YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


Çıktım erik dalına

ÖMÜR Ceylan, şimdiye kadar ihmale uğramış şerh konusuna "ışık tutuyor."

Trakya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü araştırma görevlisi Dr. Ömür Ceylan'ın Kaşif Yılmaz danışmanlığında hazırladığı Tasavvufî Şiir Şerhleri adlı doktora tezi, aynı adla Kitabevi tarafından yayınlandı (0212.511 21 43, İst. 2000).

Eski Türk edebiyatı kürsülerinde görmeye pek alışık olmadığımız ve şimdiye kadar ihmale uğramış bir konuda hazırlanmış ve kendisinden sonra yapılacak çalışmalara da bir istikamet vermesi bakımından ayrıca önemli olan bu çalışma için, İstanbul'da yazma eser bulunan kütüphanelerin katalogları taranmış. Kitap, Türk tasavvufunun zirvesinde yer alan ve yazdıklarıyla asırlar boyunca okunan ve kendisinden sonrakileri etkileyen 23 şairin, tasavvuf tarihi ve felsefesi için de çok önemli bilgileri içeren, 42 ayrı şiirine yirmi şarih tarafından yazılan, yaklaşık 600 varaklık 47 şerh metninin, biçim ve muhteva bakımından incelenmesinden oluşmakta. Kısaca giriş, metin ve inceleme diye üçe ayırabileceğimiz çalışma, şerh hakkında verilen genel bilgi ile şerhleri verilen manzumelerin tanıtılmasından oluşan bir girişle başlamaktadır. Şerh kelimesinin tarihi seyri içinde kazandığı anlamlar üzerinde durulmuş. Cumhuriyet döneminde yapılan tartışmalara değinilmiş ve Türk edebiyatında şerh geleneği üzerinde bilgi verilmiş. Türkçe manzume şerhleri bölümünde ise türkçede şerh geleneğinin tarihi seyri özetlenmiş ve çalışmada değerlendirilen manzumeler hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş. Bu bölümün sonunda ise yapılan çalışmalar sonucunda oluşan kanaatler sıralanmış. İlk bölüm şerh edilen manzumelerden, ikinci bölüm ise incelenmesinden oluşmakta.

Şiirleri en çok şerh edilen şairler arasında Niyazi Mısrî 9 şiir ile başta yer alıyor. Onu 4 şiirle Nakşî, 3 tane ile Yunus Emre ve Muradî, 2 tane ile Üftade ve Aşık Ömer, birer tane ile Hacı Bayram Veli, Eşrefoğlu Rûmî, Aşıkî, Sünbül Sinan Efendi, Muhtefî, Aziz Mahmut Hüdâyi, Rusûhî, Gaybî, Nasûhî, Evliya Muhammet Ağa, İsmail Hakkı, Şeyh Sâfî, Sezayî, Aczî, Şeyh Abdurrahman, Çelebi Sultan, Ahmet Efendi, Hayretî ve Şeyhî takip etmekte. Yukarıda zikredilen 42 manzumeye, 47 şerh yazılmış. İsmail Hakkı Bursevî on şiire yazdığı şerhle ilk sırada yer almakta. Onu, 7 şerh ile Uşşakî, 4 şerh ile Bazî, 3 tane ile Harîrî ve Siyasî, 2 tane ile Aczî Ağa, Urfî-i Selanikî, Ayinezâde ve Zâtî Süleyman Efendi, birer tane ile Şeyhzâde, Niyazi Mısrî, Şeyh Ali Nakşibendî, Abdülhay Celveti, Feyzullah Efendi, Cabbarzâde, Şermî, Aziz Mustafa Hüdâyî, Gaybî, Azbî, Sezâyî ve Harîrî takip etmekte. Manzumeler şerh edilirken delil getirilen hadis-i şeriflerin listesi, sahada çalışanları büyük bir zahmetten kurtaracak şekilde hazırlanmış ve tahrici sunulmuş. 123 hadis içinde zayıf hadis sayısı on iki. Bir o kadar da zayıf ve tartışmalı hadis var. Bu tip çalışmalar yapıldıkça mutasavvıfların yararlandıkları hadisler hakkında daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilecektir.

Metinlerde geçen, dinî, tasavvufî ve edebi kelimelerin metinlerdeki anlamlarının çıkartılması, hiç kuşkusuz çalışmanın en önemli tarafı. Bu sözlükte geçen kelimeler hem tasavvufî terimler sözlüklerine, hem de eski edebiyatımızın anlaşılmasına katkıda bulunacak. Metinlerde geçen sufi menkıbeleri, hem menkıbesi anlatılan sufileri daha iyi tanıtmak, hem de kimi tasavvufi kavramların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmakta. Edebiyatçıların yararlanacakları bir diğer bölüm, şerhlerde geçen ayet ve hadis dışındaki kibar kelamlarının bulunduğu liste. Tasavvufla ilgilenenlerin kütüphanelerinde mutlaka bulundurması gereken bir çalışmaya imzasını atan Dr. Ömür Ceylan'ı tebrik ederim.

İSMAİL GÜLEÇ


Kağıda basmak için tıklayın.


İtalyan Kültür'de semitik müzikal
İSTANBUL- Claudio Tomati'nin klasik eseri "Alma Rosa", Türkçe adıyla "Notaların Kanatlarında"nın galası dün İtalyan Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda yapıldı. "Notaların Kanatlarında" da Filiz Kutlar ve Aytaç Öztuna oynuyor. Oyun, Mayıs ayının sonuna kadar Cuma ve Cumartesi günleri gösterimde olacak. Alma Roza, II. Dünya Savaşı sırasında Auschwitiz kasabasındaki kampta geçtiği iddia edilen Yahudilere yönelik zulme dair. Her gece nazi subaylarına ve işe gidiş gelişlerinde kadın mahkumlara klasik müzik konseri veren Birkenau Kadınlar Orkestrası'nın şefi Gustav Mahler'in torunu Alma Rosa ile Fransız şarkıcısı Fania Fenelon'un sanata ve müziğe farklı bakış açılarının ele alındığı oyunda, Auschwitz'in şartları adet olduğu üzere, mümkün olduğunca korkunç gösteriliyor.
'Eğitim ve Bilim'
EĞİTİM Bilim dergisinin 18. sayısı birçok sağlık konuları, bu arada kanseri önleyici yenilikler, istenmeyen tüylerden kurtulmanın yolları, Pastör'ün hayatı, diş çürümeleri, süt ve sağlık, beyin tümörü, ishal aşısı, sigara gibi mevzularla hayli zengin bir muhtevaya sahip. Yine bu sayıda geniş bir kitap tanıtımı sayfası, karı-koca anlaşmazlıklarının çözüm yolları, İngilizceye çevrilmiş şekilleriyle bâzı âyet-i kerime, hadîsi-şerif, kelamıkibar ve şiirler; Türkiye'de din problemi, İslâm dünyasının bu günkü hâli, Osmanlıda insan hakları, Mahir Kaynak'ın ve Burhan Bozgeyik'in yorumları, Gagavuzlar, Mevlânâ ve Yûnus Emre'nin İngilizce'ye çevrilmiş şiirleri, Fethullah Gülen'den dört şiir, muhtevâya zenginlik getiren konular arasında bulunmakta. (Eğitim ve Bilim, tel: 0212-534 38 43)
Bülten yeniden...
ÇALIŞMALARI hakkında kamuyonu sağlıklı bilgilendirebilmek amacıyla yedi yıl önce yayınına başlayan ve uzun bir süredir çıkmayan İstanbul Bülteni yeniden İstanbullular'la buluştu. Bülteni yeniden yayınlamaya başlayan belediye, yaptığı çalışmaları halka direkt ulaştırmayı amaçlıyor. Geniş kitlelere ulaştırılmak amacıyla otobüsler, istasyon ve iskeleler ile belediyenin hizmet binalarında vatandaşa ücretsiz olarak ulaştırılacak dergide; ulaşımdan kent yerleşimine, tarihi ve kültürel çevreden sosyal dokuya kadar yapılan tüm faaliyetler 15 günde bir yeralacak. Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını İstanbullular'la paylaşmak için İstanbul Bülteni'nin yeniden yayın hayatına başladığını belirten belediye yetkilileri, şehir halkını, bu coşkuya ortak olmaya çağırıyorlar.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...