YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


52 AYRI NOKTADAN 150 KM HIZLA YAYILAN YANGIN KASIP KAVURUYOR
Marmara cayır cayır

Fırtınayla başlayan orman yangınları hızla yayılıyor. Marmara ile Ege'yi saran yangın Karadeniz'de de etkisini sürdürüyor. Şiddetli rüzgâr nedeniyle yangınlar kontrol altına alınamıyor

ANKARA- Türkiye'nin 52 noktasında orman yangını çıktı. Orman Genel Müdürlüğü Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Daire Başkanlığı Yangın Harekat Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Türkiye genelindeki 52 orman yangınından bazıları büyüyerek sürüyor. Bursa'nın Orhaneli ilçesindeki büyük yangın, termik santralı da tehdit ediyor. Yangının termik santralden enerji iletimini sağlayan yüksek gerilim hattı tellerinin lodos nedeniyle birbirlerine çarpması sonucu çıkmış olabileceği bildiriliyor. Çanakkale'nin Yenice ilçesindeki büyük yangın ise çevre köyleri tehdit ediyor. Bu nedenle, bazı köyler tedbir olarak boşaltıldı. Bandırma'da da iki ayrı noktada başlayan büyük yangın yayılarak büyüyor. Orman yangılarını, "olağanüstü" hava koşullarına bağlayan yetkililer, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve rüzgarın da yine mevsim normallerinin üzerinde bir hızla estiğine dikkati çektiler. Yetkililer, rüzgarın özellikle Marmara ve Kuzey Ege'de yer yer 150 kilometre hızla estiğine işaret ettiler.

Hepsi aynı saatlerde başladı

Bursa`da bu mevsimde görülmemiş bir olayın ilk kez dün yaşandığı, Orhaneli`nin yanı sıra yangının Mustafakemalpaşa`dan Karacabey`e, Mudanya`dan İnegöl`e kadar pek çok yerde aynı anda çıktığı bildiriliyor. Özellikle Çanakkale-İntepe ile Bandırma-Gönen'deki yangınların, şiddetli rüzgarın etkisiyle yayılmasından endişe ediyor. Dün değişik saatlerde Kuzey Ege ve Marmara bölgesinde başlayan yangınlar nedeniyle, Çanakkale'de 5 ayrı ormanlık alanda yangın olayı meydana gelirken, İntepe'deki yangının şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüme ihtimali bulunuyor. İntepe'deki yangını söndürme çalışmaları, çevre illerden ve kamu kurum-kuruluşlarından sağlanan destekle sürdürülürken, bu bölgede yanan orman alanı 30 hektara ulaştı. Balıkesir'in Gönen mevkiinde de 8 ayrı ormanlık alanda yangın çıktı. Bu bölgedeki yalnızca iki yangında tahrip olan ormanlık alan miktarı 200 hektar civarında. İzmir`in Beydağ ve Tire ilçeleri civarında çıkan orman yangınlarını söndürmek için çalışmalar devam ederken, Manisa`nın Akhisar ve Kırkağaç ilçeleri ile Zonguldak-Ereğli'deki ormanlık alanda çıkan yangınlar kontrol altına alındı.

Hektarlarca orman kül oldu

Öte yandan, Mustafakemalpaşa ilçesinin Çakallar köyü yakınında 20 hektarlık alana yayılan yangının söndürülmesi için, ekiplerin çalışmalarını aralıksız sürdürdükleri kaydedildi. Bolu`nun Göynük ilçesinde ise, iki ayrı noktada çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürdürülürken, 40 hektarlık çam serisinin tahrip olduğu bildirildi. Balıkesir'in Susurluk, Manyas, Erdek ve Gönen ilçelerinde çıkan orman yangınlar devam ederken Gönen'in Sarıköy beldesi, Erdek'in Turhanlar, Susurluk'un Günaydın ile Manyas'ın Ören köyünde öğleden sonra çıkan orman yangınları henüz kontrol altına alınamadı. Türkiye genelinde 1 Ocak-5 Mayıs 2000 tarihleri arasında 95 adet orman yangını çıktı. Bu yangınlarda toplam 241 hektarlık orman alanı tahrip oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise 82 adet orman yangını meydana gelirken, 237 hektar orman alanı tahrip olmuştu.

MANYAS'TA 21 EV YANDI

BALIKESİR'in Manyas ilçesine bağlı Süleymanlı köyünde çıkan yangında, 21 ev tamamen yandı. Hikmet Özçelik'e ait evde başlayan yangın, lodosun etkisiyle yayılırken 23 ev ve çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu. Bu arada, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde çıkan orman yangını, 2 köyde 30 evin kül olmasına neden oldu.

TELEFONLAR KESİLDİ

BURSA'nın Orhaneli ilçesi yakınında çıkan orman yangınında "anafiber hattının yanması nedeniyle" bölgeyle telefon bağlantısı kesildi. Orhaneli, Harmancık, Bursa ana fiber hattının yandığını, bu yüzden bölgeye telefonla ulaşılamadığı, bölgeye ulaşmaya çalışan Telekom ekiplerinin, Bursa-Orhaneli karayolunun ulaşıma kapalı olması nedeniyle 35. kilometrede bekletildikleri kaydedildi.

THY UÇUŞ İPTAL ETTİ

TÜRK Hava Yolları'nın, Ankara-Balıkesir seferini yapan uçağı, Balıkesir'deki şiddetli rüzgar nedeniyle İstanbul'a indi. THY'nin RJ-100 tipi yolcu uçağı dün saat 12.50'de Ankara'dan Balıkesir'e hareket etti. Balıkesir çevresindeki şiddetli rüzgar nedeniyle havalimanına inemeyen uçak daha sonra rotasını değiştirerek Atatürk Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı.

Şile'de yangın yeniden başladı

ŞİLE'nin Ağva beldesindeki ormanlık alanda önceki gün çıkan ve dün akşam saatlerinde söndürülen yangından sonra Yaylalı ve Yeniköy arasındaki Geyiktepe-Sivrikaya mevkiinde başka bir yangın çıktı. Yangın, Şile Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, itfaiye ve halkın yardımıyla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ancak, şiddetli lodos çalışmaları olumsuz yönde etkiliyor. Yangının, Aktaş Elektrik'in enerji kablolarının kopması sonucu çıktığı tahmin ediliyor. Öte yandan, Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, Büyükada'daki makilik alanda çıkan yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarına başlandığını söyledi. Coşkun Özden, Büyükada'daki Çöp İskelesi Mevkii'nde çıkan ve makilik alana sıçrayan yangının soğutma çalışmalarına başlandığını söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...