YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Orhan Pamuk yazacak İbo söyleyecek

Pamuk'un kaleminden çıkacak şarkı sözlerini İbo'nun yanık sesinden dinlemeye hazır olun. Son günlerde iki sanatçı arasında kendilerini de şaşırtan bir yakınlaşma yaşanıyor.

"İtiraf edeyim, 'Akdeniz Akşamları' şarkısının sözlerini yazmak isterdim. Fantezimi söyleyeyim: İbrahim Tatlıses bana telefon etsin. 'Ya Orhan, gel bi yerde yemek yiyelim, sen beş dakkada yazarsın, bir şarkı sözü yaz' desin. Ben biraz sıkılayım, 'Modernist, Batılı arkadaşlar ne der' diye düşüneyim. Korkayım, sonra onun ısrarı da hoşuma gitsin. Oturayım bir tane çakayım ve çok başarılı olsun. Söyleyen: İbrahim Tatlıses, güfte: Orhan Pamuk. Fantezim bu."

Evet, bu sözler Orhan Pamuk'a ait. Öteki Renkler adlı kitabının piyasaya çıkmasının ardından aylık müzik dergisi "Roll"e verdiği mülâkkatta bunları söylüyor Orhan Pamuk. Hatırlaması için çalınan 'Akdeniz Akşamları'nı, daha ilk notalarını duyar duymaz tanıyarak İbrahim Tatlıses'le aralarında önümüzdeki günlerde olası bir işbirliğine dönüşebilecek olan yakınlaşmanın ilk adımını atıyor. İkinci adım karşı taraftan geliyor, Pamuk'un mesajını alan Tatlıses "O'nun yazdığı sözleri okumaktan gurur duyarım" diyor ve ekliyor: "Orhan Pamuk'un Türkiye'deki ve yurtdışındaki başarılarını biliyorum ve bir yurttaşı olarak gurur duyuyorum. Televizyonlardaki konuşmalarından da ne kadar kültürlü bir insan olduğunu görüyorum. Orhan Pamuk gibi bir insanın, bir yazarın, benim ismimden bahsetmesi bana gurur verir, huzur verir." Tatlıses'in kendisiyle tanışmaktan, yazdığı sözleri okumaktan gurur duyacağını ve yemeğe davet ettiğini duyan Orhan Pamuk ise, Tatlıses'e böyle bir teklifte bulunma amacının 'bir tavrı ortaya koymak' olduğunu söylüyor. "Ona dudak büken entellektüeller karşısında bende onu koruma isteği uyanıyor. Ayrıca, 'Akdeniz Akşamları' çok güzel bir şarkı ve Tatlıses'in entellektüellere verdiği bir cevap. Çünkü, entellektüellerin Akdeniz'e ilgisini biliyor ve 'deniz' şarkısı değil, 'Akdeniz' şarkısı söylüyor" diyor. Biri Türkiye'nin dünyaca ünlü bir kalemi, diğeri Türkiye'nin ünlü ve güçlü bir sesi. Ayrı dünyaların insanları olarak görülen ve beğenileri gibi yollarının da birleşmez olduğunu düşünenleri şaşkına çeviren bu yakınlaşma, önümüzdeki günlerin gündemini şimdiden belirleyecek gibi görünüyor. Yakınlaşma bu istikamette giderse, bundan böyle Opa yazacak, İbo söyleyecek....




Kağıda basmak için tıklayın.


Alev Alatlı da nette
Alev Alatlı, kendisine ulaşamamaktan yakınan okurlarının sorularına cevap vermek ve onlarla haberleşmede bulunmak amacıyla bir internet sitesi açtı.
Festival jürisi belli oldu
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nca 15-30 Nisan 2000 günleri arasında düzenlenecek 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin Ulusal Yarışma Jürisi belirlendi. Başkanlığını, Eşkiya'nın yönetmeni Yavuz Turgul'un yapacağı, Gülşen Bubikoğlu, Ünsal Oskay ve Tunca Arslan'dan oluşacak jüride bu yılki yabancı üye, Montpellier Film Festivali yönetmeni Pierre Pitiot. Bu yıl Ulusal Yarışma'ya katılacak Türk filmlerinin tanıtılma ve katalogda yer alabilmeleri için 1 Şubat 2000'e kadar İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na başvurmaları gerekiyor. Türk filmleri bu sene hem Ulusal, hem de Uluslararası Yarışma'ya başvurabilecek. Uluslararası "Altın Lâle"ye aday olabilmek için filmlerin "Sanat ve Sanatçı" konulu olması gerekiyor. Ulusal Yarışma'ya katılacak filmlerin değerlendirilmesi sonucunda Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı, Yılın En iyi Türk Filmi ve Yılın En İyi Yönetmeni'ne 10'ar milyar TL'lik para ödülü verecek. Festival'de bu yıl ilk defa En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu da seçilecek. Ulusal Yarışma Jürisi'nin belirleyeceği En İyi Kadın ve Erkek oyuncuya onursal nitelikte birer ödül verilecek.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...