YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Tıp kansere göğüs gerdi

Kanser aşısı çalışmalarıyla bilinen Avax adlı firma, göğüs kanserine karşı yeni bir aşı geliştirirken, kemoterapinin yan etkilerini azaltan iki yeni ilaç piyasaya çıkmaya hazırlanıyor.

ABD'de kanser aşısı çalışmalarıyla bilinen Avax adlı firmanın, göğüs kanserine karşı yeni bir aşı geliştirdiği açıklandı. ABD'de yapılan Kanser Araştırmacılar Birliği'nin 91. genel kurulunda açıklanan bildiride, yeni aşının, göğüs kanserinin en azından ilerlemesini önlediği belirtildi. Aşıyı geliştiren ekibin başkanı Dr. Jeffrey Jones, aşının laboratuvarda fareler üzerinde denendiğini ve göğüs kanseri tümörü aşılanan farelerde hastalığın durdurulabildiğini kaydetti. Avax firması, daha önce de yumurtalık kanseri ve çok tehlikeli bir cilt kanseri türü olan Melanoma'ya karşı aşılar geliştirmişti. Geliştirilen bu aşıların klinik denemelerinin devam ettiği bildirildi. Aşıların, hastaların kanserli dokularından üretildiğini açıklayan Avax araştırmacıları, kanserli dokunun laboratuvarda üretilerek bir dizi işlemden geçirildiğini ve daha sonra tekrar hastaya geri verilerek bağışıklık sisteminin uyarıldığını belirttiler. Aşı kanserli hastaya verildikten sonra harekete geçirilen bağışıklık sistemi, kanserli dokuyu yok ediyor.

KEMOTERAPİYE İLAÇ

ABD'de faaliyet gösteren Bionumerik firması tarafından geliştirilen ve kemoterapinin yan etkilerini azaltan iki yeni ilacın piyasaya çıkarılması için çalışmalar yapıldığı bildirildi. 'BNP7787' adı verilen yeni ilacın, kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan Platinum ve Texane isimli iki grup kemoterapi ilacının yan etkilerini azaltmaya yönelik olarak hazırlandığı açıklandı. 'Karrenicetin' adlı ikinci ilaç ise, özellikle kalın bağırsak kanserinde kullanılan Camptothecin isimli ilacın moleküler yapısından elde edildi. İlacın özelliği, Camptothecin'in yan etkilerine sahip olmayıp, aynı anti-tümör özelliği taşıması.

Bakterilere karşı yeni güç

ABD'de Wisconsin Üniversitesi bilimadamları tarafından yeni bir tür antibiyotik geliştirildi. Tamamen sentetik olarak elde edilen moleküller laboratuvarlarda denenmeye başlandı. Elde edilen ilk sonuçlara göre, beta-peptidler tarafından oluşturulan bu tip sentetik moleküller, doğada bulunan benzerleri gibi aynı ölçüde anti-bakteriyel özelliğe sahip. Bilimadamları bu tip antibiyotiklere karşı bakterilerin kolayca direnç gösteremeyeceklerini düşünüyor. Elde edilen yeni tip antibiyotiklerin en önemli yanı ise, çok düşük oranda yan etkiye sahip olması.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...