YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


ÖSS'YE BAŞVURAN ADAYLARIN HER YIL ARTMASI TABAN PUANINI YÜKSELTİYOR

105,120 derken 135

ANKARA- Öğrenci Seçme Sınavı`na (ÖSS) başvuran adayların her yıl artması, üniversiteye girebilmek için gerekli puanların yükselmesine neden oluyor. YÖK`ün, Devlet İstatistik Enstitüsü`nün verilerine dayanarak hazırladığı raporlara göre, yükseköğretim çağ nüfusu (18-21 yaş arası) 1995`ten itibaren azalma eğilimine girdi. Buna karşın, özellikle 8 yıllık temel eğitimin uygulamaya konulmasıyla, gelecek yıllarda, yükseköğretim çağ nüfusunda artış bekleniyor.

Adaylar 2 milyonu aşacak

Milli Eğitim Bakanlığı`nın hesaplamalarına göre 2005-2006 ders yılında ortaöğretimdeki öğrenci sayısı, 1 milyon 710 bin 92`si genel liselerde, 2 milyon 484 bin 51`i mesleki ve teknik liselerde olmak üzere toplam 4 milyon 194 bin 143`e ulaşacak ve ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 79.4`e yükselecek. Bu veriler doğrultusunda, gelecek 5 yıl içinde üniversitelere girebilmek için başvuran aday sayısının 2 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Üniversiteye girebilmek için başvuranların sayısındaki artış, her adayın yerleşme şansının biraz azalmasına, başka bir deyişle taban puanların yükselmesine neden oluyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, bundan birkaç yıl önce adayların üniversitelerdeki herhangi bir bölümünü kazanabilmesi için 105 puan almalarını yeterli bulurken, başvuranların sayısındaki artış nedeniyle lisans programlarının puanlarını 120`ye yükseltmişti.

Kapı en az 135 puanla açılıyor

Halen mevzuata göre, Açıköğretim Fakültesi ve meslek yüksekokullarında okuyabilmek için en az 105, lisans programlarında okuyabilmek için 120 puan almak gerekiyor. Ancak, ÖSYM`nin taban olarak belirlediği bu puanları almak, üniversiteye girmek için yeterli olmuyor. Sınava giren adayların sayısının çokluğu nedeniyle puanlar yükseliyor. Özellikle adayların daha fazla tercih ettiği, Mühendislik, Mimarlık, Tıp gibi bölümlerin puanları daha fazla artıyor. YÖK`ün hazırladığı rapora göre, çok fazla talep görmeyen bir lisans programını kazanabilmek için bile en az 135 puan almak gerekiyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...