YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Emekli Sandığı'nı soyuyorlar

YDK müfettişlerinin hazırladığı rapor, milyonlarca memur ve memur emeklisine hizmet veren Emekli Sandığı'nın da , SSK gibi birçok usulsüzlükle karşı karşıya bulunduğunu ortaya koydu

ANKARA-Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) müfettişlerin yaptığı incemelerde, milyonlarca memur ve memur emeklisine hizmet veren Emekli Sandığı'nda da, SSK'daki gibi yolsuzluk ve usulsüzlerin olduğu ortaya çıktı. İncelemelerde, özellikle tıbbî malzeme ve ilaç bedeli ödemeleride çok sayıda yolsuzluk ve usulsüzlük olduğu belirlenirken, memurların primleri ile satın alınan gayrimenkullerin de çekirdek parasına kiraya verildiği saptandı. YDK müfettişlerinin, memurlara ve memur emeklilerine hizmet veren Emekli Sandığı'nın 1997-1998 yılı hesaplarında yaptığı incemelerde, kurum kaynaklarının iyi değerlendirilmediği belirlendi. Müfettişler kurumla ilgili hazırladıkları raporda, Emekli Sandığı'nın sigortalılara verdiği sağlık hizmetlerinde de SSK'da olduğu gibi birçok usulsüzlük yapıldığını vurguladılar. Raporda, sandığın ilaç ve tedavi giderlerinin son yıllarda aşırı arttığı belirtilerek, özellikle tıbbi malzeme ve ilaç bedeli ödemelerminde çok sayıda yolsuzluk ve usulsüzlük olduğu kaydedildi. Sandığın, sağlık giderlerinin yüzde 100'lerin üzerinde arttığı belirterek, kurumun her yıl sağlık giderleri için trilyonlarca lira harcadığı saptandı. İlaç ve tedavi giderlerin de yüzde 5 ile yüzde 10'unun usulsüz olduğu tahmin ediliyor.

İncelemeye yetişemiyorlar

Raporda, 15 müfettişlik kadrosu bulunan Sandık Teftiş Kurulu'nun, kurumdaki yolsuzluk ve usulsüzlükleri araştırmaya yetmediği belirterek, kadronun güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Teftiş Kurulu'nun sadece, 1997 yılında kurumdaki yolsuzluk ve usulsüzlük olayları ile ilgili 7 adet teftiş raporu, 95 adet soruşturma raporu ve 113 adet de basit rapor düzenledikleri kaydedildi. Raporda, "Yolsuzluk ve usulsüzlükler nedeniyle yoğun bir çalışma içinde bulunan Teftiş Kurulu'nun genç denetim elemanları ile takviye edilmesine ihtiyaç vardır" denildi.

Kiralar onarım giderini karşılamıyor

Müfettişlerin, memurların primleri ile satın alınan otel, işhanı, otogar, otopark, tatil köyü, hizmet binaları ve sosyal hizmet binalarının nasıl yönetildiğini tek tek inceledikleri görüldü. İnceleme sonucunda, trilyonluk gayrimenkullerin adeta çekirdek parasına kiraya verildiği, bir çok gayrimenkulden elde edilen gelirin binanın bakım, onarım ve vergi giderlerini dahi karşılamadığı tespit edildi.

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...