YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


İşkence raporu Meclis'te

İNSAN Hakları Komisyonu, yapılan incelemelerle ilgili "İnsan Hakları ve Adalet" konulu bir rapor hazırlıyor. Pişkinsüt, "Türkiye artık bu olaylardan kurtulmalı" dedi.

ANKARA- TBMM İnsan Hakları Komisyonu, bugüne kadar yapılan incelemelerle ilgili "İnsan Hakları ve Adalet" konulu bir rapor hazırlıyor. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, dün bir basın toplantısı düzenleyerek çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Pişkünsüt, öğleden sonra da TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'a hazırladıkları raporu sundu. 1998 yılından bu yana 8 bin 500'ü aşkın tutuklu ve hükümlü ile görüştüklerini ve 14 ayrı rapor hazırladıklarını bildirdi. Raporlarla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yapmak istediklerini ifade eden Pişkinsüt, işkence ve kötü muamelenin suç olduğunu kamuoyuna anlatmayı amaçladıklarını kaydetti. Pişkinsüt, iki yıldan bu yana yürüttükleri çalışmalar sonucunda, işkence ve kötü muamele yaptığı ileri sürülenlerin de durumlarından yakınmaya başladığını bildirdi. Komisyon Başkanı Pişkinsüt, tüm incelemeleri ile ilgili olarak hazırlayacakları raporu 15 Haziran 2000 tarihine kadar tamamlayacaklarını da ifade etti. İnsan hakları ihlallerini engellemek üzere "Ombudsman Kurulu" oluşturulması girişimlerini de bir soru üzerine değerlendiren Pişkinsüt, yeni güç odakları oluşturmanın bir yararı olacağına inanmadığını söyledi.

Askı savcılığı, rapor Akbulut'a

Sema Pişkinsüt, sabah saatlerinde yaptığı açıklamadan ardından öğleden sonra İstanbul Küçükköy Karakolu'nda buldukları "Filistin askısı" olarak isimlendirilen işkence aletini Savcılığa, komisyon raporlarını da TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'a verdi. Pişkinsüt, İstanbul'un Gaziosmanpaşa İlçesi Küçükköy Karakolu'nda buldukları 2 metre 15 santimetre uzunluğunda, üzerinde 12 metre askı ve sanıkların koltuk altlarına konulduğu bildirilen battaniye bulunan işkence aletini basın mensuplarına gösterdi. Aleti Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Müdürü Vedat Koçyiğit'e bir tutanakla teslim eden Pişkinsüt, olayın takipçisi olacaklarını bildirdi.

Pişkinsüt ve komisyon üyeleri daha sonra incelemeleri ile ilgili olarak hazırladıklarını ve işkence iddialarını içeren 6 ayrı raporu da TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'a sundu. Elazığ ve Batman ile ilgili raporların da önümüzdeki hafta tamamlanacağını bildiren Pişkinsüt, Akbulut'tan, konunun Genel Kurul gündemine taşınması isteminde bulundu. Akbulut da, bu çalışmalarından dolayı komisyon üyelerini kutlayarak, her türlü katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Susurluk kadar derin
Yeni Şafak, Paraşüt Operasyonu'nu başlatan mektupları ele geçirdi. Mektuplarda kaçakçılık faaliyetlerine yardım ettiği ileri sürülen bürokratların isimleri tek tek sıralanıyor.
Türkbank unutturulamaz
Özelleştirme tarihin en büyük skandalı olan Türkbank ihalesinin üzerinden iki yıl geçti. Hükümeti düşüren ihale fesadında suçlular yargılanamıyor, dosya sümenaltı ediliyor.
Fatih dualarla anıldı
FATİH Sultan Mehmet'in türbesi ziyaret edilerek dualar okunurken,Belgratkapı'da düzenlenen törende Fatih'in şehre giriş canlandırıldı
Odun için öldüler Osmaniye'de odun yüklü sandalın alabora olması sonucu Fadime ve Gürhan Küçükkaya boğularak öldü.

İşkence mazur gösterilemez
ANKARA- Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, insan hakları İhlalleri yapanlara yaptırımların mutlaka uygulanacağını vurgulayarak, "İşkence yapanları cezalandırmada tereddüt edilmeyecektir. Hiçbir şey, işkence yapılmasını mazur gösteremez" dedi. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, Adalet Bakanı Türk'ü makamında ziyaret ederek, komisyonun hazırladığı 6 raporu verdi. Türk, "Komisyonun yaptığı tespitler bize ışık tutacaktır. Ceza İşleri, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlükleri ile Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca incelenecektir. Şanlıurfa'daki bir olay konusunda da yazılı emir yoluna gidilecektir" dedi. Yargının da üzerine düşeni yapacağını vurgulayan Türk, şöyle devam etti: "İşkence yapanların cezalandırılmasında tereddüt edilmeyecektir. İşkence insanlık suçudur. Hiçbir şey işkence yapılmasını mazur gösteremez."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...