YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

RECAİ KUTAN'DAN DOĞALGAZ TARTIŞMASINA AÇIKLIK
En iyisi İran doğalgazı

Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, İran Doğalgazı Projesi'nin Türkiye için en avantajlı proje olduğunu söyledi. Kutan, "Bazı gazetelerde dile getirildiği gibi bu anlaşma Türkiye'nin zararına değildi. Anlaşma hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle Türkiye zor duruma düşürülmüştür. Bizden sonra gelen hükümetler boru hatlarını ihale etmemişlerdir" dedi.

Yeni Şafak'ın sorularını cevaplandıran Refahyol hükümetinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı FP lideri Recai Kutan, devlette devamlılık ilkesinin eses olduğunu kaydetti. Bu projenin daha karlı olduğunu bugünkü hükümetin bile inkar edemediğini vurgulayan Kutan, "Dönemin Enerji Bakanı olarak projenin altında benim de imzam var. Gitsinler istedikleri uzmana sorsunlar, bu proje Türkiye için en karlı doğalgaz projesidir. Bugün Sayın Ersümer bile tersini söyleyemiyor. 'Bizim İran gazına da ihtiyacımız var' diyor. Efendim anlaşmada niye 'al ya da öde' maddesi varmış. Bu madde hangi ticari anlaşmada yoktur? Adam bu iş için yatırım yapıyor, boru döşüyor, siz vakti zamanı gelince ben alamam diyorsunuz. Projenin yarıda kesilmesini bugünkü iktidar izah edemiyor. Rusya'ya olan bağımlılığı bu halka nasıl anlatacaklar?" diye konuştu.

Mavi Akım'a feda edildi

Kutan, Rusya ile yapılan Mavi Akım projesi'nin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin bile belli olmadığını belirterek, böylesi şaibeli bir anlaşmanın Meclis'e taşınarak gerçekleştirilmiş olmasının da düşündürücü olduğunu ifade etti. Kutan, "Önümüzde hazır başlamış bir proje vardı. İran bize 8-10 milyar metre küp doğalgaz verecekti. Türkiye'nin şuan doğalgaz tüketimi 10 milyar metreküp. 2010 yılında bu ihtiyaç 53 milyar metreküpe çıkacak" dedi.

Anlaşmaya riayet edilmedi

Türkiye'ye en kısa yoldan en güvenli ve ucuz doğalgazı getirmek amacıyla dönemin Başbakanı Erbakan ve Enerji Bakanı Kutan tarafından İran'la 8 Ağustos 1996 tarihinde imzalanan anlaşmaya göre Doğubeyazıt-Erzurum-Sivas-Kayseri-Konya-Ankara arasında boru döşenmesi gerekiyordu. Sadece Refahyol döneminde Doğubeyazıt-Erzurum arası tamamlanabildi. 1 Ocak 2000 tarihinde bu hatta İran'dan yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz pompalanacaktı. Türkmen gazı da bu hat üzerinden Türkiye'ye getirileceti ve böylece Türkiye doğalgaz sorununu ABD ve Rusya komisyonuna gerek kalmadan çözüme kavuşturacaktı. Ancak hükümet tüm bu avantajlar gözardı edilerek Rus lobisinin faaliyetleri sonunda teknik olarak gerçekleşmesi bile imkansız olan Mavi Akım Projesini gündeme getirildi.

 

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...