YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Tanrıtanımazlar' ezana savaş açtı

Ezan ve çan seslerinin susturulmasını isteyen 'tanrıtanımazlar', aksi halde kendilerine de günün belli saatlerinde hoparlörlerden "Tanrı yoktur" deme fırsatı verilmesini istiyor.

OSLO- Norveç'in başkentinde çan ve ezan sesinden rahatsız olan tanrıtanımazlar, topluma "Tanrı yok" diye seslenerek düşüncelerini iletmek istiyorlar. "Norveç Tanrıtanımazlar Derneği" çatısı altında bir araya gelenler, Oslo Belediyesi'ne başvurarak, çan seslerinin yanısıra minarelerden yükselen "Allahüekber" nidalarına "misilleme" amacıyla "Tanrı yoktur" diye seslenmelerine izin verilmesini istediler. Belediye, bu konudaki kararını Salı günü açıklayacak. Dernek Genel Sekreteri Harald Fagerhus, "Din, tamamen kişisel ve vicdani bir şey olmalıdır. Madem ki, kilise çanları ve minarelerden yükselen ezan sesleri kamusal alanı işgal ediyor, bizim sesimiz de aynı şeyi yapabilmeli" diye görüş belirtti. Belediyeden, kendilerine Gamle Oslo Mahallesi'nde camiyle iki kilise arasındaki yüksek binalardan birinin çatısına hoparlör yerleştirme izni verilmesini istediklerini anlatan Fagerhus, "Biz de hoparlörlerden yapacağımız yayınla, laiklik çağrısında bulunup Evrensel İnsan Hakları Bildirisi'nden bölümler okuyacağız" dedi. Derneğin yönetim kurulu üyesi Per Kristian Hansen de, "Tanrı'ya inanıyorsunuz diye gürültü yapma hakkınız olamaz. Çan sesi de, ezan sesi de ses kirliliğinden başka bir şey değil" dedi.

'Mabedler konser salonu olsun'

Hansen, kiliselere gidenlerin sayısının sürekli azaldığını da söyleyerek, ibadet yerlerinin konser salonlarına dönüştürülmesini önerdi ve "Çünkü kiliselerin akustiği çok iyi" dedi. Oslolu tanrıtanımazlar, yılda en fazla 10 kez Pazartesi ya da Salı günleri, 08.30 ile 19.00 saatleri arasında ve 5 dakikadan fazla olmamak üzere, sesi fazla açılmamış hoparlörlerden kamuoyuna seslenmekistiyorlar. 30 bin kadar Müslüman'ın yaşadığı 500 bin nüfuslu Oslo'da belediye yetkililerinin tanrıtanımazların isteğine vereceği yanıt merakla bekleniyor. Norveç'te, Lutherci Protestanlık devlet dini kabul ediliyor. Anayasa'ya göre, kral ve hükümet üyelerinin en az yarısı Protestan olmak zorunda.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...