YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


İdam veya müebbed

PAKİSTAN'IN devrik Başbakanı Navaz Şerif için bugün karar günü. Karaçi adliyesindeki karar duruşmasında Şerif ile birlikte 5 kişinin daha idamı isteniyor. Butto'dan 21 yıl sonra bir Pakistan Başbakanı daha idamla yargılanıyor.
DURUŞMA öncesi orduyu hedef alan sert bir açıklama yapan Şerif'in Müslümanlar Birliği Partisi, idam kararı çıkması durumunda Pakistan halkını sokaklara dökeceklerini belirterek, "Bizi, ordu dahil hiçkimse engelleyemez" dedi.

İSLAMABAD- Pakistan'ın devrik Başbakanı Nevaz Şerif'in davası bugün Karaçi'de yapılacak karar duruşması ile sonuçlanacak. Şerif ile birlikte 5 kişinin daha yargılandığı mahkeme sonunda sanıkların tümünün idam veya müebbet cezasına çarptıracağı öne süren Pakistanlı yetkililer, Şerif'in, 21 sene önce devrilen eski Başbakan Zülfikar Ali Butto'nun kaderini paylaşacağını iddia ederek, "Şerif, Pakistan tarihinde idam edilen ikinci Başbakan olacak" diye konuştular. Genelkurmay Başkanlığı görevine atadığı kişi tarafından devrilen Başbakan Zülfikar Ali Butto'nun 1979 senesinde asıldığını hatırlatan yetkililer, davaların benzerliğine dikkat çekerek, "Butto, dönemin Genelkurmay Başkanı General Ziya ül Hak tarafından 4 Nisan 1979 tarihinde idam edilmişti. Şerif'i de aynı ceza bekliyor" dediler.

İdam edilmezse ne olur?

Şerif, cinayet suçlamasından beraat etse bile, adam ve uçak kaçırma suçları ile uzun süre hapiste kalacak. İki kez üst üste başbakan seçilen Şerif'in politik kariyerinin tehlikeye girdiğini belirten yetkililer, devrik başbakanın 7 sene siyasi yasaklı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. İki temyiz hakkı bulunan Şerif'in, bugünkü mahkeme kararını bir hafta içinde bölgesel Yüksek Mahkeme'ye temyize götürmesi gerekiyor. Şerif daha sonra Pakistan yüksek mahkemesi olan Yargıtay'a başvurabilecek.

'Bizi ordu bile durduramaz'

Bu arada Şerif'in kurucusu olduğu Pakistan Müslümanlar Birliği Partisi (PML) liderleri, Karaçi'de yapılacak son duruşma öncesi, askeri lider General Pervez Müşerref'e karşı sert bir açıklamada bulundu. Mahkeme sonunda Şerif'in idam veya müebbet hapse çarptırılması durumunda vatandaşların sokaklara çıkacağını kaydeden PML liderleri, "Bizi, ordu dahil kimse engelleyemez" diye konuştu. Bazı PML üyeleri ise, yanlış karar halinde kendilerini yakacaklarını duyurarak, "Ölümümüzden bizzat General Pervez Müşerref'i sorumlu tutarız" şeklinde konuştular. Pakistan Halk Partisi (PPP) dahil bütün muhalefet parti temsilcilerinin Başbakan Nevaz Şerif'in idam veya müebbet hapis cezasına karşı oldukları öğrenildi.

Dünyanın gözü Karaçi'de

İSLAMABAD- Şerif'in karar duruşmasını takip etmek amacıyla dünyanın sayılı medya kurumları bölgeye onlarca muhabir gönderdi. Pakistan İçişleri Bakanlığı, 25'den fazla yabancı muhabirin bölgedeki otellerde rezervasyon yaptırdığını belirtilirken, Şerif davasının uluslararası bir boyut kazanmasına dikkat çektiler.

Adliye'ye bombalı saldırı

KARAÇİ- Pakistan'ın Haydarabad kenti adliye sarayına düzenlenen bombalı saldırıda, ilk belirlemelere göre 7 kişi yaralandı. Navaz Şerif'in yargı önüne çıkacağı Karaçi'nin 160 kilometre kuzeyinde bulunan Haydarabad kentindeki patlamada, yaralananlar arasında bulunan 3 avukattan birinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Henüz kimsenin üstlenmediği saldırının, Şerif'in Karaçi mahkemesindeki karar duruşmasının arefesinde meydana gelmesine dikkat çekildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Çeçenler sözlerinde durdu
Bir Çeçen kadına tecavüz edip öldüren albayın kendilerine verilmesini, aksi halde ellerindeki 9 OMON'u öldüreceklerini söyleyen Çeçenler, teklifin reddedilmesi üzerine askerleri kurşuna dizdi.
Japonya'nın yeni lideri Bay Gaf
Obuchi'nin komaya girmesi üzerine Başbakan seçilen Yoshiro Mori, gaflarıyla ün yapmış bir politikacı.

FBI Almatı'da büro açacak
ALMATI- Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kazakistan'da ofis açacak. ABD'nin Almatı Büyükelçiliği kaynaklarından alınan bilgiye göre, FBI'nin Almatı'daki ofisinin, yıl sonuna doğru açılması planlanıyor. ABD tarafından sadece bir FBI görevlisinin hukuk danışmanı olarak görev yapacağı ofis, Büyükelçilik, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Kazakistan Adalet Bakanlığı arasında irtibat sağlayacak. Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Madelaine Albright'ın Orta Asya ziyareti öncesinde bölgeye gelecek olan FBI Başkanı Louis Freeh'in bugün Kazakistan'da olacağı açıklandı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...