YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İsrail'in soykırım inadı

İSRAİL basını, Eğitim Bakanı Yossi Sarid'in, 24 Nisan'daki sözde Ermeni Soykırımını Anma Günü'ne katılarak, "İsrail gençliğinin Ermeni soykırımını öğrenmesi için elimden geleni yapacağım" demesiyle Ankara ile Tel Aviv arasında başlayan gerginliği körüklüyor.
İDDİALARA tam sayfa ayıran Jerusalem Post gazetesi, 1.5 milyon Ermeni'nin soykırıma uğratıldığını, İsrail'in ise 'soykırım inkarcısı' Türkiye ile işbirliği içinde olduğunu öne sürdü. Gazete sözde soykırımın 1995'ten beri ders olarak okutulduğunu kaydetti.

TEL AVİV- İsrail basını, Türkiye'ye yönelik "Ermeni soykırımı" suçlamalarına devam ediyor. Eğitim Bakanı Yossi Sarid'in, 24 Nisan'daki sözde soykırımı anma gününe katılarak, "İsrail gençliğinin Ermeni soykırımını öğrenmesi için elimden geleni yapacağım" demesinin ardından, basında çıkan olumsuz yazılara bir yenisi eklendi. Jerusalem Post gazetesinin hafta sonu ekinde "Diğer bir soykırımla uğraşmak", "Daha fazla gözlerden uzak tutulamayan trajedi" başlığıyla yayımladığı yazıda, Sarid'in sözde soykırımı okul kitaplarına ekleme kararı ve ilk kez bir İsrailli Bakan'ın anma gününde konuşma yapmasının, İsrail'in geleneksel tutumunu bırakma yönünde atılmış önemli adım olduğu belirtildi.

Gazete, konuya ayırdığı tam sayfanın yarısında Türk bayrağı yakan bir Ermeni gencin fotoğrafını yayımladı. 1.5 milyon Ermeni'nin 1915-1916'da Türkler tarafından soykırıma uğratıldığı, Türkiye'nin ise "soykırımı inkar ettiği" öne sürülen yazıda, Yahudi soykırımını inkar eden ABD'li tarihçi David Irving'e karşı açtığı davayı kazanarak İsrail'de "kahraman" olan Prof. Deborah Lipstadt'ın, Türkiye'nin tutumunu "zorbaca" olarak nitelendirdiği ve "Türkiye, bu tartışmayı soykırımın gerçekten olup olmadığı şüphesini uyandırmak için başlattı" dediği belirtildi.

'1995'ten beri ders olarak anlatılıyor'

Yazıda, İsrail'in uzun zamandır Türkiye'yi kızdırmamak için sözde "Ermeni soykırımı" konusunu inkar yoluna gittiği, İsrail devlet televizyonunda buna ilişkin filmlerin yayımlanmasının, konferanslar düzenlenmesinin, Dışişleri Bakanlığı'nın baskısıyla engellendiği öne sürüldü. Gazete, İsrail'de 1994'te dönemin Eğitim Bakanı'nın girişimiyle bu konuda hazırlanan bir programın, bakanlık komitesince tek taraflı bulunarak lise müfredatına alınmasının engellendiğine yer verdi.

Programı hazırlayan Dr. Yair Auron'un şu anda kolej öğrencilerine aynı konuda ders verdiği ve Tel Aviv Açık Öğretim Üniversitesi için de bir program hazırladığı kaydedilen yazıya göre, sözde soykırım konusu, resmi müfredatın bir parçası olmamasına karşın, Ramot Hefer Lisesi'nde Orit Şimoni tarafından lise ikinci sınıf öğrencilerine 1995'ten bu yana anlatılıyor. Yazıda, "bir avuç öğretmenin" de, Şiomoni'yi izledikleri ve şaşırtıcı sonuçlar aldıkları ifade edildi.

'Soykırım inkarcısıyla işbirliği'

Sarid'in "sözünü tutması" halinde, liselerde sözde soykırımın diğer 20 konuyla beraber seçmeli ders olarak okutulacağı belirtilen yazıda, "Bu bir devrim değil, ama İsrail için ciddi bir politika değişimi ve ulusal bir tabunun yıkılması yolunda ilk adım olacaktır" ifadesi kullanıldı.

İsrail'in şimdiye dek bu konuyu "gün ışığına çıkarmamasının" pratik nedeninin, Türkiye'nin en önemli müttefiklerinden biri olması olduğu belirtilen yazıda, Türkiye'nin, Fransa 1998'de sözde soykırımı tanıdığında, 145 milyon dolarlık savunma sanayii kontratını iptal ettiği de hatırlatıldı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Keizo Obuchi öldü Japonya'nın eski Başbakanı Keizo Obuchi, 2 Nisan'da kaldırıldığı başkent Tokyo'daki Juntendo Hastanesi'nde dün yaşamını yitirdi.
İsrail: Temmuz'dan önce çekilebiliriz
LONDRA- İngiltere'de yayımlanan The Observer gazetesi, ABD'nin soğuk savaş yıllarında ayda nükleer bomba patlatma girişiminde bulunduğunu yazdı. Gazetenin haberinde, ABD Hava Kuvvetleri'nin bu amaçla "çok gizli" bir planı bulunduğu belirtilerek, A119 numaralı ve "Ay Araştırmaları Çalışması" adlı bu planın ana unsurunu, nükleer bir bomba geliştirilmesi, bunun ayın yüzeyinde patlatması ve böylece bir askeri gövde gösterisi yapılmasının oluşturduğu öne sürüldü.
Habere göre, 1950'li yılların sonlarında asker destekli bir araştırma vakfı adına çalışan ABD'li fizikçi Leonard Reiffel, ABD'nin bütün amacının, "gücüne ilişkin bir kamuoyu olmuşturmak" olduğunu söyledi. "Silah pazarında şov yapılmasının" da amaçlar arasında bulunduğunu belirten Reiffel, bu nedenle ABD yönetiminin, ayda patlatılacak nükleer bombanın yarattığı dumanın dünyadan görülebilir olmasını mutlaka istediğini de öne sürdü. Emekli bilim adamı, bunun için patlamanın ayın karanlık yüzünde yapılması üzerinde düşünüldüğünü de anlattı.
Şu anda 73 yaşında bulunan Reiffel, ABD'nin, bu bombanın en az Hiroşima'da kullanılan büyüklükte olmasını da istediğini iddia etti. Ancak daha sonra planın bilinmeyen bir nedenle rafa kaldırıldığı ifade edilen haberde, planın arkasındaki isim olan Reiffel'ın ise bundan son derece memnun olduğu belirtildi ve onun, "Allah'tan bu konularda düşünceler de, yaklaşımlar da değişti. Böyle bir plan üzerinde düşünülmüş olmasından bile dehşete düşüyorum" yolundaki sözleri aktarıldı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...