YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama


Reis Çelik'in 'Yeşilçam Sineması', bizi çok eskilere götürecek...
Anneniz bu filmi bilir

YÖNETMEN Reis Çelik, Beyoğlu'nda açacağı sinemasında yer göstereninden 'gazooozcuu'suna kadar birebir kopyalamayla "klark"lı, "n'ayır, n'olamaz"lı günlere döndürecek sinemaseverleri. Eski filmleri laboratuvarda yeniden izlenilebilir hale getireceğini bildiren Çelik, açılışın Haziran ayında "Susuz Yaz"la olacağını kaydetti.

Eskinin sinema salonları, geri gelmemek üzere kollektif hafızamızdaki yerlerini çoktan aldılar. Bayanların pekçoğunun "tayyörlerini" giydiği, beylerin "fötr"süz pek gelmediği, "loca"ların bulunduğu sinema salonlarını kaybedeli epey oldu. "Alaska buuz" ya da gazoz şişelerini sürten açacak sesleri de tarihe karıştı artık.

Gable'dan, "klark çekmenin" aidovisiual yöntemle stajının yapıldığı ya da "n" vurgusu fazla konuşmaların havada uçuştuğu Türkan Şoraylı, Ayhan Işıklı, Sadri Alışıklı filmler ise şimdilerde özel televizyonların bazen sabaha karşı bazen öğleden sonra, yayın dolsun diye kullandığı malzemelere dönüştüler.

Buraya kadar anlattıklarımızdan "burnunun direği sızlayanlardansanız" o zaman size bir müjdemiz var. Beyoğlu'nda bir misine ipine dizilmiş tespih taneleri gibi yan yana duran Amerikan isimli mağazaların arasından köhne bir sokağa daldığınızda, "entellik" adına açılmış barların arasında eski sinema afişleri birden göze çapıyor. İçeri girdiğinizde Amerikan tarzından hiçbir iz yok. Sadece eski Türk filmlerinin afişleri var. Bir de bu afişlere umut bağlamış, "eski film gönüllüsü" Yönetmen Reis Çelik...

Reis'in Dünyası

"Burası benim dünyam" diyor Çelik: "Bu dünyada Amerikanvari hiçbir şey yok. Yalnız Türk filmleri ve eskiyi hatırlatan, herşeyini eski yapmaya çalıştığım sinemam var."

Tarihi Pera'da bir döneme damgasını vuran Yeşilçam'ın ismini verdiği sinema salonunda bu nostaljiyi yaşatmak için yılların birikimini buraya harcadığını söyleyen Çelik, adına 'alternatif sinema' dediği bu sistemin Avrupa'da çok yaygın olduğunu anlatarak, bunu Türkiye'de ilk uygulayanın kendisini olduğunu belirtiyor.

Sinemada herşey 1930'lu yıllara ait adeta. Tahta masalar, transistörlü radyo, yiyeceklerin konulduğu dolaplar ve tabii yine boy-boy eski sinema afişleri... Reis Çelik, "Yeşilçam Sineması"nda, Türk sinema tarihinde önemli yer tutan ve kimileri televizyonda bile yayınlanmayan filmleri yeni kuşağa sinemada seyrettireceğini bildiriyor. "Kısa ve Acısız", "Parçalanma", "Ali, Kara Kentin Çocukları" gibi filimler bunlardan sadece birkaçı.

Bir başkaldırış

Çelik, halen faaliyette olan sinemaların ise Amerikan şirketlerince parselenmiş olduğunu söylüyor: "Salonlar Amerikan dağıtım şirketlerince parsellenmiş durumda. Bunun yanında İran ve Hindistan sinemasının iyi örnekleri de aynı durumda. Yeşilçam Sinaması bu örneklerin izleyiciyle buluşmasını sağlayacak."

Günümüzde baskıya karşı koyabilmek, anti-hegomonik söylem ve stratejiler geliştirebilmek açısından mekan politikalarının yaşamsal önem taşıdığını vurgulayan Reis Çelik, mücadele alanları seçmenin, bu alanlarda kültürel ve politik direniş örgütlemenin, etkili bir muhalefetin önkoşulu olduğunu söylüyor: "Sinema, hayatı ve deneyimleri anlamak, anlamlandırmak ve bu anlamlar doğrultusunda yepyeni haritalar çizmek demek. Bu yeni haritanın çıkış mekanı neden Yeşilçam Sineması olmasın?"

Muhammed PAMUK


Kağıda basmak için tıklayın.

Efsane yeniden canlanıyor
Frank Sinatra, Dean Martin ve Sammy Davis Jr.'ın rol aldığı 60'ların efsanesi "Ocean's 11", en gözde starları buluşturuyor.
Washington yönetmenliği deniyor
Oscar ödülünü Kevin Spacey`ye kaptıran Denzel Washington, sinemada yeni arayışlara girdi. Ünlü aktör, gerçek bir yaşam öyküsünün anlatıldığı "The Antwone Fisher Story" adlı filmde ilk defa kamera arkasına geçecek. Internet sitesi "Mr. Showbiz"in USA Today`a dayanarak verdiği habere göre, Oscar adayı aktörün "ilk yönetmenlik denemesi", Deniz Kuvvetleri'nden atılma aşamasına gelen ve terapiye giren genç bir adamın öyküsünü anlatıyor. Filmin kahramanı Antwone Fisher, sarsıcı ve şok edici olaylarla dolu olan çocukluğunu terapi sırasında hatırlıyor ve kendisini terkeden ailesinin izini sürmeye karar veriyor. Çekimlerin başlaması için hazırlıklarını sürdüren Washington'ın Fisher rolü için tanınmamış, genç bir aktör aradığı belirtildi. Ünlü aktör de filmde Fisher'a yol gösterici olan terapisti canlandıracak.
Avustralya'da 'Türk Evi'
Avustralya'da yaşayan Türklerin gayretiyle oluşturulacak "Türk Evi" projesi için düğmeye basıldı. Hafta sonunda bu amaçla projenin tanıtıldığı bir gece düzenlendi. Geceye katılan New South Wales Eyalet Başbakanı Bob Carr, Türk Evi için 25 bin dolar verdi.İşçi Partisi milletvekili Peter Nedle ise, parlamentoda başlatığı "Türk Evi`ne katkı" kampanyası çerçevesinde topladığı 7 bin doları dernek yönetimine teslim etti. Geceye federal hükümet adına katılan Göç Bakanı Philip Ruddock da, belirlenecek konularda destek sözü verdi. Avustralyalıların bu ilgisi Türk işadamlarını da harekete geçirdi ve yemek sırasında 55 bin dolarlık katkı sağlandı. Türk Dayanışma Derneği'nce başlatılan proje hakkında bilgi veren ernek basın sözcüsü Hulusi Şenel, Avustralyalı yöneticilerin "Bir Tuğla da Sizden" kampanyasına olan katkılarının son derece anlamlı olduğunu, iki ülke arasındaki dostluğa önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Ülkenin en büyük kenti Sidney'de yapılacak, 500 bin dolara mal olması beklenen Türk Evi'nin tiyatro, konferans ve sergi salonlarına sahip olacağını bildiren Şenel, 30 yıldır Avustralya'da bulunan ve sayıları 150 bine ulaşan Türklerin ilk kez böyle bir organizasyon için güç birliğine gittiğine işaret etti ve 25 Haziran'da temeli atılacak Türk Evi'ne tüm Türk toplumunun sahip çıkmasını istedi. Şenel, Türk Evi'nde sosyal görevlilerin emeklilik, sağlık, işsizlik sigortası ve adli davalar gibi konularda kişilere ücretsiz yardımcı olacaklarını anlattı. Türk Evi`ne Türkiye'den de yardım bekleniyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...