YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Demirel evine dönüyor

TBMM'den 'Anayasa değişikliğine evet, Demirel'e hayır' mesajı çıktı. Baskı, tehdit ve yasadışı açıklamalar sonucu 69 ve 86. madde kabul edilirken, 'Demirel maddesi' ise 177 oyla reddedildi

ANKARA- Anayasa değişikliği paketinin 2. tur oylamasında, parti kapatmayı düzenleyen 69. madde 349, milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen ve 'kıyak emeklilik' olarak bilinen 86. madde 345 'evet' oyuyla kabul edilirken, Cumhurbaşkanı Demirel'e ikinci kez Çankaya yolunu açacak olan 101. madde 177 oyla reddedildi. Bunun üzerine yapılan liderler zirvesi sonucu paket geri çekildi. Başbakan Ecevit, Anayasa'nın yasaklamasına rağmen oyunu göstererek kullandı. DSP ve MHP milletvekillerinin çoğu ile Demirel'e yakın DYP'li ler de oylarını 'göstererek' kullandılar. DYP lideri Çiller'in 101. maddede oyunu göstererek kullanması "Demirel'e mesaj" diye yorumlandı.

6 saatlik gergin maraton

Anayasa değişikliği paketi için saat 13:00'da toplanan TBMM Genel Kurulu, türkiye gündemine damgasını vuran 5+5 tartışmalarına 6 saat süren gergin oylamalar sonucunda nokta koydu. 69. madde maddenin görüşülmesi sırasında, FP Milletvekilleri, hükümlerin her türlü yoruma açık olmaması için 4 ayrı değişiklik önergesi verdi, ancak önergeler DYP'nin verdiği desteğe karşın reddedildi.

Bazı FP'liler 69. maddeye 'evet' oyu verdi

Siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen 69. maddeye 349 oy çıktı. Oylamaya 540 milletvekili katıldı. Yapılan sayım sonunda 349 kabul, 134 ret, 31 boş, 17 geçersiz ve 9 çekinser oy kullanıldı. Başkan Akbulut, maddenin kabul edildiğini söyledi. Oylamada çok sayıda retçi milletvekillenin boş oy kullanması dikkat çekti. FP'de yaklaşık 80 milletvekilinin 69. maddenin kabulü yönünde oy kullandığı belirtilirken, FP'li Mir Dengir Fırat ise "Bu madde önemli olduğu için beyaz oy kullandık. Ancak 86 ve 101. maddede oyumuzun rengi kırmızı olacaktır" dedi.

86. madde 345 oy aldı

Daha sonra milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen 86. madde oylandı. 519 milletvekilinin katıldığı oylamada, 345 kabul oyuna karşı, 140 ret oyu kullanıldı. Beş milletvekilinin çekinser kaldığı oylamada, 12 oy geçersiz sayıldı, 17 oy da boş çıktı. TBMM Başkanı Akbulut, Anayasa'nın aradığı beşte üç çoğunluğun bulunduğunu belirterek, maddenin kabul edildiğini açıkladı.

Çankaya yolu Demirel'e kapandı

Daha sonra paketin en can alıcı maddesi olan 101. maddenin oylamasına geçildi. Cumhurbaşkanı Demirel'e ikinci kez Çankaya'nın yolunu açacak olan 101. madde, 303 kabul oyuna karşılık 177 ret oyuyla reddedildi. 535 milletvekilinin katıldığı oylamada, 26 oy boş, 23 oy geçersiz ve 6 oy da çekinser çıktı. Bu sonuçla Cumhurbaşkanı Demirel'in ikinci kez Cumhurbaşkanı olma yolu tamamen kapandı.

101. madde değişikliğinde DYP lideri Tansu Çiller'in oyunu 'göstererek' kullanması "Demirel'e mesaj" şeklinde yorumlandı. Çiller, 69. maddede gizli oy kullanmış, 86. madde oylamasına ise katılmamıştı.

Hükümet teklifi geri çekti

Meclis'ten çıkan "Demirel'e hayır" mesajından sonra hükümet ortağı partilerin liderleri alelacele bir araya gelerek "Anayasa değişikliği teklifinin geri çekildiğini" açıkladı. Oylamalar sırasanda gergin anlar yaşayan Başbakan Ecevit, MHP lideri Bahçeli ve ANAP lideri Yılmaz, ilk iki maddede kapıldıkları umudu, 101. madde oylamaları sonucunda kaybettiler. Sonucun açıklanmasından sonra TBMM Başkanı Akbulut'un verdiği aradan yararlanarak, Başbakanlık'ta bir araya gelen liderler, Anayasa değişikliği tekliflerinin 'halk oyuna' sunulması gerekliliğini dikkate alarak, paketin 'yürürlük' maddesi oylanmadan önce, teklifleri geri çekmeyi kararlaştırdı. Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, TBMM Başkanlığı'na başvurarak Anayasa değişikliği teklifini geri çekti. FP'lilerin itirazlarına rağmen, TBMM Başkanı Akbulut, teklifin geri çekildiğini belirterek birleşimi kapattı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Anayasa'yı çiğnedi
Anayasa hükümlerini hiçe sayan Ecevit, Anayasa değişiklik tekliflerinin oylanmasından hemen önce, sert bir çıkış yaparak, "Milletvekilinin oyunu açıklamasına kimse engel olamaz" dedi.
Yeni 'cumbaba' arayışı
Siyasi partiler, oylama biter bitmez cumhurbaşkanı adayı arayışına girdi
'Vekillere şantaj yaptı' ANKARA- FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, 'açık oy kullanın' diyen Başbakan Ecevit4in milletvekillerine 'şantaj' yaptığını söyledi. Başbakan Ecevit'in, açıklamasından sonra TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Arınç, "Ecevit, titrek bir sesle, önündeki kağıdı zorlukla okuyabilecek bir sinir içinde birşeyler söyledi. Talihsiz bir konuşma. Başbakan, milletvekillerine şantaj yapmak istiyor. 'Oylarınızı açık kullanın' diyerek Anayasa ihlaline işaret veriyor" dedi. 1950 öncesinde açık oy, gizli tasnif yöntemiyle seçimler yapıldığını, Ecevit'in de bu yılları hatırlattığını kaydeden Arınç, "Böylesine bir gericiliği Türkiye bugüne kadar görmemiştir. Gizli oy Anayasa emridir. Anayasa ihlali yapılırsa, fiilen müdahale ederiz" diye konuştu.
Genç: Ecevit'in cezası 'idam'
Başbakan Ecevit'in 'açık oy kullanın' sözlerine DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de sert tepki gösterdi. Açık oy kullanmanın anayasayı ihlal suçu olduğunu belirten Genç, "Anayasayı ihlal suçunun cezası idamdır. Tabii TCK'ya göre 65 yaşını geçenler idam edilmiyor. Her halde bu 65 yaşını geçenler, idamdan kurtulduklarını bildikleri için bundan çekinmiyorlar" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...