YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


Karapara Kurulu patinajda

En fazla karaparanın aklandığı ülkeler arasında gösterilen Türkiye'de, bu ilişkileri açığa çıkartmak amacıyla kurulan Karapara Kurulu'nun özellikle çalıştırılmadığı ileri sürüldü.

ANKARA- Maliye Bakanlığı bünyesinde 1997 yılında oluşturulan Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun, devlet-mafya-siyasetçi ilişkisinin mali boyutlarının ortaya çıkmaması için, yeterli düzeyde çalıştırılmadığı öne sürüldü. Anadolu Aslanları'na yönelik haksız soruşturmalar açan Kurul'un, faaliyete geçtiği tarihten bu yana, kamuoyuna mal olmuş karapara olayları ile ilgili bir sonuç alamaması dikkat çekici bulunuyor. Türkiye, OECD tarafından en fazla karaparanın aklandığı ülkelerin başında gösterilirken, Maliye Bakanlığı bünyesinde karapara ilişkilerini araştırmak için oluşturulan Mali Suçları Araştırma Kurulu, karapara suçu tespit edemiyor. Edinilen bilgiye göre, Şubat 1997 tarihinde faaliyete geçen Mali Suçları Araştırma Kurulu, üzerindeki siyasi baskılar, çetebaşlarının konuşturulmaması ve ifadelerin kurula geç ulaştırılması gibi bazı sebepler nedeniyle fiilen bir işlevi olmayan kurum haline getirildi.

Kurul'un elindeki dosyalar sürekli artıyor

55. hükümetin Başbakanı Mesut Yılmaz, 1998 yılında Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun elinde karaparayla ilgili 200 dosyanın olduğunu ve bunların 46'sının 1998 yılı içinde sonuçlandırılacağını açıklamıştı. Mesut Yılmaz, yine aynı dönemde, bir gecede yaklaşık 1 milyar doların el değiştirildiğini belirterek, karapara trafiği konusunda kamuoyuna bilgi aktarmıştı. Aradan, bir yıl geçmesine rağmen Kurul sözkonusu 200 dosyayla ilgili çalışmalarını sonuçlandıramadı.

Maliye yetkililerin, 1999 yılında karapara aklama suçuyla ilgili 150 araştırma ve inceleme başlattığı ancak bunların, büyük çoğunluğunun sonuçlandırılamadığı kaydedildi. Kurul'un, 2000 yılında ise, 120 adet karapara dosyasını incelemeyi planladığı belirtildi.

Bakan da Kurul'dan rahatsız

Öte yandan, Maliye Bakanı Sümer Oral'ın, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun çalışmalarından rahatsız olduğu öğrenildi. Bakan Sümer Oral'ın, Kurul Başkanı Nejat Coşkun'a bir yazı göndererek, Araştırma Kurul'unun çalışmaları konusunda kendisini sürekli bilgilendirmesini istediği bildirildi.

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...