YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


İnsan kaçakçılığı artıyor

Giderek ağırlaşan ekonomik şartlar insan kaçakçılığını başlı başına bir sektör haline getirdi. 6 ay içinde sadece İstanbul'da 282 kişi kaçak yollardan yurtdışına çıkmak isterken yakalandı.

İSTANBUL- Ekonomik koşulların giderek ağırlaşması son dönemlerde yaygınlaşan insan kaçakçılığını başlı başına bir sektöre dönüştürdü. Son altı ay içinde sadece İstanbul'da 282 kişi kaçak yollardan yurtdışına çıkmaya hazırlanırken yakalandı. Yurtdışına, daha iyi iş bulabilmek amacıyla çıkmak isteyen kişilerin Pasaport Kanunu'nu ihlal ederek başka ülkenin sınırlarına girmesi biçiminde gerçekleşen insan kaçakçılığının belirli mafya gruplarının tekelinde olduğu belirtildi.

İpekyolu değil insan yolu

Ekonomik gerekçelerle başlayan, ancak başka ülkelere siyasi iltica için terör örgütleriyle irtibatla sonuçlanabilen insan kaçakçılığı genelde Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Yunanistan, İtalya, Rusya, BDT ve Arnavutluk güzergahlarında yoğunlaşıyor. Güvenlik yetkilileri, terör örgütlerinin ekonomik sorunları kullanarak bu yolla militan temin ettiğini ve sempatizanlarını yurtdışına çıkarabildiğini belirtiyorlar. Gümrük kayıtlarına göre; Ekim 1999'dan bu yana tam 19 insan kaçakçılığı olayı ortaya çıkarılmış ve operasyonlarda 282 kişi yakalanmış. İstatistikler, kaçak yollardan yurtdışına çıkmak isteyen kişiler arasında Türk uyrukluların yanısıra Irak, İran, Hindistan, Pakistan, Suriye ve Romanya vatandaşlarının yoğunlukta olduğunu ortaya koyuyor. Yine istatistiklere göre yurtdışına kaçak yollardan deniz yoluyla çıkmak isteyenlerin yaş ortalaması 20-35 arasında değişiyor.

Onbinlerce insan yakalandı

1997 yılı içerisinde Genelkurmay'ın sorumlu olduğu sahada 13 bin 889 ve polisin sahasında ise 4 bin 915 olmak üzere toplam 18 bin 804 kişi; 1998 yılında da 7 bin 945'i Genelkurmay ve 4 bin 484'ü polis sahasında olmak üzere toplam 22 bin 429 kişi illegal giriş-çıkışlar nedeniyle yakalandı. Rakamlar ayrıca insan kaçakçılığının kozmopolit yapıya sahip metropollerde yoğunlaştığını gösteriyor. Kayseri, Adıyaman, Elazığ gibi şehirler genelde kaçak işçi gönderirken, İstanbul, Ankara,İzmir ve Adana gibi illerde ise simsarların iş takibi yaptıkları görülüyor. Sahte pasaport, vize ve diğer belgelerin temininde ise Antalya, Mersin, İstanbul, Çanakkale ve İzmir gibi iller öne çıkıyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...