YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Hükümette Cuma krizi

Bir süredir, Cumhurbaşkanı seçimlerine kilitlenen hükümet, cuma günü yapılacak IMF icra direktörleri toplantısı öncesi, yapısal reformlarla ilgili tasarıları gecikmeli de olsa TBMM'ye sunmaya devam ediyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkındaki Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu. Tasarının, gelecek hafta TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınması bekleniyor. Tasarı, binlerce kişinin çalıştığı ve milyonlarca çiftçiye hizmet sunan tarım kooperatif ve birliklerinde operasyon niteliği taşıyor.

Fatura çiftçi ve çalışanlara...

Toplam 10 maddeden oluşan tasarıda, tarım satış kooperatiflerin ve birliklerin Hazine ve Sanayi Bakanlığı uzmanlarından oluşacak olan Yeniden Yapılandırma Kurulu tarafından yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Tasarının gerekçesinde, tasarıyla amacın birlik faaliyetlerinin kooperatifçilik alanına doğru daraltılması, sanayi tesislerin ayrı bir tüzel kişilik haline dönüştürülmesi, devletin müdahalesinin kaldırılması ile kooperatif ve birliklerin yeniden yapılandırılması olarak sıralandı.

Tasarıyla, tarım satış kooperatifleri ile birliklerde çalışan personelin azaltılması, birlik ve kooperatiflerin ana sözleşmelerinin değiştirilmesi, kadrosu birlik ve kooperatiflerde olup da Sanayi Bakanlığı'nda çalışanları ise başka kurum kurumlarına gönderilmesi getiriliyor. Yine tasarıda, kooperatif ve birliklerin şimdiye kadar olan tüm borçların belirlenecek bir takvim çerçevesinde Hazine tarafından ödenmesi öngörülüyor. Tasarıda ayrıca, birlik ve kooperatiflerin iştiraklerin A.Ş.'ye dönüştürülerek, özelleştirmeye hazırlanması da amaçlanıyor.

Operasyon gecikti...

Tarım satış kooperatifleri ile birliklerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler, IMF'ye sunulan niyet mektubunda performans kriterleri olarak yer alıyor. Hükümet, niyet mektubunda IMF'ye tarım birlikleri ve kooperatifleri ile ilgili operasyonu yılın ilk üç ayında yapma sözü verdiği belirlendi. Kamu açıklarının kapatılmasında büyük önem taşıyan tarım satış kooperatifleri ve birlikleri ile ilgili düzenlemeler şu aşamada yaklaşık iki ay gecikmiş durumda.

TOSKAY DA İTİRAF ETTİ

Devlet Bakanı Tunca Toskay, Cumhurbaşkanlığı seçiminin çok kritik bir dönemde gündeme ağırlığını koyduğunu belirterek, "maalesef bizi bazı işleri yapmakta engelledi" dedi. Toskay, Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili bir soru üzerine, MHP olarak 6-7 ay evvel bu konuyu gündeme getirenlere bir konunun günü geldiği zaman ele alınması gerektiğini söylediklerini, gündeme daha önce getirilirse bu durumun olumsuzluklara neden olabileceğini vurguladıklarını kaydetti.

Eximbank faizleri 4 puan düşürüldü

Devlet Bakanı Tunca Toskay, Eximbank kredilerinde hem faizlerin düşürüldüğünü, hem de vadenin uzatıldığını söyledi.Toskay düzenlediği basın toplantısında, Eximbank'ın kredi faizlerinin 4 puan aşağı çekildiğini, vadenin ise TL kredilerinde 4 aydan 6 aya çıkarıldığını belirtti. Toskay, 1 Ocak - 20 Nisan döneminde Eximbank'ın 1.2 milyar Dolar'lık kredi finansmanı sağladığını da kaydetti. Toskay ayrıca ihracatçı birlikleri kayıtlarına göre 20 Nisan itibariyle toplam ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 artarak 8 milyar 57 milyon Dolar'a ulaştığını ifade etti.

'REFORMLAR GECİKTİ'

28 Nisan Cuma günü, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda Türkiye'deki ekonomik gelişmelerin ele alınacağını hatırlatan Uluslararası Para Fonu Avrupa bölümü başkanı Michael C.Deppler, cuma günü, 13 maddeden oluşan ek niyet mektubu ve ilk üç ayda yapılan işlerin görüşüleceğini, ama esas olanın üç yıllık politikanın ayrıntılarının bulunduğu "ana niyet mektubu" olduğunu söyledi. Deppler, 28 Nisan Cuma günü'ne kadar, Niyet Mektubu'nda yerine getirilmesi gereken taahhütlerin yerine getirileceğine inandıklarını vurguladı. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ise "programın normal süresi tamamlanmadan, biraz da siyasi kaygılarla, alınması gereken önlemlerin alınmadığını gördüm" dedi.

IMF'de Türkiye konuşuluyor

Türkiye'de uygulanan ekonomik programın sonucunu bizim kadar IMF de merak ediyor. Çünkü Türkiye'de uygulanan ekonomik program daha önce hiçbir ülkede uygulanmamış. Michael Deppler, şu sıralarda IMF'de ençok Türkiye'nin uyguladığı programın konuşulduğunu belirterek, "Türkiye'nin bu programda başarılı olması, IMF'nin de başarısı olacak ve IMF'yi haklı çıkaracaktır" dedi. Deppler, programı yakından takip ettiklerini kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

GSM ihalesi Mayıs'ta
Ulaştırma Bakanlığı, dört konsorsiyumun taban fiyatı yüksek bularak ihaleden çekilmeleri üzerine iptal olan, ikinci GSM 1800 ihalesini Mayıs'ta yeniden açıyor
1 Mayıs çalışanı böldü
İşçi ve memur temsilcilerinden oluşan emek platformu 1 Mayıs işçi bayramını ortak bir bildiriyle kutlama kararı aldığını açıkladı
İşçi Ankara'ya yürüyor
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu"na bağlı sendikaların başkan ve yöneticilerinin, özelleştirme uygulamaları ve hayat pahalılığını protesto amacıyla İstanbul ve Bursa'dan başlattıkları Ankara yürüyüşleri dün iki şehirden start aldı. İstanbul"dan 4 otobüs ve 3 minibüsle hareket eden sendikacılar, 26 Nisan Çarşamba sabahı Ankara"da olacak. Bursa'da Türk-İş 8. Bölge Temsilciliği"ne bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri de Zafer Plaza önünde toplanarak Ankara"ya hareket ettiler. Yürüyüşe katılan sendikacılar, Çarşamba günü Ankara Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu"nda düzenlenen toplantıya katıldıktan sonra yönetici ve bölge temsilcileri ile birlikte Anıtkabir"e giderek burada saygı duruşunda bulunacaklar.
MÜSİAD, Güney Afrika'yı fethetti
11-16 NİSAN tarihleri arasında Capetown ve Johannesburg'da yoğun ticari temaslarda bulunan MÜSİAD heyeti ayrıca 12-13 Nisan 2000 tarihleri arasında Cape Town'da IBF Güney Afrika tarafından ev sahipliği yapılan 5. Uluslararası İş Forumu Kongresi'ne katıldı. 9 ülkeden 100'ü aşkın işadamının katıldığı kongreye Türkiye'den sadece MÜSİAD üyeleri katıldılar. MÜSİAD'ın kuruluşundan bu yana geçen 10 yıl içinde 60'ı aşkın ülkeye yaptığı dış ticareti geliştirme amaçlı gezi programları çerçevesinde, 2000 yılı içinde Mısır'da Kahire Fuarı'ndan sonraki ikinci gezi olan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne giden MÜSİAD heyetinde ağırlıklı olarak inşaat, madencilik, yapı malzemeleri, tekstil, otomotiv-yedek parça ve gıda sektörlerinden işadamları yer aldı.
Mavi akım fay hattında
KAMUOYUNDA büyük tartışmalara neden olan Mavi Akım projesi'nin Samsun-Ankara boru hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı`nı dik olarak geçiyor. İnşaat çalışmaları hızla devam eden Mavi Akım projesinin Türkiye etabını gerçekleştiren OHS Grubu, Ladik Fay hattı geçişi için özel güvenlik önlemleri almaya başladı. Samsun`un Ladik ilçesinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı`nı dik olarak geçecek Samsun-Ankara boru hattı için özel güvenlik önlemleri geliştirildi. Mavi Akım projesinin Türkiye ayağını yürüten OHS konsorsiyumunu Rus gaz şirketi Gazprom`un inşaat şirketi Stroytransgaz ile Türk firmaları Hazinedaroğlu ve Öztaş firmalarından oluşuyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...