YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Bir millet iki devlet

Devam eden Türkmenistan Kültür Günleri kapsamında, TZT'da Türkmen edebiyatı ve gelişmesi konusunda kültür ve dil birliğinin önemi vurgulandı.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde Orazgeldi Ayduğduyev (Türkmenistan Kültür Bakanı), Eduard Recepov ve Halil Açıkgöz'ün konuşmacı olarak katıldığı İrfan Çiftçi'nin yönettiği panelde "Çağdaş Türkmen Edebiyatı ve Türk Dünyasındaki Yeri" konusu tartışıldı. Eduard Recepov konuşmasında Mahdumkulu'nun yazılarını ve eserlerini bir filozofun yazıları ve eserleri olarak değerlendirdiğini belirtti. Eduard Recepov, eski SSCB zamanında Rusya'nın en ünlü edebiyatçılarının onun eserlerini Rusça'ya çevirdiğini, çeviriden kaynaklanan çeşitli anlam bozuklukları olmasına rağmen onun eserlerinin çok güzel olduğunu ve Türkiye'nin ünlü yazarlarının da Mahdumkulu'nun eserlerini Türkçe'ye çevirirse onun eserlerini yeni okuyuculara kavuşacağını ifade etti. Türkmenistan Kültür Bakanı Orazgeldi Ayduğduyev ise; "Türkmen edebiyatı ve diğer Türk Cumhuriyetleri'nde biliniyordu ama Türkmen edebiyatının dış dünyaya açılamıyordu. Karacaoğlan'ı, Yunus Emre'yi öğrenmek yasaktı. Dede Korkut Türkmenistan'da ancak 1992'de ortaya çıkartılabildi. Onun eserlerini yazmak isteyen sanatçılar yasakla karşılaşıyorlardı. Türkmen çocukları önce Rus edebiyatı ve Batı edebiyatını öğreniyor, ondan sonra Mahdumkulu'yu öğrenebiliyorlardı. Hoca Ahmed Yesevi, Karacaoğlan, Köroğlu, Yunus Emre'nin eserlerinin yeni Türkmen edebiyatının gelişmesinde büyük katıkısı oldu. Türkmen edebiyatı ve gelişmesi için dört şey gerekli: Birincisi, yasaklar olduğu zaman edebiyat gelişemez; ikincisi, edebiyatın yazılı olması lazım; üçüncüsü, edebiyatın edebiyat olması için edebiyatçılara yardım eden insanların olması gerekir; dördüncüsü, edebiyatçıların eserlerinin dünya dillerine çevrilmesi lazım. Başka dillere çevrilmezse Türkmen edebiyatı kendi kabuğu içinde kalır. Onun için siz Türk kardeşlerim gelin birlikte karşılıklı eserler çevirelim. Biz bir millet iki devletiz. Türk dünyasında ortak edebiyat olsun. Benim bir isteğim Türk edebiyatını Türkmenistan'a yaymak. Biz Batı edebiyatını zaten biliyoruz. Türk edebiyatının Türkmenistan'a gelmesini çok istiyoruz ve buna çok ihtiyacımız var" dedi. Halil Açıkgöz konuşmasında Türk dünyasında en çok ihmal edilen ülkenin Türkmenistan olduğunu belirtti.

Havva SETENAY


Kağıda basmak için tıklayın.


Yaşlı Adam ve Bürokratlar
EMEKLİ bir ilkokul öğretmenidir Farama. Bir gün, eski öğrencisi Lixaudru'nun akıbetini sormak için yine eski öğrencilerinden yoldaş binbaşı Borza'nın kapısını çalar. Ancak 'halkın bağrından kopup gelen Borza', rejime yaranmak için ilkokul tahsilini bile şiddetle inkar etmektedir. Farama'nın aksini iddia etmesiyle hapsi boylar. Farama anlatmaya başlar, sözümona ifadesi alınmaktadır. Çok geçmeden dinleyicisi olan devlet görevlileri anlattığı öykülerin büyüsüne kapılır. Eliade, usta işi bir kurguyla diyor ki: Her gördüğünüz yaşlı adamı hafife almamalısınız...(İthaki Yay. 0216 330 93 08)
İzmir'de kitap şenliği
İZMİR- 5. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı`nın 8 Nisan Cumartesi günü Kültürpark Fuarı Alanı`nda açılacak. Fuarın ana teması ``5000 yıl İzmir`` olarak belirlendi. Düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerine 110 yazar katılacak. Açıklamada, Prof. Dr. Server Tanilli fuarda konuk olarak birçok panele katılacak. Fuara katılacak tek yabancı konuk Yunanlı şair, yazar ve dilbilimci Lia Karavia İzmirli Rumlar ve Türklerle birçok söyleşiye katılacak. Fuara 100`ün üzerinde yayınevi katılacak. Yazar dernekleri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu fuarda çeşitli etkinliklerle yer alacak. Fuar 16 Nisan`a kadar açık kalacak. Geçen yılki fuarı 126 bin kişi gezmişti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...