YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Clinton'ın son Avrupa turu

Clinton, ABD Başkanı olarak çıktığı son Avrupa turunda, AB yetkilileriyle Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği ve ticaret anlaşmazlıklarını ele alacak, Moskova'da da Rus lider Putin ile kişisel diyalog oluşturmaya çalışacak

WASHINGTON- ABD Başkanı Bill Clinton, dün Portekiz ile başlayan Avrupa ve Rusya gezisi sırasında Avrupa Birliği yetkilileriyle yapacağı görüşmelerde, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği girişimi ve ticaret anlaşmazlıklarını ele alacak, Moskova'da da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kişisel diyalog oluşturmaya çalışacak. Clinton'ın ABD Başkanı olarak Avrupa'ya yapacağı bu son geziyi değerlendiren Amerikan diplomasi kaynakları, ziyaretler sırasında anlaşmazlık konularına çözüm bulunmasının beklenmediğini belirttiler.

Gezi, ABD'nin AB ile olan bağlarını perçinlemek ve Putin ile iyi bir başlangıç oluşturabilmek açısından önem taşıyor. Clinton, AB dönem başkanlığını yürütmekte olan Portekiz'de Başbakan Antonio Guterrez ile görüşürken, Lizbon'da bugün düzenlenecek olan ABD-AB zirvesine katılacak. Clinton'ın bu görüşmelerinde, Washington ile Brüksel arasında ticaret konusunda ortaya çıkan anlaşmazlıklarda ve AGSK konusunda ülkesinin görüşlerini vurgulayacağı belirtildi.

Türkiye'ye AGSK desteği

ABD, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren AGSK konusunda AB'nin, Avrupa'nın güvenliğinde yeni roller almasını desteklemekle birlikte, Türkiye gibi ülkelerin dışarıda bırakılmasına ve yeni güvenlik kuruluşunun NATO'ya rakip olmasına karşı çıkıyor. Almanya'ya geçecek olan Clinton, dünyanın 17 ülkesinin "ortanın solundaki" liderleriyle birlikte, "Üçüncü Yol" adlı bir konferansa katılacak ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile görüşecek. Clinton, Moskova'da ise Putin ile görüşecek.

Gözlemciler, Clinton'ın bu ziyarette Rusya'nın ekonomik reformlarına desteğini yeniden vermesinin ve Çeçenistan'daki uygulamaları eleştirmesinin beklendiğini belirttiler. İki ülke arasındaki en önemli güvenlik anlaşmazlığını oluşturan ABD'nin ulusal füze savunma sistemiyle ilgili olarak ise bu ilk zirvede bir ilerleme beklenmediği, daha önce Amerikalı yetkililerce dile getirilmişti. Esas amacın, Clinton ile Putin arasında sağlıklı bir diyalog oluşturulması olduğu belirtiliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Aliyev Baba'sız kaldı
Demirel'in desteğiyle iktidarını sürdüren Aliyev, 16 Nisan'dan sonra zor bir döneme girdi. Elçibey, Baba'sız kalan Aliyev'in seçilmesini engellemek için harekete geçti.
Putin'i kim durduracak?
RUSYA, Avrupa'ya giden doğal gaz ve petrol kaynaklarını tamamen kesmek istiyor. Bu amaca ulaşmak için Afgan-Pakistan gaz hattı üzerine yoğunlaşan Putin'in, Kafkaslar'da rahat hareket imkanı sağlamak için Türki Cumhuriyetler'le anlaşma yoluna gideceği, anlaşamadıklarında ise Çeçenistan'daki gibi sindirme metodunu kullanacağı belirtiliyor.

Hizbullah silah bırakmayacak
KFAR KİLA- Hizbullah, İsrail ordusunun çekilmesine rağmen silahlarını bırakmayacağını açıkladı. Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, dün yayınlanan demecinde, "İsrail, Lübnan'ı tehdit ettiği, hergün hava akınları düzenlediği ve cezalandırdığı sürece, Lübnan'ın bu İsrail tehditlerini karşılayabilmek için bütün güç unsurlarını muhafaza etme hakkı vardır" dedi. Hizbullah üyeleri, çeşitli olaylara sahne olan Kfar Kila köyünün hemen dışındaki sınır noktasına giden yolu beton bariyerler, kayalar ve çamurla kapatmışlardı. Hizbullah'ın bu eylemi İsrail askerlerinin sınırda kendilerine taş atan kişilere ateş açmasından sonra gerçekleşmişti. İsrailli askerlerin açtığı ateş sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişi yaralanmıştı. Bu arada BM uzmanları, Lübnan-İsrail sınırını belirlemek üzere harita tespit çalışmalarına devam ediyorlar.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...