YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


THY paraları uçurdu

TBMM KİT Komisyonu üyesi Armağan Yılmaz, THY yönetiminin birçok yolsuzluğa karıştığını belirterek, kurumun kaynaklarının sağa sola peşkeş çekildiğini iddia etti

ANKARA- TBMM KİT Komisyonu üyesi ve MHP Uşak Milletvekili Armağan Yılmaz, özelleştirme kapsamında bulunan Türk Hava Yolları (THY) hakkında şok iddialarda bulundu. MHP'li Yılmaz, THY'nin 1997 yılı hesaplarının geçen hafta Meclis'te görüşülmesi sırasında, THY Genel Müdürü Yusuf Boyarlı'nın yüzüne, "THY'nin kaynaklarını birilerine peşkeş çekiyorsunuz" dedi. MHP Uşak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Armağan Yılmaz, THY yönetiminin birçok yolsuzluk yaptığını öne sürerek, kurum kaynaklarının peşkeş çekildiğini iddia etti. MHP'li üye THY'nin 1997 yılı hesaplarının TBMM KİT Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında, Genel Müdür Yusuf Bolayırlı'ya zor anlar yaşattı.

Büyük vurgun

KİT Komisyonu üyesi Yılmaz, THY'nin 15 adet B737-400 tipi uçağı piyasa fiyatlarının çok üstünde kiralayarak kuruma 36 milyon dolarlık zarara uğratıldığını söyledi. Yılmaz, THY'nin bilinçli olarak Avrupa seferlerinin güzergahını uzatarak, kaynaklarının bir kısmını Siwissair'e aktardığını da ileri sürdü. Yılmaz, "Örneğin Lizbon'a gitmek istiyorsunuz, THY sizi İstanbul-Zürih-Lizbon güzergahından götüyor. Dolayısıyla, bu şekilde alınan ücretin büyük bir kısmı Swissair'e gidiyor. Yani birtakım kaynaklar Swissair'e peşkeş çekiliyor" dedi.

Başbakan'a özel helikopter

Yılmaz, THY yönetiminin 1998 yılında Altay adlı şirketin TSK'nın açtığı helikopter ihalesine girebilmesi için şirketten 5.3 milyon dolarlık helikopter aldığını söyledi. Yılmaz, "Helikopterin, başbakanların İstanbul'a geldiğinde kullanması için alındığı gerekçe gösteriliyor ancak, helikopter hangarlarda atıl durumda duruyor" şeklinde konuştu. THY'nin, uçaklardaki servislerde kullanılmak üzere satın aldığı ikram malzemelerinde de büyük usûlsüzlükler olduğunu belirten Yılmaz, "Örneğin, birinci mevkide kullanılmak üzere, bardakların kaymasını önleyen kağıt kosterlerden 65 yıl yetecek kadar satın alınmış. Ve, bu kosterlerin paralarının hepsi de peşin ödenmiş" dedi.

Paralar nasıl savruluyor?

Türk Hava Yolları bilinçli olarak Avrupa seferlerinin güzergahını uzatarak, kaynaklarının bir kısmını Siwissair'e aktarıyor

Başbakan'ın İstanbul'a geldiğinde binmesi için 5.3 milyon dolara helikopter alındı. Ancak, helipkopter hangarda bekletiliyor.

Bilanço, usûlsüzlükleri doğruladı

Son yıllarda bilonçosunu kârla kapatan THY'nin 1999 yılında trilyonlarca liralık zarar ettiği belirlendi. THY'nin, 1997 yılında 2.8 trilyon lira, 1998 yılında ise 5.5 trilyon lira kâr ederken, 1999 yılını 70 trilyon lira zararla kapattığı bildirildi. Bu arada kurumdaki personel istihdamında da birçok usulsüzlük olduğunu öne sürüldü. Personel müdürünün üç yıllık kıdemi olan kızı ile damadının müdür olarak atandığı ifade edilirken birçok personelin de emekli olduktan sonra kurumda yüksek ücretlerle sözleşmeli olarak çalıştırıldığı bildirildi.


 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...