YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Çok değişmeyen şehir

Geçen hafta başında Yakup Güler ve Adnan Öncüer'le birlikte Anadolu çiniciliğinin olduğu kadar termik enerji üretiminin de merkezi Kütahya'ya gittik.

Kütahya, Belediye Başkanı Süleyman Canan ve Yardımcısı Yaşar Kılıç'ın gayretleriyle, yenilenme ve dünyadaki gelişmelere ayak uydurma yolunda önemli adımlar atıyor.

Kılıç'la 1967'de Kütahya Azot İşletmeleri'nde son stajımızı yapmıştık. O yıllarda Şeker ve Azot üretimi, şehrin ekonomisiyle sosyal ve kültürel yapısında önemli bir yer tutuyordu.

Seyitömer ve Tunçbilek'teki kömür yatakları ve enerji santrallariyle Türkiye'nin enerji deposu Kütahya'ya otuz yıl sonra tekrar gittiğimde, doğrusu çok değişmiş olarak bulmadım. Azot İşletmeleri üretimini büyük ölçüde küçültmüş. Geliri giderini karşılamayan bazı birimlerini kapatmış ve özelleştirilmeyi bekliyor.

Azot İşletmeleri, cıvataya varıncaya kadar üretimde kullandıkları her parça ve malzemeyi kendileri yapmaya çalıştıkları için, üretimlerine paralel olarak çevrelerinde ciddi bir yan sanayi oluşturamadı.

Kütahya düzenli bir sanayi bölgesi olmadığından, fabrikalar Eskişehir yolu üzerinde toplanmış. Çini, porselen ve seramik işletmeleriyle birlikte manyezit tesisleri dikkat çekiyor. Özellikle Kütahya Porselen İşletmeleri üretimde öncülük yapıyor.

Eski Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu Sivas'a canlılık kazandırabilmek için, kaliteli bir oteli işletmeye açarak işe başlamıştı. Ayrıca THY'nin durdurulan uçuşlarını yeniden başlatma yolunda da elinden gelen gayreti göstermişti.

Aynı şekilde, Canan ve Kılıç, Kütahya'daki ekonomik hayatı canlandırabilmek için, Ilıca'daki Harlek İşletmeleri gibi, bir konaklama tesisini de şehirde kurmalılar. Böylece Kütahya dışından gelecek yatırımları çekmede çok önemli bir adım atılmış olur. Çünkü Kütahya'da İstanbul sermayesi yok.

Ayrıca kısa zamanda Eskişehir ve Kütahya'yı İstanbul'la birlikte bütün dünyaya açabilmek için, büyük bir sivil havaalanına ihtiyaç var. Emekli Pilot Yarbay Canan ile Anadolu Sanayicisi Kılıç elele vererek, alışveriş merkezleri gibi bir sivil havaalanı projesini hemen başlatabilirler.

Belediyenin öncülüğündeki büyük alışveriş merkezinin inşaatı hızla devam ediyor. Yimpaş'ın merkezdeki onbeş bin metrekarelik mağaza ve tesisleri şehre ayrı bir canlılık kazandırmış. Gayret edilirse, burası Anadolu'nun hediyelik eşya pazarlama merkezi haline gelebilir.

Şehirlerin gücü, belediye sınırları içinde faaliyet gösteren şirketlerin çokluğundan gelir. Kütahya bu sırrı keşfettiği için, Yimpaş Holding'i şehre çekmeyi başarmış.

Ticaretin canlı olmadığı bir şehirde, ekonomik, sosyal ve kültürel hayat da canlı olmaz.


25 Nisan 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...