YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Etiketsiz ürünü satın almayın

Tüketicinin çıkarlarının korunmasından sorumlu olan yetkililer görevlerini hafife alma konusunda ısrarlı tutumlarını sürdürürken, tüketici hergeçengün daha fazla mağdur oluyor. Bu bayramda da alışverişler etiketsiz ürünler yüzünden ızdırapla geçti. Yine sayısız tüketici, cüzdanların belini büken fiyatlar yetmiyormuş gibi bir de satıcıların "adamına göre" uyguladığı fiyatlara muhatap oldu. Vitrinlerini en son tekniklerle süsleyen işyerleri, aynı hassasiyeti sergiledikleri ürünlerin kenarına köşesine küçücük bir etiketi ekleme konusunda göstermediler.

Oysa satın aldığı ürün konusunda bilgilenme, tüketicinin en doğal, üstelik evrensel anlamda kabul görmüş bir hakkıdır. Firmaların müşterilerinin bilgilenme hakkına saygı duymaları Yasal bir zorunluluktur. Birleşmiş Milletler Teşkilatı kararları gereği tüm dünya tüketicilerini ilgilendiren bu evrensel hak, Türk Tüketicisine artık çok görülmemelidir. Ülkemizde yürürlükte bulunan 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 12'inci maddesine riayet edilmesi, yetkililerin de bu maddeyi ihlal edenlere öngörülen cezai müeyyideleri caydırıcı olması bakımından uygulamasına bağlıdır. Bunu hep söylüyor ve Ankara'ya, Avrupa Birliği'ne girme idealinin, tüketici hakları istismarlarına göz yuman politikalarla ancak bir hayal olacağını sürekli bu köşeden vurguluyoruz. Ama ne yazık ki giderek sertlik dozu aşan mesajlarımıza rağmen birşeyler yapmak şöyle dursun, bazı çıkar guruplarının lehine geri adımlar atıldığını görüyoruz. Yasalar nezdinde tüketicinin çıkarlarının korunmasından birinci derecede sorumlu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığının cezaların yaptırım gücünün azaltılması demek olan bir genelge yayınladığını ilk kez bu köşeden Yeni Şafak Okurları öğrenmişti. Etiketle ilgili yasaların takibi konusunda yetkili olan merkezi idarenin konuya duyarsızlığının yanısıra uygulama noktasında söz sahibi olan belediyelerin ve hatta gönüllü örgütlerin duyarsızlığı beni hala düşündürüyor. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi tüketicinin iletişim misyonunu üzerine alan diğer gazete tüketici köşelerinin de tüketici hakları konusunda atılan bu geri adımı hala görmezden geliyor olması gerçekten hayret verici.

Bütün bunlar şunu gösteriyor; tüketici ne pahasına olursa olsun kendi haklarının takipçisi olmak zorunda. Gönül isterdi ki sivil toplum hareketi çerçevesinde yürütülecek kampanyalar vs. ile tüketici, çıkarlarını zedeleyen olaylar karşısında örgütlü hareket edebilsin ama ne yazık ki bugünkü ülke şartlarında bu pek mümkün görünmüyor. Çünkü Müstakil Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz'in de bir konuşmamızda üzerine basarak belirttiği gibi 2000'li yıllara giderken hala ülkemizde örgüt denince akla silahlı çeteler vs. geliyor. İnsanlar sanki bilinçli olarak birey olarak kalmaya itiliyor. İki elin sesinin çıkacağı, tüketicinin kafasına göre fiyat belirleyerek cüzdanını hatta sağlığını tehdit edenlere dur diyebileceği günleri beklerken bu köşeden ben yoğun alışverişlerin gündemde olduğu şu günlerde önemli bir mesaj vermek istiyorum.

Lütfen hiç olmazsa alışveriş için girdiğimiz işyerlerinde etiket var mı yok mu diye bir bakalım. Ürünlere etiket koymamak bir suçtur. Bu suçun yaygınlaşmasının önlenmesi için ilgili mercilerin konudan haberdar edilmesi konusunda aktif olamıyorsak bile en azından cüzdanımızın gücünü kullanalım. Haksızlıkların yaygınlaşmasına fırsat vermemek adına bu gerekli. Ben bunu yapıyorum. Mesela geçen akşam alışveriş için bir kuruyemişci dükkanına uğradım. Baktım ki ürünlerin büyük bir kısmında etiket yok. Satıcıya uygun bir dille sebebini söyleyerek hiçbirşey almadan dükkandan çıktım. Tartışmaktan vs. çekinenler bölgenin belediye zabıtasını konudan haberdar edebilir. Yoğunlaşan şikayetler onları görevlerini yapmaya yöneltecektir.

Mudo'nun kredi kartı sorunu

Kredi kartıyla alışverişin, pratikliğin yanısıra bazı sorunları da beraberinde getirdiği biliniyor. Gazetemizin internet adresinde yer alan köşemize maille başvuran Eralp Abduşoğlunun birçok tüketicinin yaşadığı probleme benzer mağduriyetini içeren mesajı aynen şöyle: "6010972000665765 numaralı mudo mağaza kartı eylül harcamalarıma ilişkin ödememi ekim ayı başında, son ödeme tarihinden önce Carrefour Mudo City Mağazası'na yapmıştım. Buna rağmen sonradan Kasım ayı ödememin yapılmamış göründüğünü ve bu nedenle ödediğim borcumun üstüne bir de faiz işletilmiş olduğunu öğrendim. Konuyu Kredi Kartı Servisi yetkililerine yazılı olarak bildirdim ve mağduriyetimin önlenmesini istedim. Kredi kartlarıyla ilgilenen servisin yetkililerinin sorunumu çözmesini beklerken "hiçbirşey isbatlayamazsınız" şeklinde bir cevap aldım." Bu olay yüzünden firmaya olan güveninin sarsıldığını bildiren Eralp Bey, 15 Aralıkta bir dilekçe göndererek kredi kartının iptal edilmesini istemiş, fakat aradan geçen uzun zamana rağmen kartı hala iptal edilmemiş. Konuyu Mudo Mağazası'nın Finansbank'ta kredi kartı işlemlerinin yürütüldüğü servisin yetkilileriyle bir de biz görüştük. Önce konuyu araştıracaklarını belirten yetkililer, aradan geçen uzun zamana rağmen bir açıklama yapmayınca servisi bir daha aradık. Ancak bu uzun süreçten sonra alabildiğimiz cevap tüketicimizin şikayet konusunu pekiştirdi. İlgililer sözverdikleri halde kayıtlarını incelediklerine dair bir bilgi vermediler ve konunun isbatının olmadığını vurgulamakla yetindiler. Bu durumda biz de Eralp Abduşoğlu'nun mesajındaki son cümleyi aynen yazmakla yetiniyoruz; "Firmanın bu duyarsızlığını nezdinizde kamuoyuna şikayet etmek istiyorum."


http://www.tuketiciler.org/turkish/kim.htm
11.OCAK.2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...