YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Yine kemer sıkılacak

IMF ile üç yıllık stand-by anlaşması imzalandan önce, iğneden ipliğe ek vergi getiren hükümet, üç yıllık istiktar programın planlanan şekilde yürütülmesi için yeni vergi önlemleri almaya hazırlanıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile üç yıllık stand-by anlaşması imzalamadan önce, iğneden ipliğe ek vergi yağdıran hükümet, programın planlanan şekilde yürütülmesi için yeni vergi önlemleri almaya hazırlanıyor. Bu düzenlemelere rağmen performans kriterlerinde sapma olursa, yeni ek vergilerin konulmasının gündeme geleceği bildirildi.

IMF ile imzalanan stand-by anlaşmasından sonra zorlu bir döneme giren Türkiye, önümüzdeki dönemde kemerleri daha sıkacak. Maliye Bakanlığı, istikrar programının en büyük silahı olan vergi gelirlerini azami ölçüde arttırmak için, yeni vergi operasyonlarını hazırlanıyor. Bakanlığın, bu konuda ilk olarak IMF'ye sunduğu niyet mektubunda da yer alan, geçici vergiyi yılın ikinci yarısından itibaren altı aydan üç aya indirmeyi planladığı belirtildi.

Bakanlık, ikinci olarak da, büyük kısmı kamu kurumlarına ait olan gecikmiş vergi alacaklarını kademeli olarak tahsil etmeyi hedefliyor. Maliye Bakanlığı'nın, Şubat ayında incemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelecek olan IMF teknik heyeti ile, 3.7 katrilyon liraya ulaşan zamanında ödenmeyen vergi alacakları ile gecikme faizlerinin tahsiline ilişkin program hazırlayacağı bildirildi. Nisan ayından itibaren yürürlüğe girecek bu program ile, vergi alacaklarının büyük kısmının yıl sonuna kadar tahsil edilmesi amaçlanıyor. Vergi alacaklarının tahsili için, mükellefe ödeme kolaylıklarının sağlanacağı kaydedildi.

Denetimler daha sıkı yapılacak

Maliye Bakanlığı'nın, yine 2000 yılında vergi tahsilatının azalmaması için, vergi denetimlerinin arttırılmasını da öngördüğü belirtildi. Bu kapsamda bakanlığın, otomasyon projesini yaygınlaştıracağı, vergi kimlik numarası zorunluluğunu da genişleteceği öğrenildi. Bakanlığın, halen tapu işlemlerinde, araç alım satımında ve şirket işlemlemrinde uygulanan vergi kimlik numarasını, yeni işlemlere de genişleterek vergide kayıp ve kaçakları asgari seviyeye indirmeyi hedeflediği bildirildi. Bakanlık uzmanlarının, yine 2000 yılında vergi denetimlerini artıracağı kaydedildi.

Hükümet, kamu maliyesi üzerinde büyük baskı oluşturan belediye borçlarının azaltılması ve devlete olan bağımlılığının azaltılması konusunda da, önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak olan yerel yönetimler reform tasarısı ile, belediyelerin vergilerini attırmayı hedefliyor. Reform tasarısında, belediye vergilerinin sayısı arttırılırken, var olan vergilerin de oranları arttırılıyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, niyet mektubunda yer alan performans kriterlerinde bu düzenlemelere rağmen bir sapma görülürse üç yıllık istikrar programının ikinci ve üçüncü yıllarında yeni vergi düzenlemelerin yapılabileceğini söylediler.

İşte yeni vergi önlemleri

  • Geçici vergi altı aydan üç aya indirilecek.
  • Gecikmiş vergi alacaklarının tahsiline ağırlık verilecek
  • Yerel yönetimler reform tasarısı ile belediye vergilerin sayısı arttırılacak
  • Vergi kimlik numarasının yaygınlaştırılması ve otomasyon projenin genişletilmesi ile mükelleflere sıkı takip uygulanacak.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • RECAİ KUTAN'DAN DOĞALGAZ TARTIŞMASINA AÇIKLIK
    En iyisi İran doğalgazı
    KÜÇÜK BANKALARI Devlet özendirdi
    Devletin kendi tahvil ve bonolarını satabilmek için minumum sermaye şartıyla banka kurulmasına izin vermesi normal bankacılık yerine tahvil alım satımı yapan küçük bankaların türemesine neden oldu.
    Yabancı sermaye yasaları bekliyor
    Yabancı Sermaye Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yöneyman, Türkiye'ye beklenen yabancı sermaye girişinin tahkimle ilgili uyum yasaları tamamlandıktan sonra olacağını söyledi. Konuya ilişkin soruları cevaplayan Yöneyman, 1999 yılının yabancı sermaye açısından kötü bir yıl olduğunu ve yabancı sermaye yatırımlarının geçmiş yıllarda olduğu gibi 800 milyon dolar seviyesinde kaldığını belirtti. Ancak hükümetin aldığı bazı ekonomik kararlarla, yabancı sermayenin önünün açıldığına işaret eden Yöneyman, tahkimle ilgili uyum yasalarının tamamlanmak üzere olduğunu, beklenen yabancı sermaye girişinin bundan sonra olacağını kaydetti. Yöneyman, 2000 yılında YASED olarak 2-3 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişini Türkiye için normal gördüklerini belirtti.
    KEY'in tasfiyesinin dayanağı yok
    Türk-İş, 3220 sayılı Konut Edindirme Yardımı yasasını yürürlükten kaldıran Kanun Hükmündeki Kararname'nin (KHK) yasal bir dayanağı bulunmadığını savunarak, fondaki birikimlerin hak sahiplerine ödenmesi için hızla yasal bir düzenleme yapılmasını istedi. Türk-İş tarafından hazırlanan raporda, 1 Ocak 1987 yılında yürürlüğe giren "Memurlar ve İşçilerle Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkındaki" 3220 sayılı kanunun, 29 Aralık 1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 588 sayılı "Konut Edindirme Yardımı Hesaplarının Tasfiyesine Dair Kanun Hükmünde Kararname" ile kaldırıldığı anımsatıldı. Raporda, Konut Edindirme Yardımı hasabındaki paraların bugüne dek kuruluş yasası hükümlerine aykırı olarak, büyük oranda Emlakbank'ta tutulduğu ve bu bankanın bünyesine dayanak yapıldığı ileri sürüldü.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...