YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Susurluk kadar derin

Yeni Şafak, Paraşüt Operasyonu'nu başlatan mektupları ele geçirdi. Mektuplarda kaçakçılık faaliyetlerine yardım ettiği ileri sürülen bürokratların isimleri tek tek sıralanıyor.

İSTANBUL- Yeni Şafak, Paraşüt Operasyonu'nun çıkış noktası olan ihbar mektubunu ele geçirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı ile Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanlığı ve Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne gönderilen iki ayrı mektupta Altınbaş Holding'in şirketlerine kaçakçılık faaliyetlerinde yardım ettiği ileri sürülen bürokratların isimleri tek tek sıralanıyor. Altında imza bulunmayan, ancak Salih Keskin Anamur-İçel notuyla gönderilen mektuplarda Altınbaş Holding'in firmalarının dört ayrı yöntemle kaçakçılık yaptığı belirtiliyor. Mektuplardan birinde şöyle deniyor:

"Altınbaş Holding bünyesinde faaliyet gösteren Altınbaş Ltd, Altıntur Ltd, Doğal Ltd, Doğa Ltd, Altınsoy Ltd, Altınkap Ltd, Doğal Altınkap Ltd, Doğal Sektörel Ltd ve Maksan A.Ş; muz, pirinç, şeker, madeni yağ, motor yağı, çay ve gazyağı gibi malları Kilis, Habur ve Gaziantep Gümrükleri'ni kullanarak yurda kaçak sokup iç piyasaya dağıtmaktadır. Bu mallar ya eksik miktar beyanı, ya da başka isim altında sokulmaktadır. Ya da Suriye'nin Laskiye Limanı'na Türkiye'den transit geçirilecekmiş gibi gösterilip Kilis ve Gaziantep'te depolanmaktadır. Dışarıdan Dahilde İşleme Rejimi kapsamında getirilen mallar da iç piyasada satılmaktadır. Altınbaş Holding, Polonya Aselco firmasından ihraç kaydıyla getirdiği binlerce ton çayı iç piyasada satmıştır. Bu mallar, Kilis ve Gaziantep gümrüklerinden ihraç edilmiş, ancak taahhütleri kapatılmıştır. Kilis Gümrük Müdürü Çetin Kaya, Gaziantep Gümrükleri Başmüdürü Asım Akkaya, Habur Gümrük Müdürü Mehmet Ünlü, Kilis Valisi Güner Özmen, Gaziantep Valisi Muammer Güler, Tarım Bakanlığı eski Müsteşarı Şahin Cengiz ve Gümrük Müsteşarı Ramazan Uludağ kaçakçılarla temas halindedir ve bu şirketleri kollamaktadır." İhbar mektuplarında adı geçen Müsteşar Ramazan Uludağ, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yakınlığıyla tanınıyor.

Büyük ihmal

Bu ihbar mektuplarının incelenmesinden sonra soruşturma, Gümrükler Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ve yetkileri kısıtlı olan iki kontrolöre verildi. Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler de mektupları inceledi. Ancak Keçeciler, Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Cahit Soysal'la görüştükten sonra müfettişler kanalıyla soruşturmaya yer olmadığı yönünde karar aldı. Gümrük Teşkilatı'nda önemli soruşturmalar müfettişlik kanalıyla yürütülürken bu soruşturmanın kontrolör kanalıyla yürütülmesi şaşkınlıkla karşılanıyor. Çünkü kontrolörlerin, özellikle idari soruşturmalarda haklarında iddia ortaya atılan bürokratların ifadelerini alırken müfettişlerin yetkilerini pratikte kullanamadıkları belirtiliyor.

Bakan Keçeciler'in buna rağmen 11 Ağustos'ta yayınlanan yönetmelikle teoride yetkileri artırılan bir Başkontrolör ile bir kontrolöre soruşturma açtırdığı kaydediliyor. Kontrolörler Gaziantep dışında, Batı kıyılarında deniz yoluyla gerçekleştirilen kaçakçılıkları incelemek üzere göreve başladı. İki yıldır yürütülen eski soruşturmalar da yenileriyle birleştirildi ve başlangıçta altı tane rapor hazırlanarak yargıya intikal ettirildi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...