YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Tecavüzcü albayı verin

Şamil Basayev, Moskova'nın bir Çeçen kıza tecavüz ettikten sonra öldüren Rus albay ile ellerindeki 9 Rus savaş esirini değiştirmeyi kabul etmesini istedi.

GROZNİ- Çeçen komutanlardan Şamil Basayev, eğer Moskova tecavüz ve cinayetle suçlanan Rus albay ile ellerindeki 9 Rus savaş esirini değiştirmeyi kabul etmezse, Rus mahkûmları kurşuna dizme tehdidinde bulundu. Çeçen yetkili Movladi Udugov da AFP'ye yaptığı açıklamada, "Ellerindeki 9 savaş esirini, bir Çeçen kızını iğfal edip öldüren Albay Yuri Budanov ile değiştirmeye hazır olduklarını" söyledi. Udugov, eğer esir değişimi 5 Nisan sabahı 08.00'de yapılmazsa, geçen Çarşamba günü kurulan pusuda ele geçen 9 Rus mahkûmun kurşuna dizileceğini belirtti. Rusya Genelkurmay Başkanı Anatoli Kvaşnin, Perşembe günü, RTR televizyonuna yaptığı açıklamada, 18 yaşında bir genç kıza tecavüz edip öldürmekle suçlanan bir tank birliğinin komutanı Albay Budanov'un tutuklandığını bildirmişti. Yapılan ilk soruşturmaya göre, Budanov ve 3 askerin, 27 Mart'ta Urus-Martan bölgesindeki Tangui köyüne gelerek, bir evden 18 yaşındaki kızı kaçırdıkları belirlendi. Albay ve adamları, genç kızı birliğe getirdikten sonra komutan genç kıza tecavüz edip boğdu, ardından da askerlerin yardımıyla cesedi yaktı.

Robinson: Uluslararası soruşturma açılsın

Çeçenistan'da incelemelerde bulunan ve İnguşistan'daki mülteci kamplarını ziyaret eden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson da, Çeçenistan'da insan hakları ihlalleri konusunda bir uluslararası soruşturma açılmasını istedi. Robinson, "Mültecilerin anlattığı insan hakları ihlalleri suçlamalarıyla ilgili soruşturma açılması gerekli ve umarım bu olacak" dedi. Ruslar'ın uzun süren tartışmalardan sonra izin vermesi üzerine Robinson'ın, Grozni'deki iki gizli toplama kampını ziyaret etmesi bekleniyor. Robinson, eski tutukluların açıklamaları üzerine Uluslararası Af Örgütü tarafından varlığı geçen hafta kamuoyuna duyurulan Pap-1 ve Pap-2 toplama kamplarını gezen ilk Batılı olacak. Bu arada, Rusya'nın alt meclisi Duma'nın Başkan Yardımcısı Vladimir Lukin, ülkesinin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeliğinin askıya alınması olasılığının arttığını söyledi. Lukin, İngiliz İşçi Partili Lord Judd tarafından Çeçenistan'daki durumla ilgili olarak verilen rapor üzerine Perşembe günü yapılacak iki ayrı oylamada, Rusya'nın AKPM üyeliğinin askıya alınması riskinin son derece yüksek olduğunu belirtti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Atina'da seçim öncesi Türkiye tartışmaları
Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Türkiye'nin AB üyeliği adaylığına kabul edilmesi kararının alındığı Helsinki'de hayatının en mutlu gününü yaşadığını belirtti.
Rus katillere Mısır'dan destek
KAHİRE- Mısır'ın başkenti Kahire'de resmî ziyarette bulunan Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'nın Başkanı Gennadi Seleznyov ile görüşen Mısır Parlamento Başkanı Fethi Surur, Moskova'nın Çeçenistan'daki "terör karşıtı" operasyonlarını desteklediğini söyledi. Görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Surur, "Rusya'nın Çeçenistan'daki askeri operasyonlarını doğru buluyorum. Çeçen terörü ile mücadele konusunda Kahire her zaman Moskova yönetimi yanlısı siyaset yürütecek" diye konuştu. Bazı Suudi Arabistan imamlarının Rusya karşıtı vaazlarına değinen Surur, bu tür faaliyetleri anlamsız olarak niteledi. İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada ise, Rusya'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ifade eden Surur, hiçbir bölgenin bağımsızlık isteğinin Kahire hükümeti tarafından desteklenmeyeceğini vurguladı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...