YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Tarım özele açılıyor

TÜSİAD'ın toplantısına katılan Bakan Gökalp, TİGEM'in elindeki 38 devlet üretme çiftliği ile bakanlığa bağlı 58 üretim istasyonunu özel sektörle birlikte ortak kullanıma açacaklarını söyledi.

İSTANBUL- Demokratikleşmeden insan haklarına hemen hemen birçok konuda hazırlattığı raporlarla gündeme gelen TÜSİAD dün de "Tarım Politikalarında Yeni Denge Arayışları ve Türkiye" adlı raporunu tartışmaya açtı. TÜSİAD raporda, tarımdaki sorunların çözümü için 2000 yılını "milat yılı" olarak kabul ettiklerini belirtirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, tarım sektöründeki popülist politikaların son bulacağını ve tarım sektörünün elindeki işletmeleri özel sektöre açacaklarını söyledi.

TÜSİAD'ın Ceylan İnter Continental Otel'de düzenlediği toplantıya katılan Bakan Hüsnü Gökalp, TİGEM'in elindeki 38 devlet üretme çiftliği ile bakanlığa bağlı 58 üretim istasyonunu özel sektörle birlikte ortak kullanıma açacaklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu da, tarımda doğrudan bütçeden yapılan desteğin, toplam desteğin sadece yüzde 30'unu oluşturmasına karşın, TMO, Tarım Satış Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla sektöre sağlanan kaynakların devlet tarafından karşılanmadığının gözlendiğine de işaret etti. Yücaoğlu, "1999 yılında Ziraat Bankası'nın görev zararları 12 milyar doları buldu. Bu da Türkiye'nin toplam devlet borcunun yaklaşık yarısı teşkil ediyor.

Sübvansiyon sistemi değiştirilsin

Tarım sübvansiyonlarının gelir dağılımının düzelmesini ve üreticilerin doğrudan gelirine katkıda bulunacak şekilde değiştirilmesini isteyen Yücaoğlu, Ziraat Bankası`nın görev zararlarının genel olarak Türk finans sisteminin güvenilirliğini tehlikeye atacak boyutlarının gerisine çekilmesi gerektiğini bildirdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Depremden ders aldık
'Depremden ders alacağız' sözünü yerine getirdiklerini belirten Bakan Aydın, inşaatları denetim altına alan kararnameyi çıkardıklarını ve uygulanmaya hazır olduğunu söyledi
Kan kaybı sürüyor Taze para girişinin durması ve yabancıların çıkış yapması yüzünden borsa 5 haftadır düşüşünü sürdürüyor. Hisse senetleri dün de % 0.72 değer kaybetti.
Yerli oyuncak sanayii can çekişiyor
İSTANBUL- Yerli oyuncak sanayimiz bitme noktasına geldi. Uzakdoğu ülkeleri Çin, Japonya, Singapur, Tayvan ve Hong Kong'tan gelen oyuncaklarla rekabet edemeyen yerli oyuncak sanayimiz, son 5 yılda pazarın yüzde 80'ini bu ülkeden gelen mallara kaptırdı. Artan oyuncak ithali yüzünden sektörde üretici olarak faaliyette bulunan 200 firmadan şu anda üretim yapan sadece 30 firma kaldı. Varlık Oyuncak Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık yerli sanayiinin ithal oyuncakla rekabet edememesinin esas sebebinin plastik ham maddelerindeki artış, işçilik ücretlerinin pahalı olması ve oyuncakçılığın teşvik edilmemesi yüzünden yok olmaya başladığını söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...