YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


Usülsüz krediler merkezi

Ziraat Bankası'nda yaşanan skandalların sonu gelmiyor. Son olarak bankanın Vakkas ve Dakkas adlı firmalara 1 trilyon liralık usûlsüz kredi verdiği ortaya çıktı.

İSTANBUL- Ziraat Bankası'nda yaşanan usülsüz kredi işlemlerine bir yenisi daha eklendi. Bankanın İzmir Merkez Şubesi tarafından İzmir'de kurulu bulunan Dakkas ve Vakkas isimli firmalara verilen 1 trilyon liralık ticari kredinin usülsüz olarak verildiği ortaya çıktı. Bu arada, söz konusu firmaların Kentbank'a olan 28 milyar liralık borçlarının da usülsüz kredi ile kapatıldığı ve bu işlemlerden sorumlu olan dönemin Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk'un Kentbank'a Yönetim Kurulu üyesi olduğu öğrenildi. Türkiye'nin 6.2 katrilyon liralık görev zararı ile en büyük kara deliği haline gelen Ziraat Bankası'nda yaşanan skandalların ardı arkası kesilmiyor.

Banka üst yönetiminin baskısı

İzmir'de kurulu bulunan Dakkas ve Vakkas firmalarına usülsüz olarak verilen 1 trilyon liralık ticari kredi öncesinde yapılan ilk istihbarat sonucu düzenlenen raporun olumsuz olduğu belirlenirken, daha sonra banka üst yönetiminin baskısı ile olumlu rapor düzenlettirildiği bildirildi. Olumlu istihbarat raporunun temin edilmesi için Vakkas firmasının Dakkas firmasına, Dakkas firmasının da Vakkas firmasına bir çok kez hayali alış-satış yaptığı ve bu şekilde cirolarının yükseltilmesinin sağlandığı ifade edildi.

Teminat çelişkisi

Bu arada, söz konusu krediye teminat olarak alınan İzmir Torbalı'daki arazinin gerçek değerinin 360 milyar lira olmasına rağmen rakamın abartılarak 1 trilyon 300 milyar lira olarak gösterildiği belirlendi. Ayrıca, söz konusu kredi ile yeni makine edindirilmesi gerekirken, gösterilen hurda makinelerin yeni makine gibi kabul edildiği öğrenildi.

Banka kurtaran banka

Ziraat Bankası'nın Vakkas ve Dakkas firamalarıyla ilgili olarak imza attığı skandallar bununla da bitmiyor. Söz konusu firmaların Kentbank'a olan 28 milyar liralık borcunun da Ziraat Bankası tarafından karşılandığı belirtilirken, bankanın, iki firmanın Kentbank'a olan borcunu usülsüz kredi vererek kapattığı ve bu kredi işlemlerinden sorumlu olan dönemin Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk'un bunun karşılığında Kentbank'a yönetim kurulu üyesi olduğu bildirildi.

 



Kağıda basmak için tıklayın.

 

 





 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...