YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Zirvede SEZER sürprizi

Ortaklar arasında gece geç saatlere kadar süren zirve maratonunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ismi üzerinde uzlaşıldı. Başbakan Ecevit, "muhalefetten onay bekliyorum" dedi.

ANKARA- Koolisyon ortakları arasında gece geç saatlere kadar süren zirve maratonunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ismi üzerinde uzlaşıldı. Liderlerin üç aşamalı maratonunda önce Yılmaz destek aradı. İkinci oturumda ANAP lideri aday olmaması konusunda ikna edildi. Yemek arasından sonra yapılan üçüncü göreşmede ise Yıldırım Akbulut, İsmail Cem ve Ahmet Necdet Sezer isimleri üzerinde değerlendirme yapıldı. Eğilimin Sezer'den yana ağır basması üzerine FP lideri Kutan'ı arayan Ecevit Sezer'in adaylığını nasıl karşılayacaklarını sordu. Ecevit'in Kutan'dan olumlu cevap aldığı öğrenildi. Adaylık süresinin bitimine 24 saat kala koolisyon ortakları ortak bir isim üzerinde uzlaşmak için saatler süren üç aşamalı bir zirve gerçekleştirdiler. Öğlen saatlerinde başlayan zirvenin ilk turunda Mesut Yılmaz partisinden aday olması yönünde kendisine iletilen istekleri bildirdi. ANAP'ın desteğinin aday olması için yeterli olmadığını belirten Yılmaz kendi kafasındaki çözümün koalisyon ortakları tarafından belirlenecek bir isim üzerinde uzlaşmak olduğunu söyledi. Adaylık konusunda daha önce hiçbir angajmana girmediğini belirten Yılmaz ortaklarının iradesine rağmen aday olmayı düşünmeyeceğini söyledi. Hakkındaki şaibeleri de gündeme getiren Yılmaz bu tür yaklaşımların kendisini rencide ettiğini, daha önce hükümete girmeyerek aklanmasını istediğini hatırlattı. Yılmaz'ın 'şaibeli aday' konusundaki hassasiyetinin Devlet Bahçeli tarafından, "Bu konuda size ilişkin, hiçbir şüphemiz olmadı" sözleriyle karşılandığı öğrenildi. Bir saatlik ilk görüşmeden sonra kurmaylarıyla birlikte değerlendirme yapan liderler üzerinde uzlaşılabilecek isimleri tek tek gözden geçirdiler, akşam saatlerinde başlayan ikinci turda Mesut Yılmaz, Ecevit'le Bahçeli tarafından aday olmaması konusunda ikna edildi. Liderler bu aşamadan sonra ortak bir aday arayışına girdiler. Zirvenin ikinci bölümünde Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer, Dışışleri Bakanı Cem ve TBMM Başkanı Akbulut'un isimleri üzerinde değerlendirme yapıldı. Bahçeli ve Ecevit tarafından daha önce önerilen 4 isim ise eleme yöntemiyle gündemden çıkarıldı. Üçüncü görüşmede ortak eğilim Sezer'den yana ağır bastı.

Liderler arasında telefon trafiği

Koolisyon ortaklarının Ahmet Necdet Sezer'in ismi üzerinde uzlaşmalarından sonra Ecevit FP Genel Başkanı Recai Kutan'ı cep telefonundan aradı. Ecevitin aradığı sırada grup toplantısında olan Kutan, meclis bahçesine çıktı. Ecevit'le 10 dakika görüşen Kutan arkadaşlarının görüşünü alacağını ancak Sezer'e olumlu yaklaştıklarını bildirdi. Ecevit'ten sonra Kutan'ı DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in aradığı öğrenildi. Çiller'in Kutan'a "Acele etmeyin, Sezer'e evet demeden önce yarın (bugün) bir kez daha görüşelim" dediği öne sürüldü.

Bir konuşma O'nu yıldız yaptı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ismi kamuoyunun gündemine ünlü yıldönümü konuşmasıyla gelmişti. Sezer, o konuşmada isim belirtmeden Yargıtay Cumhuriyet Başsacısı Vural Savaş ve benzeri hukukçuları hedef almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin başlarında ismi zayıf olarak gündeme gelen Sezer'in dünkü liderler ziresinde yeniden konuşulması sürpriz olarak karşılandı. En büyük sürpriz ise FP'nin Sezer ismine sıcak bakması oldu. RP'nin kapatılmasına "evet" oyu veren Sezer'in önünde halen FP'nin kapatma dosyası bulunuyor. 28 Şubat Süreci'nde ismi kamuoyu tarafından bilinmeyen Sezer'in başkanlığa seçildikten sonra sergilediği "demokratik tutum" yoğun bir destek bulmuş ve süreç mağduru FP ile DYP'nin de ilgisini çekmişti. Adaylık teklifine dün geç saatlere kadar cevap vermeyen Sezer'in Çankaya yolunda en önemli handikapı "Meclis dışından" bir isim olması. Öte yandan Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıl dönümünde Başkan Sezer'in adaylığının açıklanması ilginç bir tesadüf olarak değerlendiriliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Ecevit: Muhalefetten onay bekliyoruz

Zirve günboyu devam etti
Cumhurbaşkanı adayı belirlemek için 4. kez biraraya gelen koalisyon ortağı liderler, bir saatlik zirvede uzlaşma sağlayamayınca, Başbakanlık'ta saatler süren bir 'mekik diplomasisi' yaşandı
FP, Akbulut'a ANAP'tan sıcak
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, FP'den adaylığı için destek istedi.
Ordunun gurur günü

Yalçıntaş 'tarafsız aday' ANKARA- FP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. Tarafsız ve adalet anlayışı içinde ülkeye hizmet edeceğini belirten Yalçıntaş, "Milletimizin egemenliği, esenliği ve ülkemizin bölünmez bir bütün olarak yüceltilmesi için gerekli çalışmaları başarıyla yapacağıma özgüvenim tamdır" dedi. Yalçıntaş, adaylık kararını iki ay önce aldığını belirterek, FP yönetimine adaylığı konusunda bilgi verdiğini söyledi. Cumartesi günü Başbakan Bülent Ecevit'le görüşen FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın da kendi ismini önerdiğini açıklayan Yalçıntaş, adaylığı için milletvekilleriyle temas kurduğunu ve 60 kişiden destek sözü aldığını ifade eetti.
'Uğur Böceği ülkeye lazım' İSTANBUL- Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Ahmet Rüştü Çelebi, dürüst siyaset, şaibesiz politikacı, haysiyetli dış politika, tam manasıyla demokrasi, teşebbüs, fikir ve vicdan hürriyeti için yılmadan çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Haysiyetli, onurlu entelektüeller nezdinde fikirlerinin kabul gördüğünü söyleyen Çelebi, 28 Şubat sürecindeki mücadelelerinin bazı kesimlerce fevri ve hissi olarak yorumlandığını oysa bunun bir ilke mücadelesi olduğunu belirtti. Çelebi, şöyle devam etti: "Esas olan, toplumun üzerine ölü toprağı serpildiği, herkesin konuşmaya cesaret edemediği dönemlerde gerçekleri söyleyebilmektir. 28 Şubat'ta Sincan'da tanklar yürüdüğü zaman ilk tepkiyi Sayın Hasan Celal Güzel göstermişti. Sonraki gelişmeler, Güzel'in bu çıkışının haklı olduğunu gösterdi." Türk halkının herşeye tahammül ettiğini, önünde inanacağı kadrolar olduğu takdirde büyük fedekarlıklar sergileyeceğini anlatan Çelebi, "Ancak Türk halkı, politikacıya olan güvenini kaybetmiştir. 'Temiz siyaset', 'değişim' gibi kavramları yerleştirmeye çalışalım, partinin değil, milletin menfaati için çalışalım, ikeler, fikirler bazında siyaset yapalım dedik. Bu üsluba, bu yaklaşıma kısacası Uğur Böceği'ne Türkiye'nin ihtiyacı var" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...