YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


İşadamları krizi çözdü

TAHRAN'da başlayan İran-Türkiye Ticari ve Ekonomik İlişkiler Semineri'ne katılan 150 Türk ve 600 İranlı işadamı, yüzyıllardır devam eden dostluğa atıfta bulunarak, iki ülke halkı arasında yaşanan krizin bir an önce aşılmasını istediler.
İRAN ile Türkiye arasında, ilişkilerdeki "sürekli kriz yönetimi durumundan" çıkma konusunda temel bir görüş birliğinin oluştuğunu söyleyen Tahran Büyükelçisi Moralı, "Dostluk bağlarımız o kadar derin ki, hiçbir ülke bunu bozamaz" dedi.

TAHRAN- Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Turan Moralı, İran ve Türkiye'nin, ilişkilerdeki "sürekli kriz yönetimi durumundan" çıkmak istediğini söyledi. Dün Tahran'da başlayan İran-Türkiye Ticari ve Ekonomik İlişkiler Semineri'nde yaptığı konuşmada Moralı, iki ülke arasında zamanla oluşan yanlış anlamalardan sonra şimdi, iki tarafta da "iki ülke arasındaki sürekli 'kriz yönetimi' durumundan çıkmak konusunda temel bir görüş birliği oluştuğunu" belirtti. 150'yi aşkın Türk sanayici ve işadamı ile 600'e yakın İranlı işadamının katıldığı seminerin "bu görüş birliğinin bir göstergesi" olduğunu belirten Moralı, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin son Türkiye ziyareti sırasında iki ülke işadamlarının başarılı görüşmeler yaptığını kaydetti ve "dolayısıyla iki ülke toplumu siyasi gelişmelerin önüne geçti" dedi.

İran'da yeni göreve başlayan 6. Meclis'in, Türkiye'de takdirle izlenen Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin reform programlarına büyük destek vereceğini kaydeden Moralı, "Türkiye-İran ilişkilerinin önünün ekonomik çerçevede açılması ve ticari ilişkilerin ikili ilişkilerin lokomotifi olması açısından önümüzdeki dönemde büyük bir potansiyel var" dedi.

"Kriz çıkaranlar içimizde"

İkili ilişkilerde, karşılıklı yanlış anlamalardan kaynaklanan "patolojiler" olduğuna dikkat çeken Moralı, "çünkü zamanla Türkiye'de İran'ın mal ihraç etmek yerine devrim ihraç etmek istediği düşüncesi egemen oldu. Ben bunun doğruluğu ya da yanlışlığını tartışmıyorum. Ancak niye böyle bir düşünce çıktı konusu önemlidir" diye konuştu. "Eğer endişeler abartılı bir savunma refleksi sistemine dönüşürse, sorun var demektir. İki ülkede de böyle bir savunma refleksi ortaya çıktı" diyen Moralı, "rejim bağdaşmazlığından birbirimizi korumak için iki millet birbirini tanımaz duruma geldi. Bu da medyada bir soruna yol açtı. Olaylara olumsuz bakışla bakıldı ve sebeplerle sonuçlardan uzaklaşıldı. Herkes önyargılarla olayları ele almaya başladı" dedi.

Moralı, şunları söyledi: "Türk tarafında şöyle bir şikayet seziyorum. İran bizim şikayetlerimiz konusunda çok katı ve ayrıntısız cevaplar veriyor. 'Sınır bölgesinde PKK militanı yok diyorlar.' 'Bu siyonizmin eseri, aramızı bölmek isteyenler var' diyorlar. Türkiye ile İran'ın arasını Siyonistler bozamaz. Derin dostluk bağlarımız, aramızın öyle kolayca 3. bir ülke tarafından bozulmasına izin vermez. Bunları bozmak isteyenler muhtemelen bizim içimizdedir. Ve eğer böyle ise bu çok ilkel bir zihniyet. Bunu aşmamız lazım."

Dostluk yüzlerce yıl daha devam edecek

İran Ticaret, Sanayi ve Maden Odaları Başkanı Ali Naki Hamuşi, geçici siyasi sorunlar ve duygusal siyasi tutumların İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi. Hamuşi, "Türkiye'de bazı İran vatandaşlarına uygulanan sınırlamaların ve zorlukların ortadan kaldırılmasını ve bir daha böyle sorunlarla karşılaşılmamasını ümit ettiğini" belirtti. "Umarım bize hak verir ve bunu içişlerinize karışmak olarak görmezsiniz" diyen Hamuşi, siyasi ilişkilerdeki iniş çıkışların ticari ilişkileri etkilememesi gerektiğini belirtti ve Türk ticaret heyetinin ziyaretinin iki ülke ticari ilişkilerinde dönüm noktası olmasını ve yeni bir sayfa açmasını ümit ettiklerini belirtti.

Seminerde konuşan Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen ise 150'yi aşkın Türk sanayici ve işadamından oluşan büyük bir heyetle Tahran'a gelmiş olmamız, "İran'la ticari ilişkilere verdiğimiz önemin göstergesidir" dedi. "İyi komşuluk kadar, iki ülkenin refah düzeyinin geliştirilmesi de bizim asıl hedefimiz olmalıdır" diyen Tüzmen, "İran bizim yüzlerce yıllık dostumuzdur ve yüzlerce yıl daha dostumuz olmaya devam edecektir" diye konuştu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Hatemi'ye suikast girişimi
Devrim Muhafızları suikast planlayan bir korumayı tutukladı. Hatemi'nin Beni Sadr'ın akibetine uğramasından korkuluyor.
İsrail'in oyunu tutmadı
Güney Lübnan'dan çekilerek Suriye ile İran'ı birbirine düşürmeyi planlayan İsrail'e karşı İran ve Suriye ortak tavır aldı. İki ülke, etkinlik savaşına girmek yerine İsrail'e karşı ortak mücadelede anlaştı.

Kerimov: Özbekistan'da Rus askerine yer yok
ALMATI- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Orta Asya cumhuriyetlerine yönelik ziyaretinin ilkini Özbekistan'a yapmasının çeşitli yorumlara sebep olması nedeni ile Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov bir açıklama yaptı. Kerimov düzenlediği basın toplantısında, ziyaretle ilgili söylentilere açıklık getirdi. Söylendiği gibi Rus askerlerinin ülkesinde konuşlanmayacağını kaydeden Kerimov'un Özbekistan ile Rusya arasında imzalanan sözleşmenin, iki ülke arasında sadece, "Askeri hava uçuşlarında ve tatbikat calışmalarında işbirliği" ile "Eski silahların yenilenmesini" konularını içerdiği belirtildi. Kerimov, "Anlaşma, Rus askerlerinin Özbekistan sınırlarına yerleştirilmesi gibi bir konuyu içermemektedir. Hiçbir Rus askeri Özbekistan topraklarına ayak basmayacak ve Özbekistan'ı dış güçlerden korumayacak" dedi.

Amerikan uçakları Irak'a 7 günde 152 sorti yaptı
BAĞDAT- Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Said El Sahaf, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile BM Güvenlik Konseyi'ne birer protesto mektubu göndererek, Amerikan ve İngiliz uçaklarının Irak'a düzenledikleri saldırıları kınadı. El Sahaf, mektubunda, Amerikan ve İngiliz uçaklarının, 15-22 Mayıs arasında Suudi Arabistan'dan 72, Kuveyt'ten 46 ve Türkiye'den 34 sorti yaptıklarını, saldırılarda 1 çocuğun öldüğünü, 11 sivilin de yaralandığını kaydetti. İki devletin 1992'den beri Irak'a düzenlediği saldırıların "sabit bir politikaya" dönüştüğünü ve Irak'ın uçuşa yasak bölgeleri kesinlikle tanımadığını tekrarlayan El Sahaf, ABD ile İngiltere'ye lojistik destek sağlamaları nedeniyle Suudi Arabistan, Kuveyt ve Türkiye'nin de bu hava saldırılarına ortak olduklarını ve uluslararası sorumluluk taşıdıklarını belirtti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...