YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


ANAP LİDERİ YILMAZ VE DEMİREL'İN KÖŞK SAVAŞI KIZIŞTI

Köşk Bülbülleri

'Rutin' ne demek?

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, "Devlet bazen rutinin dışına da çıkar" ifadesine ilk sert tepki ANAP lideri Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, "Devletin, yasaların dışında davranma lüksü yoktur" dedi.

ANKARA- ANAP Genel Bakanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, "Devlet bazen rutinin dışına da çıkar" ifadesindeki "rutin" sözcüğünün açıklanmaya muhtaç olduğunu söyledi ve "Devletin, hiçbir şekilde, bir hukuk devletinde yasaların dışında davranma lüksü yoktur" dedi. Yılmaz, Başkanlık Divanı toplantısı için ANAP Genel Merkezi'ne gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Demirel, 'Devlet bazen rutinin dışına da çıkar' dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu, Yılmaz şöyle yanıtladı: "Sayın Cumhurbaşkanı'nın kullandığı 'rutin' sözcüğü açıklanmaya muhtaçtır. Bana göre devlet, devleti temsil eden tüm kurumlar, hükümet, yasalara uymak zorundadır, her halüklarda uymak zorundadır. Olağanüstü hallerdeki düzenlemeler de zaten yasalarla öngörülmüştür. Devletin, hiçbir şekilde, bir hukuk devletinde yasaların dışında davranma lüksü yoktur."

Hizbullah'ın boyutları şaşırtıcı

Yılmaz, gazetecilerin, Van'da 5 polisin şehit olduğu, terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyonu sormaları üzerine de şunları söyledi. "5 polisimizin şehit olması çok üzücü bir olay. Zannediyorum önümüzdeki günlerde bu olayın yeni bağlantıları ortaya çıkarılacak. Herhalde bir-iki güne kadar bu konuda geniş bir açıklama yapılır." ANAP lideri, "Hizbullah konusunda 'Bugüne kadar beklenmeyen bir gelişme...' şeklinde bir açıklamanız oldu. Bunu biraz açar mısınız?" şeklindeki soru üzerine, şöyle konuştu: "Bugünkü haliyle daha önce beklemediğimiz çok vahim bir gelişme söz konusu. Yani Hizbullah'ın bu kadar kök saldığı, bu kadar örgütlendiği, silahlandığı, benim bildiğim kadar devletin bilgisi içinde değildi. Olayların boyutu, bizim için de şaşırtıcı olmuştur."

Öymen de tepki gösterdi

Öte yandan, CHP Genel Başkanı Altan Öymen, "Devletin rutin işlerinin dışına çıkması, bir hukuk devletinde söz konusu olamaz" dedi. Öymen, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Parti Meclisi'nin Hizbullah ve Batmangate'i kınayan bildirisini okudu. Öymen, bir gazetecinin, "Sayın Demirel'in söz konusu açıklaması aslında bir hukuk dışı devleti işaret ediyor, doğru mu?" sözleri üzerine, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı'nın sözlerinin kastını ifade etmediğini sanıyorum. Yani herhalde hukuk devletinin kuralları dışında herhangi bir uygulamayı Türkiye'nin ne Cumhurbaşkanı, ne de herhangi bir diğer yetkilisi savunamaz."

Bakın izah edeyim

"Devlet rutinin dışına çıkabilir" sözü yoğun eleştiriye uğrayan Demirel, eleştirilere, Bektaşi fıkrasıyla cevap verdi. Demirel, "La takrabu's-salate'nin (namaza yaklaşmayın) arkası da var" dedi.

ANKARA- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Devlet rutinin dışına çıkabilir" sözü dolayısıyla uğradığı eleştirilere bir Bektaşi fıkrasıyla cevap verdi. Demirel, "Altını nazarı dikkate almadan, üstüne 'La takrabu's-salate' (Namaza yaklaşmayın) derseniz, öyle olur" dedi. Fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç'ın sergisini gezen Cumhurbaşkanı Demirel, gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Devlet bazı zamanlarda rutinin dışına çıkabilir, açıklamanıza sert tepki geldi. Bu tepkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna da Demirel, şu karşılığı verdi: "Yalnız, benim beyanımın ondan sonraki cümlesi de var. 'Yasaları aşmamak suretiyle' diye. Onu okumadan eğer değerlendirme yapıyorlarsa, o, 'La takrabu's-salate' gibi olur. 'Namaz kılmayın' diyor, ama altında bir cümle daha var: Ve entüm sükara. 'Eğer abdestiniz yoksa, namaz kılmayın' diyor. Altını nazarı dikkate almadan, üstüne 'La takrabu's-salate' derseniz, öyle olur. Devlet alım yapar. Bu alımları çeşitli şekilde yapar. Gerektiği zaman ihale açar, gerektiği zaman açmaz. Halin icabına bağlı. Bütün dediğimiz odur. Ama, Türkiye'de, biraz herşey 'ne söyleniyor...', ona dikkat edilerek yapılsa..."

'Beni niye anlamıyorsunuz?'

Cumhurbaşkanı Demirel, bir bayan gazetecinin, "Barolar Birliği, bu sözlerinizi bir zamanlar Turgut Özal'ın söylediği (Yasalar bir defa delinebilir) sözüne benzetiyor" şeklindeki ifadesi üzerine, "Aman kızım, ne münasebeti var? Ben Türkçe konuşuyorum. Ben sizi anlıyorum da siz beni niye anlamıyorsunuz?" karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Demirel, bir başka soru üzerine, şimdilik ABD'ye gitmeyi düşünmediğini bildirdi.

'Devlet, hiçbir şart tanımaz'

Demirel, bir gazetecinin, "Van'da Hizbullah'a karşı gerçekleştirilen operasyonda 5 polis şehit oldu. Örgütün üst düzey sorumluları, 'bundan sonraki operasyonlarda polisle çatışın' emri vermiş. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu, şöyle yanıtladı: "Devlet, kanunları hakim kılmakta hiçbir şart tanımaz. Devletin gücü, kudreti yerindedir. Ve bu zamana kadar kanunsuzlukları yapanların hepsinin hakkından geldi, gene gelecektir. Herkes, Türkiye'de, kanunlara uyduğu takdirde, huzur ve sükun zedelenmez. Türkiye Devleti, bunu yapmaya kadirdir."




Kağıda basmak için tıklayın.

'Çok aday zenginliktir'

ANAP: Yılmaz silahları araştırmıştı
FP lideri Recai Kutan, genel başkan adaylarından Abdullah Gül ve Bülent Arınç'ın parti yönetmeye ehliyeti ve liyakatı olduğunu belirterek, kongrede sportmence yarışacağını söyledi
MHP: Din eğitimi devlet politikası olmalı
ANKARA- MHP Genel Sekreteri Abdurrahman Küçük, dinin ve din eğitiminin devlet politikası olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Küçük, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Dinin ve din eğitiminin siyası rant konusu olmaktan çıkarılmasının zamanı artık gelmiş olmalıdır. Bu da ancak din öğretimini parti politikası değil, devlet ve milli eğitim politikası olarak ele almakla mümkün olacaktır" dedi. Terör ve İslam kavramlarının yan yana kullanılmasının yanlış olduğuna işaret eden Küçük, şöyle konuştu: "Esenlik ve huzuru ifade eden İslam'ın, fesadın ve huzursuzluğun vesilesi olan terör ile aynı safta gösterilmesi noktasına getirilmesi üzücüdür. Siyasi ve ideolojik yaklaşımların İslam'la irtibatlandırılması, yanlış anlaşılmalara yol açmakta ve müslüman Türk milletini de rahatsız etmektedir."
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Küçük, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Batman'daki kayıp silahlarla ilgili yaptığı, "Devlet bazen rutinin dışına çıkabilir" açıklamasının sorulması üzerine, "O gün icranın başında olanlar görüşlerini dile getirdiler. Biz, o dönemde yoktuk. Bizim dışımızda olan bir konu olduğu için birşey söylemek durumunda değilim" dedi.
DANIŞTAY AÇIKLADI:
'Hükümet kararı doğru'
ANKARA- Danıştay 10. Dairesi'nin FP'den İstanbul Milletvekili seçilen Merve Kavakçı'nın, "Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine ilişkin" Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali isteminin reddine ilişkin kararın gerekçesi belli oldu. Danıştay 10. Dairesi'nin 8 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, davacı Kavakçı'nın ABD vatandaşlığını kazanmadığı yönünde bir beyanda bulunmadığına işaret edilerek, Kavakçı'nın yasada öngörülen izin belgesini almadan ABD vatandaşlığını kendi isteğiyle kazandığı, bu durumu Türk resmi makamlarına bildirmediği, dolayısıyla vatandaşlık statüsünün koşullarına ve hükümlerine aykırı davrandığının dosya içeriğiyle sabit olduğuna dikkat çekildi. Kararda, Kavakçı'nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine ilişkin 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 25/a maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu'nca alınan kararda yetki, şekil, sebep, konu ve amaç yönlerinden hukuka aykırılık bulunmadığı kaydedildi. 10. Daire, bu gerekçelerle Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptal istemini oybirliğiyle reddetti. Kavakçı'nın, karara karşı temyiz hakkını kullanacağı öğrenildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...