YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


TOBB'a teşvik yetkisi

Bakan Önal, 2001 yılında teşvik ile ilgili düzenlemenin büyük bir bölümünün TOBB'a devredileceğini, devletin ise gözetim ve denetim ile ilgili görevini sürdüreceğini söyledi

ANKARA- Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, teşviklerle ilgili düzenlemenin 2001 yılından itibaren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) devredileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Recep Önal, dün Hesap Uzmanları Kurulu'nun 55. kuruluş yıldönümü kapsamında düzenlenen panelde gazetecilerin sorularını cevapladı. Önal, Sabancı'nın ücretleri yüzde 25 oranında arttırmayacağına yönelik açıklamaları ile ilgili olarak, "Bizim programımız kamu sektörü için zorunlu. Özel sektörün burada kendi iradesi ile katkısı olsun istiyoruz. Ben de Sabancı'nın kuruluşlarının etkinliğinin ve verimliliğini arttırarak kar marjlarını asgaride tutarak fiyatları belirleyeceği kanaatindeyim. Bunun topluma bir mesaj değil, içinde bulunduğu sıkıntıyı ortaya koymak için söylediği kanaatindeyim. Bize destek vermeye devam edecektir" diye konuştu.

Herkesin peşine adam takamayız

Önal, Altınbaş Holding ile ilgili olarak sorulan soruya da, "Teşvik konusunda tamamen objektif kurallar işlemektedir. İdareye bir baskı yapılmamaktadır. Bütün kararlar firma bazında tek tek genel objektif kurallar haline getirilerek Resmi Gazete'de yayımlanmaktadır. Teşviklerden herkesin yararlanabilmesi için açıklığa büyük özen gösteriliyor. Önümüzdeki günlerde sunulacak teşvik mevzuatında bir adım daha öteye götürme kararlılığımız vardır. Herkes ne yaptığı zaman teşvik alacağını bilecektir.

2001 yılında teşvik ile ilgili düzenlemenin büyük bir bölümü TOBB'a devredilecektir. Gözetim ve denetim ile ilgili görevimiz olması kanaatindeyiz. Herkesin peşine bir adam takamayız" ifadelerini kullandı.

2001'de esnek kur

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, programın bu aşamasında döviz kurunda kabul edilebilir bir düzeyin üstünde herhangi bir reel değerlenme beklenmediğini ve cari işlemler dengesinde program hedeflerinden ciddi bir sapma öngörülmediğini söyledi. Önal, 2001 yılı ortasında planlanan yeni kur politikasına geçişin bu alandaki esnekliği artıracağını kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Asıl yarış Telekom'da
İş Bankası çıtayı yükselttiği için ikinci GSM 1800 lisansının satılamayacağını belirten TÜSİAD üyesi Lütfi Yenel'e göre kaybedenler Türk Telekom'da kapışacak.
Borsanın sıkıntısı para
Taze paranın borsaya girmemesi yüzünden işlem hacminin daralması borsayı yerinde saydırıyor. İlk seansta 225 puan artan endeks 2. seansta 263 puan değer kaybetti.
Moodys: Enflasyon % 44 bulur
NEW YORK/ANKARA- Moody's, Türkiye'de Hükümet'in yapıcı ve kararlı bir politika takip ederek, şaşırtıcı bir performans sergilediğini bildirdi. Moody's, Türkiye ekonomisindeki ilk üç aylık gelişmeler ve 2000 ile 2001 yılı makro ekonomik tahminleri konusunda analiz yaptı. Moody's'in yaptığı analizde, enflasyonu düşürmeyi amaçlayan program çerçevesinde, yıl sonundaki TEFE (Toptan Eşya Fiyatları Endeksi) cinsinden enflasyonun yüzde 20'lik hedefinin yakalanmasının zor görünmesine rağmen, enflasyonda düşüş trendinin başladığını ifade edildi. Türkiye'nin Avrupa Birliği tarafından aday üye olarak ilan edilmesinin de önemine dikkat çekilen analizde, bu sürecin,Türkiye'yi, ekonomik ve siyasi reformları gerçekleştirmeyi zorlayacağı belirtildi. Türkiye'nin kredi notunun "B1", görünümünün ise "pozitif" olduğunun hatırlatıldığı analizde, siyasi istikrarın korunması ve yapısal reformların sürdürülmesi durumunda, Türkiye'nin kredi notunun yükseltileceği vurgulandı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...