YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Dengeler değişecek

Bilgisayar üretimindeki 10 yıllık tecrübesiyle pazar payını her geçen gün artıran KRN'nin Genel Müdürü Mustafa Kuralkan, "Pazarda dengeler değişecek" uyarısında bulundu.

Van'dan, bilgisayar sektörünün devliğine. Bilgisayar sektörüne ilk ne zaman girmeye karar verdiniz?

1982 yılında kendi işlerimiz için bilgisayar satın almaya karar verdik. O zaman Türkiye'de faaliyet gösteren 3 marka vardı. Bunlardan teklifler aldık. Kardeşim ABD'de master yapıyordu. Aynı konfigürasyonlu bilgisayarların ordaki fiyatlarını sorduk, arada uçurum bir fiyat farkı olduğunu gördük. Bazı arkadaşların da tavsiyesiyle bu sektöre yatırım yapmaya karar verdik. İlk olarak, profesyonel bilgisayarlara parça satmaya başladık. Daha sonra kendi markamızı oluşturmaya karar verdik ve KRN'yi piyasaya sürdük. 1998'den sonra kendi markamız üzerinde yoğunlaştık. Uluslararası müşterilerle iletişime geçip onları da portföyümüze aldık. 1998 yılında ABD'de kendi alanında 8. büyük şirketi alarak bünyemize kattık.

Toplama bilgisayar ile markalı bilgisayar arasındaki en büyük fark nedir?

Bir kere en büyük fark kalitede ortaya çıkar. Markalı bilgisayarda arkalarında duran kurumsal yapılar olduğu için tüketicinin memnuniyetini dikkate alırlar ve bura göre hareket ederler. Uzun vadeli düşünürler. Toplama bilgisayarlar kısa vadeli düşünürler, gelecek hakkında ciddi planları yoktur. Günü kurtarmaya çalışırlar.

Alındığından beri servis yüzü görmemiş KRN bilgisayarları var. Bu işin sırrı nedir?

Bir kere kaliteli parça kullanıyoruz. Mamüllerimiz ISO 9000 ortamında üretiliyor. Tüm ürünlerimiz TSE'lidir. Dolayısıyla kaliteli ürünler müşteri memnuniyeti artırırken geri dönüşü azaltıyor.

Ortalama bir kullanıcı bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli ?

Mümkünse kaliteli ürünlerin kullanılmış olmasına dikkat etmeli. Garanti sürelerini öğrenmeli. Bir ürünün 1 yıl, diğerinin 2 yıl garanti süresi varsa ortada bir gerçek vardır zaten. Eğer hiç bilgisi yoksa bilgisayarın belgelerine bakabilmeli. TSE belgesi var mı, garanti belgesi var mı gibi. Bunlar da bir ürünün kalitesini anlamak için yeterli.

Bilgisayar teknolojisi son derece hızlı gelişiyor. Yeni teknolojiyi yakalamak için ne gibi çalışmalarınız var ?

Yeni kurduğumuz yapıda çok iyi birçok yardım masamız var. İyi bir Ar-Ge departmanımız var. Burada yeni teknolojiler yakından takip edilerek ürün geliştirme çalışmaları yapılıyor. Microsoft, İntel gibi uluslararası iş ortaklarımız olan dünya devlerinden bilgi akışını sağlıyor. Bir de ortağı olduğumuz bir dünya devi olan DELL gibi bir şirket de arkamızda durup bize dünya tecrübesini aktarıyor. DELL, elindeki Know- How'ı bize sunarak çalışmalarımızda çok önemli destekler sağlıyor. Bunlar her şirketin kolayca ulaşamayacağı imkanlar. Bu olanakları değerlendirip gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Melih Bayram Dede - M.Ali İzmir


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...