YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

KÜÇÜK BANKALARI
Devlet özendirdi

Devletin kendi tahvil ve bonolarını satabilmek için minumum sermaye şartıyla banka kurulmasına izin vermesi normal bankacılık yerine tahvil alım satımı yapan küçük bankaların türemesine neden oldu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye'nin global dünyada oynayacak şirketlere ihtiyacı bulunduğunu belirterek, şirket, banka birleşmelerinin teşvik edilmesini istedi. Erkut Yücaoğlu, 5 bankanın hisselerinin fona devredilmesini değerlendirirken, Türkiye'de mevduata yüzde 100 devlet güvencesi verilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Avrupa'da birçok ülkede, bankalara lisans verilirken mevduat toplamasına bile sınır getirildiğine işaret eden Yücaoğlu, şöyle devam etti. "Yani banka rüştünü ispat ettikten sonra bankacılık işlemlerine izin verilmekte. Biz de öyle olmadı. Bir yandan devlet güvencesi var, bir yandan minumum sermaye şartı ile bankaların kurulmasına izin verildi. Devlet, iç borçların karşılanması için her ay milyarlarca dolarlık bono satışı ile de adeta kendi tahvillerini alması için bir teşvik vermiş oldu. O zaman bankacılık dünyasında normal bankacılık faaliyetine tercih edilen bir başka faaliyet ortaya çıktı: 'Banka kur, mevduat topla ve devlet tahvili al'. Reel bankacılık çok sınırlandı. Bunun ekonomiye ciddi zararı oldu."

Yeni Bankacılık Yasası ile dünya normlarının uygulanmasının zaman içinde sektörü rasyonel yapıya götüreceğini vurgulayan Yücaoğlu, bu oluşum içinde ciddi şekilde bazı birleşmelerin düşünülmesinin gerekeceğini kaydetti.

Devlet borsaya açılmayı teşvik etsin

Hükümet bundan sonra ekonomiye faydalı olmak üzere düzenlemeler yapacaksa, borsaya açılmayı teşvik eden birtakım konuları da ele almasını isteyen Erkut Yücaoğlu, şöyle devam etti: "Mali sektördeki yeniden yapılanma sürecinde bazı bankalarda birleşmeler bekliyoruz, 'Olması lazım' diyoruz. Bu birleşmenin bir yan çarkı veya teşviği olarak borsaya açılımın ortaya konulması lazım."

Global pazarda çok büyük şirketlerin rekabete girdiğine dikkat çeken Yücaoğlu, "Türkiye'nin de bu global dünyada oynayabilecek şirketlere ihtiyacı var. Bazı sektörlerde Türk firmalarının işbirliği yapması lazım" dedi. Aile şirketlerinin de işbirliğine gitmesi gerektiğini vurgulayan Yücaoğlu, birleşmeler için birtakım teşvik düzenlemelerine, bürokratik sürecin kısaltılmasına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

 

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...