YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Putin'i kim durduracak?

RUSYA, Avrupa'ya giden doğal gaz ve petrol kaynaklarını tamamen kesmek istiyor. Bu amaca ulaşmak için Afgan-Pakistan gaz hattı üzerine yoğunlaşan Putin'in, Kafkaslar'da rahat hareket imkanı sağlamak için Türki Cumhuriyetler'le anlaşma yoluna gideceği, anlaşamadıklarında ise Çeçenistan'daki gibi sindirme metodunu kullanacağı belirtiliyor.

ANKARA- Rusya, Avrupa'ya giden doğal gaz ve petrol kaynaklarını tamamen kesmek istiyor. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Rusya bu amacına ulaşmak için daha önce proje olarak hazırladığı Afganistan-Pakistan doğal gaz boru hattını üzerinde yoğunlaşacak. Rusya'nın Kafkas Bölgesinde kendisine rahat hareket imkanı sağlamak için Türk Cumhuriyetlerle anlaşma yoluna gideceği, anlaşamadıklarında ise Çeçenistan örneğinde olduğu gibi sindirme metodunu kullanacağı belirtiliyor. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir diplomat şu anda Gürcistan'da tam techizatlı iki Rus birliğin konuşlandırıldığını belirtti.

Putin'in en büyük korkusunun, yeniden canlandırmaya çalıştığı Büyük Rusya'nın içine İslami hareketlerin sızması olduğunu belirtirken, Rusya'nın bu tür sızıntıları tamamen engellemek için Özbeklere, "İslami hareketlere karşı savaşma" karşılığında ekonomik işbirliği vadettiğini kaydetti. Diplomatik çevreler tarafından da doğrulanan bir başka habere göre ise Rus İstihbarat Servisi, Abhazya ve Açerya'nın kuzeyinde yer alan Karabağ'da 550 bin Ermeni'yi "Her an Azarbeycan'ın üzerine saldırtmak" üzere hazır bekletiyor. Kaynaklar, Ruslar'ın bölgedeki Ermenilere destek olarak iki Rus askeri üssünün yerleştirildiğini belirtirken, Ruslarla Ermeniler arasında maddeleri tam açıklanmamış bir askeri anlaşma imzaladığını da dile getiriyorlar.

Türkiye net bir politika belirleyemedi

Bölgede yaşanan tehdit ve sorunlara karşı, Türkiye'nin önerdiği "Kafkas İstikrar Paktı"nın tek çözüm olduğu belirtiliyor. Bu pakt sayesinde son dönemlerde Rusya'nın bölgede giriştiği asimilasyon hareketlerine dur denilebileceği kaydediliyor. Türkiye'nin her zaman Amerika destekli bir politikayla, bölgede hakimiyet kurma çabaları eleştirilirken, Türkiye'nin "benim gözüyle baktığı Orta Asya ve Kafkaslar'da hakimiyeti çoktan kaybettiği, uyguladığı politikalarla da bunu iyice perçinleştirdiği" dile getiriliyor.

Uzun zamandır ABD'de olan Elçibey'in "Konfederasyon" lafını ortaya atmasının diplomatik çevrelerce şaşkınlıkla karşılandığı belirtilirken, "Azerbaycan 75 yıl boyunca zaten Rusya'nın yönetiminde kaldı şimdi yeni biraderler istemiyoruz" görüşü ifade ediliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan üst düzey diplomat, MHP'ye Azerbaycan'ın içişlerine karıştığı ve yönetimine etki etmeye çalıştığı uyarısında bulunurken, "Azerbaycan'la ilgilenilmesi çok önemli fakat bu ilginin de bir sınırı olmalı. Azerbaycan MHP'den değil 57. Koalisyon hükümetinden yardım bekliyordu. Fakat Türkiye'den umduğunu bulamayınca NATO'nun buraya bir üs kurmasına izin verdi" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...