YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Sadece Türkiye kaldı

AB Konseyi, 6 aday ülke olan Malta, Bulgaristan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Slovakya ile tam üyelik müzakarelerinin bugün resmen başlatılmasına yeşil ışık yakarak, Türkiye hariç tüm adaylarla müzakerelere başlamış oldu.

BRÜKSEL- AB Konseyi, 6 aday ülke olan Malta, Bulgaristan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Slovakya ile tam üyelik müzakarelerinin bugün resmen başlatılmasına yeşil ışık yaktı. Estonya, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Kıbrıs Rum kesimi ile müzakareleri 1998'den beri yürüten AB, Helsinki zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda, Türkiye hariç tüm adaylarla tam üyelik müzakerelerini başlatmış oluyor. AB, tam üyelik müzakerelerini toplam 30 ayrı dalda yürütüyor. Bunlar arasında, "ürünlerin, kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımı, sosyal haklar, rekabet politikasında uyum, balıkçılık, ulaştırma, ekonomik ve parasal birlik, bilim ve araştırma, eğitim, bölgesel politikalar ve adalet ve içişleri" gibi çeşitli başlıklar bulunuyor.

Sınır tartışmaları büyüyor

Bünyesine, 2002 sonundan itibaren, yeni üyelerin katılabilmesi için gerekli reformları yapmak amacıyla dün Hükümetlerarası Konferans (HAK) başlatan AB, söz konusu genişlemenin nereye kadar gideceğine ve sınırların nerede bulunacağına ilişkin tartışmaları da gündeme getiriyor. AB içindeki Hıristiyan demokratlar, sınırlar çizilirken, "dini ve kültürel etkenlerin" göz önünde bulundurulması gereğini savunmayı sürdürürken, bu görüşe muhalif olan çoğunluk, "Avrupa'nın şimdiden çok dinli ve çok kültürlü olduğuna" dikkat çekiyor. AB'de genel yaklaşım, daha önce sınırlarını belirlemiş olan Avrupa Konseyi'nin çizgisinin izlenmesine destek veriyor.

Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan HAK çerçevesinde, 15 AB üyesi ülkenin hükümetleri ile yürütme organı Komisyon ve Avrupa Parlamentosu biraraya gelerek, AB'nin ihtiyaç duyduğu reformları tartışacaklar. Üye sayısını 28'e çıkarmayı planlayan AB'nin karar mekanizmasını değiştirmesi, oybirliğinden oy çoğunluğuna geçilmesi hedefleniyor. Genişleme ile nüfusu 375 milyondan 545 milyona çıkacak olan AB'de, yürütme organı Komisyon'un üye sayısının artmaması, AP'de parlamenter sayısının 700'ü geçmemesi, AB'nin 2002 sonundan itibaren yeni üyeleri bünyesine almaya hazır olması, gerekli hukuki reformların yapılması, "çarkların dönmesi için önkoşul" olarak nitelendiriliyor.

Askeri Komite'ye yeşil ışık

AB dışişleri bakanları, AB'nin AGSK çerçevesinde, "Askeri Komite" ile "Siyaset ve Güvenlik Komitesi" oluşturmasına yeşil ışık yaktılar. Söz konusu komiteler, 1 Mart 2000'den itibaren, Brüksel'de konuşlandırılacak. Askeri Komite, 15 AB ülkesinin genelkurmay başkanlarını biraraya getirecek.




Kağıda basmak için tıklayın.

Avrupa Gücü atağı
AGSK'da etkinliğini artırmaya çalışan Türkiye, 2003'te oluşturulacak Acil Reaksiyon Kuvveti'ne tugay seviyesinde katılabilmek için AB'ye öneri götürmeye hazırlanıyor.
Fransa Rıfat Esad'ı gözden çıkardı

Grozni artık yaşamayacak
MOSKOVA- Çeçenistan'da 21. yüzyılın ilk insanlık trajedisine imza atan Rusya, ülkenin başkenti Grozni'yi (Ceharkale) de haritadan sildi. Grozni'yi görenlen kentin artık eski görüntüsüne kavuşamayacağını, ömrünü tamamladığını belirtiyorlar. Rusya Başbakan Yardımcısı ve hükümetin Çeçenistan temsilcisi Nikolay Koşman da, kentin onarımı için de federal bütçeden para ayrılmayacağını belirtti. Koşman, "Grozni'nin yeniden inşası için gereken para, Çeçen ekonomisinden sağlanmalı. Yalnızca Çeçenistan'ın parası, öncelikle petrol gelirleri, Grozni'nin yeniden inşasına yatırılmalı.
Çeçenistan, yeniden inşa için gereken parayı kendisi sağlamalı" dedi. Grozni'nin uzun süre "kapalı kent" statüsünde kalması gerektiğini de belirten Koşman, 'Kentte çok sayıda mayın var. Yeraltındaki borulara da petrol ve klor karışmış durumda. Tüm bu sorunların gözden geçirilmesi gerek. Ayrıca kente gömülmüş birçok ceset var, bunlar uzaklaştırılmalı" dedi. Öte yandan Rus savaş uçakları ve helikopterlerinin bombardımanlarını Argun ve Vedeno vadilerinde yoğunlaştırdıkları, bu bölgelere önceki gün 100'ün üzerinde sorti yapıldığı bildirildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...