YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Yeni hükümet arayışı

Apo konusunda hükümet ortakları arasında ortaya çıkan görüş ayrılığı Anasol-M hükümetini bitme eşiğine getirdi. Zirve öncesinde alternatif hükümet formülleri konuşulmaya başlandı

İSTANBUL- Abdullah Öcalan hakkındaki idam kararının infazını tartışmak için 12 Ocak'ta gerçekleştirilecek olan liderler zirvesi, hükümetin de kaderini belirleyecek. Zirve öncesinde hükümette oluşan derin çatlaklar ve gergin atmosfer yeni hükümet arayışlarını gündeme getirdi. Siyasi kulislerde hükümetin bu krizi atlatamayacağı yönünde yorumlar yapılırken, yeni hükümet formülleri de gündeme geliyor. Formüllerin içerisinde Cumhurbaşkanlığı da bulunuyor.

Gündemdeki 4 formül

Siyasi çevrelerin üzerinde durduğu 4 formül var. İlk formülde Sadi Somuncuoğlu'nun adı Cumhurbaşkanı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin adı da Başbakan olarak geçiyor. 2. parti olarak FP düşünülürken, 3. parti olarak da ANAP ve DYP'nin adları anılıyor. "Sağ ittifak" anlamına gelen bu formülün gerçekleşme şansının yüksek olduğu belirtiliyor. 2. formülde ise cumhurbaşkanlığına ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın, başbakanlığa da FP lideri Recai Kutan'ın adları yerleştiriyor. Üçüncü parti olarak da MHP ve DYP'nin adı geçiyor. 3. formülde de yine Yılmaz cumhurbaşkanı olarak önerilirken, DYP lideri Çiller ise başbakan oluyor. Üçüncü ortak ise FP. 4. formül ise, aralarında anlaşan ANAP, MHP, FP ve DYP'nin dışardan bir ismi cumhurbaşkanlığı koltuğuna taşıyacağı, Başbakanlığa da Mesut Yılmazın geleceği şeklinde.

Türkiye için şans

12 Ocak'taki liderler zirvesi öncesinde gündeme gelen hükümet formüllerinin ülkenin önünü açacağı ve Türkiye'yi bir yasaklar diyarı haline getiren 28 Şubat zihniyetini tasfiye edebileceği belirtiliyor.

4 ALTERNATİF FORMÜL

1. Cumhurbaşkanı: Sadi Somuncuoğlu Başbakan: Devlet Bahçeli
2. Cumhurbaşkanı: Mesut Yılmaz Başbakan: Recai Kutan
3. Cumhurbaşkanı: Mesut Yılmaz Başbakan: Tansu Çiller
4. Cumhurbaşkanı: Dışardan bir isim Başbakan: Mesut Yılmaz




Kağıda basmak için tıklayın.


İstemiyorsan 'hayır' de

Hükümete sıcak mesaj
'Apo zirvesi'ne bir gün kala HADEP Genel Başkanı Demir, idam karşıtı olduklarını açıklayan Ecevit ve Yılmaz'ı överken, MHP'ye de yumuşak mesajlar gönderdi
Çiller'e 'net ol' uyarısı
Van Milletvekili Hüseyin Çelik, "İdeolojik Çatışmaların Ortasında Merkez Sağın Yeri" başlığıyla hazırladığı raporda merkez sağ ve DYP'deki küçülmenin nedenlerini anlattı.
YAŞ'a yargı yolu açılıyor
ANKARA- Yüksek Askeri Şûrâ kararlarına karşı yargı yolunu kapatan Anayasa'nın 125. maddesinin değiştirilmesi gündeme geliyor. TBMM'de temsil edilen partiler arasında oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bayramın hemen ardından Anayasa değişiklik çalışmalarına hız verecek. Uzlaşma Komisyonu bütün partilerin getireceği Anayasa değişiklik taslağında, değiştirilmesinde uzlaşma sağlanan maddeleri paket olarak TBMM gündemine getirecek. MHP tarafından hazırlanan taslakta, Anayasa'nın 125. maddesi değiştirilerek YAŞ kararları, Cumhurbaşkanının tek başına imzaladığı kararlar ve HSYK kararlarına karşı yargı yolu açılıyor. Taslakta, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolu açılmasının yanında 82 Anayasa'sı ile getirilen üç istisna da kaldırılıyor. MHP, 18 Nisan seçimleri öncesinde hazırladığı seçim bildirgesinde de YAŞ kararlarına karşı yargı yolunun açılacağı taahhüt etmişti. MHP Genel Başkan Yardımcısı emekli Tümgeneral Raif Babaoğlu da MHP Başkanlık Divanı toplantısında YAŞ kararlarına karşı yargı yolunun açılmasını gündeme getirmişti. YAŞ kararlarına karşı yargı yolunun açılması, FP ve DYP tarafından hazırlanan Anayasa değişiklik taslaklarında da yer alıyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...