YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


O bir efsaneydi...

Şehid Cahar Dudayev, Fir'avn sarayında yetişir gibi, Rus askeri okullarında yetişti ve en üst rütbeye erdikten sonra, efsane Şamil'e layık bir torun olduğunu ispat etti.

Çeçenistan-İçkeriya I. Cumhurbaşkanı Cahar Dudayev, şehadetinin dördüncü yılında İstanbul'da, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde anıldı. İstanbul Birleşik Kafkasya Derneği ile birlikte İstanbul'daki altı Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği'nin organize ettiği anma toplantısına Kafkas Vakfı Başkanı Mehdi N. Çetinbaş, Kafkas-Çeçen Dayanışma Komitesi üyesi Muktedir İlhan ve Kafkasya Yazarlar Birliği Başkanı Mairbek Taramov konuşmacı olarak katıldı. Çeçenistan 2000 adlı sinevizyon gösteriminde duygulu anlar yaşandı. Yoğun ilgi gören toplantıda Kuzey Kafkasya Müslümanları'nın Ruslar'la olan mücadelesini kronolojik sıraya göre anlatan Mehdi Nüzhet Çetinbaş: "Kuzey Kafkas Müslümanları'nın Ruslar'la mücadelesi yaklaşık 400 yıldır devam etmekte. Bu sürenin yarıya yakın kısmı fiili savaş halinde geçmiştir. 1991'de Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra karşımıza karizmatık bir lider olan Cahar Dudayev çıkıyor. Dudayev şehit oldu ama onun mücadelesini devam ettirecek yeni Dudayevler çıkacaktır" dedi.

Rusya mı ABD mi?

Dudayev'in şehadetinin, Rusya'nın beceremeyeceği kadar teknik ve ince bir plan sonucu gerçekleştiğini ifade eden Kafkasya Yazarlar Birliği Başkanı gazeteci-yazar Mairbek Taramov, bu planın arkasında ABD ve İsrail'in parmağının olduğunu ve Dudayev'in hayattayken kendisine böyle bir suikast yapılabileceğini tahmin ettiği için telefonla gereğinden fazla konuşmadığını, Çeçenistan'da bir araştırma komisyonu kurduklarını belirtti. Taramov, Şehid Dudayev'le ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Şehid edildiğinde, telefonda Moskavalı bir parlementerle çok önemli bir konuşma yapıyordu. Ruslar'la savaşan bir komutan olmanın ötesinde Ruslar'ın komünizm döneminde yaptığı birçok kirli işi ortaya çıkarmak üzereydi." Cahar Dudayev'le ilgili kişisel anılarını aktaran Muktedir İllhan: "Çeçenler Kazakistan'a sürgün edildikleri zaman Ruslar o halklara olumsuz propaganda yağdırmıştı. Kazak anneler çocuklarını korkutmak için: Sizi Çeçenler'e veririm diyordu. Okullarda Çeçen öğrenciler, öğretmenler tarafından bütün öğrencilerin önünde teşhir ediliyor, Rusya'nın düşmanı olarak gösteriliyordu. Dudayev böyle bir ortamda Rusya'da askeri okullarda okudu. Askeri okullarda birkaç Çeçen'in birarada okumasına bile izin vermeyen Ruslar'ın Dudayev'e en üst düzeyde askeri okullarda eğitim vermesi ve rütbelere getirmesi bence Allah'ın bir lütfudur. Ben bunu Firavun'un sarayına yetişen Musa olayına benzetiyorum" dedi.

ADAM PARAYLA SATILMAZ

Taramov: "Dudayev'e Ruslar çok cazip maddi tekliflerde bulundular ama o para için ben halkımı ve bağımsızlığını satamam diyerek bün teklifleri geri çevirdi. Rusya'nın yıllardır çık güvendiği bir politikası vardır: parayla adam satın almak. Ruslar aynı şekilde Şamil Baseyev' de teklif de bulundular ama başarılı olamadılar. Cahar Dudayev'in belirttiği gibi: Bir insan adam gibi adamsa parayla ideallerinden vaz geçmemeli. Ruslar Cahar Dudayev'i çok tehlikeli bir insan olarak gördüler çünkü baktılar ki o, devlet kurabilecek bir lider ve aynı zamanda kendilerini çok iyi tanıyor. Ve Dudayev, Rusların böyle bir suikastte bulunacağını gerçekten çok iyi biliyordu."

Havva S. İLHAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Çabuk adamın çabuk romanı
'Allahu Ekber' diyerek yola çıkan bir adam Ebuzer. Bohçasında Allah'ın selâmından başkasını taşımaya ihtiyacı yok. Dünyanın her yerinde, haddini bilmezlere, bildirir...
ÇORUM ÇOCUK TİYATROSU
ÇORUM- Çorum Devlet Çocuk Tiyarosu, düzenlenen törenle perdelerini açtı. Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Rahmi Dilligil, açılışta yaptığı konuşmada, Devlet Tiyatroları'nın her ilde bir tiyatro projesiyle çağdaş dünyanın içinde ve önemli bir yerinde sevincini yaşamak ve yaşatmak isteyen, yarınların dünyasına seslenme ve geleceğin sanat insanlarını oluşturmak amacıyla bir ilke imza attığını söyledi. Dilligil, çocuklar için yapılan tiyatronun, büyükler için yapılan tiyatrodan daha zor olduğunu belirtti. Kalkınmanın temelinde kültürel gelişmenin öneminin büyük olduğunu anlatan Dilligil, "Kültürel gelişmeyi sağlayan en önemli güçlerden biri de tiyatrodur. Çünkü sanatsal yaratıyı en etkin biçimde topluma aktaran sanat dalı tiyatrodur" diye konuştu. Dilligil, Çorum Çocuk Tiyatrosu'nun ve Eğitim Birimi'nin Mayıs sonuna kadar, hafta içi her gün "İki Kova Su" adlı oyunu sahneleyeceğini bildirdi.
Hierapolis Arkeoloji Müzesi açıldı
DENİZLİ- Kültür Bakanı İstemihan Talay, Denizli'de Hierapolis Müzesi'ni açtı. UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Pamukkale'ye otobüslerin girmesinin engelleneceğini, taşıma için yeni bir sistemin geliştirileceğini kaydeden Talay, "Daha az kirleten ve çevreye daha az zarar veren yöntemi bulacağız. Aksi taktirde, burayı ölü bir alan haline getiririz" dedi. Müzelerin, kentin aynası ve prestij alanları olduğunu vurgulayan İstemihan Talay, bu amaçla Hierapolis Arkeolojik Müzesi ile Denizli kent merkezindeki Atatürk Etnografya Müzesi`nin restore edildiğini, ancak bunları yeterli bulmadıklarını ifade ederek, Denizli Valiliği ile yeni bir müzenin kurulması için görüş birliği içinde olduklarını ifade etti.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...