YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Nükleer yarışa devam

Hindistan ve Pakistan'ı nükleer denemeleri durdurmaya ikna edemeyen Clinton, 6 saatliğine uğradığı Pakistan'da General Müşerref'ten demokrasiye dönüş için bir takvim alamadı.

İSLAMABAD- Pakistan'daki askeri yönetimin lideri General Perviz Müşerref, ülkesine 6 saatlik bir ziyarette bulunan ABD Başkanı Bill Clinton'a demokrasiye dönüş konusunda bir süre vermedi. Beyaz Saray sözcüsü Joe Lockhart, görüşmede Cilnton'ın, demokrasiye en kısa zamanda geçilmesi için bir takvim hazırlanması gereğine işaret ettiğini söyledi. Clinton'ın ayrıca Müşerref'e Pakistan'ın Hindistan ile ilişkilerinde itidalli olması ve Usame bin Ladin'in kendilerine teslim edilmesi için etkisini kullanması gerektiğini söylediği bildirildi. Lochart, bir saat 40 dakika süren görüşmenin "ciddi ve açık" olduğunu kaydetti. Üst düzey bir Amerikalı yetkiliye göre de, Clinton Müşerref'e, Pakistan'ın nükleer silah üretmesinin, ülkeye ve halka güvenlik sağlamadığı gibi Pakistan'ın caydırıcılık kapasitesini de artırmadığını söyledi. Görüşme "olumlu, ciddi ve dolaysız" olarak nitelendirildi. Dışişleri Bakanı Abdul Sattar tarafından karşılanan Clinton, önce Cumhurbaşkanı Muhammed Rafig Tarar arasında ikili bir görüşme yaptı ardından da, General Pervez Müşerref ile biraraya geldi. Clinton dün akşan 17.30'da Pakistan'dan ayrıldı.

Clinton ükleer tansiyonu düşüremedi

Clinton'ın Hindistan ve Pakistan'a yaptığı ziyaretin, bölgedeki nükleer savaş tehlikesinin azaltılmasına hiçbir katkı sağlamadığı belirtildi. Hindistan ziyaretinin sonuçları ile ilgili açıklamada bulunan Hindistan Başbakanı Atal Behai Vejpai, "Keşmir sorunu Hindistan'ın iç sorunudur" açıklamasında bulunurken, ülkesinin Nükleer Çalışma Programı'nın Haziran 1999'da kabul edildiğini ve hiçbir şekilde değişemeyeceğini de sözlerine ekledi. Başbakan ayrıca, ülke bütçesinden yeni dönem nükleer çalışmalar için 10 milyar dolar ayırdığını hatırlattı. Bu arada, ABD Başkanı'nın İslamabad'a inmesinden önce Müşerref'in, ülkesinin tek taraflı nükleer denemelerden vazgeçmeyeceğini açıklaması, ABD heyetinde şok etkisi yaptı.

Pakistan halkına seslendi

Ulusal radyo ve televizyondan Pakistan halkına seslenen Clinton, "Eksik bir demokrasiye verilecek cevap demokrasiyi sona erdirmek değil, onu geliştirmektir" dedi. Clinton, ABD ve Pakistan'ın 50 yıldır dost olduklarını belirtti, ancak askerlerin yönetime el koymasının bu dostluğu zayıflatma tehlikesini ortaya çıkardığını söyledi. Müşerref'in gelecek yıl yerel seçim yapacağını açıklamasının olumlu bir adım olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirten Clinton, sivil yönetime dönüş için tam ve gerçek bir plan yapılması gerektiğini kaydetti. Clinton, demokrasiye dönülmedikçe ve Keşmir konusundaki anlaşmazlık devam ettiği sürece, Pakistan'ın daha da yalnızlaşma tehlikesinin ortaya çıkacağını söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Çarlık Rusyası'na dönüş
108 MİLYON Rus vatandaşı ülkenin yeni devlet başkanını seçmek için bugün sandık başında. Uzakdoğu'daki Vladivistok'dan en batıdaki Kaliningrad'a kadar geniş bir coğrafya üzerine kurulu tam 11 farklı saat dilimi üzerinde oy kullanılacak. Kadın seçmen sayısı erkek sayısını 9 milyon aşıyor.
'Tanrıtanımazlar' ezana savaş açtı
Ezan ve çan seslerinin susturulmasını isteyen 'tanrıtanımazlar', aksi halde kendilerine de günün belli saatlerinde hoparlörlerden "Tanrı yoktur" deme fırsatı verilmesini istiyor.
ABD Kore'de 1 milyon kişiyi öldürmüş
NEW YORK- Kuzey Kore, ABD'nin Kore Savaşı sırasında halka zulmettiğini öne sürerek, söz konusu mezalimin soruşturulması için uluslararası mahkeme kurulmasını istedi. Kuzey Kore'nin BM Büyükelçisi Li Hyong Chol, ABD askerlerini işkence ve katliam yapmak, rasgele bombalamak, biyolojik silah kullanmak ve böylelikle bir milyon kişinin ölümüne yol açmakla suçladı. Li, "Kuzeydeki bölgelerin geçici işgali sırasında masum Kore halkını katletmek suretiyle, tarihteki en vahşi yöntemlerin ABD askerleri tarafından kullanıldığını" söyledi. ABD askerlerinin Güney Kore'de sivilleri öldürdükleri yolunda son zamanlarda yayılan haberlerin, bu mezalimin yalnızca bir parçası olduğunu belirten Li, "BM, ABD askerlerinin eylemlerini soruşturacak ve suçlu olanları uluslarararası hukuka uygun biçimde yargılayacak bir mahkemenin kurulması için gerekli adımları atmalıdır" dedi. K. Kore, 1950-53 Kore Savaşı'nda ABD askerlerinin katliam yaptıklarını iddia ediyor. Ancak Kuzey Kore hükümeti son zamanlarda bu konuyu sık sık gündeme getirmeye başladı. K. Savaşı'na NATO'ya giriş çerçevesinde türkiye'de katılmış, ABD ile birlikte savaşmıştı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...