YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Dünyada duvarlar çoktan yıkıldı

Avrupa'da hangi kente giderseniz gidin her birinde küçük bir "Anadolu kenti" bulursunuz. Berlin'deki Türkiye "Kreuzberg" ve "Wedding" bölgelerinde yoğunlaşmıştır.

Son Berlin'e gittiğimde Wedding'un ana caddelerinden birinin üzerinde dört yıldızlı "Cristiane" otelinde kaldım. Otelin sahibi Malatyalı Kemal Değirmenci.

Değirmenci Berlin'de "Elektronik Mühendisliği" alanında eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönmemiş. İşe televizyon tamirciliğinden başlamış. Sonra inşaat ve yenileme işlerine girmiş.

Otelin lobisinde genç inşaat mühendisleri Yusuf Pala, Hakan Yılmaz ve Değirmenci'yle Türkiye'nin "Avrupa Birliği"ne üyeliğinin getireceği olumlu olumsuz etkileri tartıştık.

Değirmenci'ye "otelin ismini niçin Malatya ya da Anadolu koymadığını" sordum. Küçük bir işi büyük bir inşaat firmasına dönüştüren Değirmenci çarpıcı bir cevap verdi.

"Türkiye'de Malatya'lıyım, Almanya'da Türkiye'li, dünyada da Avrupa'lıyım. Kendimi, Türkiye ve Almanya'yla sınırlayamam. Yalnız Berlin'de değil, bütün dünyada duvarlar yıkıldı."

Türkiye'de "Katılım Ortaklığı Belgesi"nin tartışıldığı bu günlerde duvarların yıkıldığının bilincinde olmayan "Dayatmacı kesimlerin", bırakın Avrupa Birliği'ne tam üye olmayı, Ankara'nın bile dışına çıkmaları mümkün değildir.

Bir yazım üzerine Avrupa'da katıldığı bir toplantıdaki görüşmeleri aktaran Hasan D. Rifat, "Almanların çocuklarının eğitim ve hukuk sorunlarının çözümünü Ankara'ya bırakmayı hayal bile edemediklerini" söylüyor.

Almanların bizim kurum ve kuruluşları yetersiz, zayıf ve dayatmacı bulmaları çok doğaldır. Ancak artık "Türk insanı" da başta "YÖK" ve "Medya" olmak üzere, hiç bir kurum ve kuruluşu güvenilir bulmuyor. Berlin ile Ankara arasında bir tercih sözkonusu olsa kim Ankara'da yaşamak ister?

Almanya'nın dünya ölçüsünde ünlü yazılım şirketi SAP'ın bir üst düzey yöneticisi, İstanbul'daki bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Amerika ile Almanya üniversiteleri arasında büyük bir kalite farkının olduğunu" söyledi. "Hiçbir öğrenci Berlin'i New York'a tercih etmez" dedi.

Dünyada duvarlar yıkıldı. Ancak Ankara ile Konya, Kayseri ve Diyarbakır arasındaki duvarlar bir türlü yıkılmadı. Anadolu şehirleriyle arasındaki duvarları yıkamayan Ankara, Berlin, Brüksel, Roma, Paris ve Londra'yla arasında yer alan duvarları nasıl yıkacak?

Avrupa'daki Anadolu Ankara'dan çok ileride. Onlar hep Avrupa kentinde, yeni bir "Anadolu" kurmuşlar. Duvarların yıkıldığı bir dünyada yalnızca Avrupa'da olmanın yeterli olmadığını da açıkça görüyorlar. Bu yüzden onların bir gözü de Amerika'da.

Anadolu eğitim, sağlık ve üretimde dünya rekorlarının sahibinin "Brüksel" değil "New York" olduğunu çok iyi biliyor.


11 KASIM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...