişti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Eksiğimizi gidereceğiz
Cumhurbaşkanı Sezer, Anıtkabir Defteri'ne "İnsan hakları ve demokratikleşmedeki eksikliklerimizi gidererek, Türk ulusuna gösterdiğiniz çağdaşlaşma ereğini mutlaka gerçekleştireceğiz" diye yazdı.
312 bu defa şart
AB'nin düşünce özgürlüğü önündeki engellere son noktayı koyduğu KOB açıklamasından sonra siyasiler harekete geçti. Siyasiler, "Bu değişkiliği daha önce yapabilmeliydik" dediler.
'Matador'culara devlet nişanı verildi
İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Matador operasyonuyla uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya'yı yakalayan polislerle Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'a devlet nişanı ve plaket verdi. Büyükelçiliğin Güniz Sokak'ta bulunan binasında önceki akşam düzenlenen törene Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Ankara DGM Başsavcısı Cevdet Volkan ile çok sayıda emniyet yetkilisi katıldı. Türk ve Tantan'ın samimi görünmesi dikkat çekti. Törende konuşan Savcı Şalk, "Bu olay çetelere karşı işbirliği yapmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...