YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


IMF'de yeni dönem

Yaklaşık 13 yıldır IMF'yi yöneten Camdessus dün emekli oldu. Camdessus'un yerine Türkiye'yi yakından tanıyan IMF birinci Başkan Yardımcısı Fıscher geçici olarak vekalet edecek

IMF tarihinde 13 yıl görevde kalarak en uzun başkanlık yapan kişi unvanını kazanan Michel Camdessus dün emekli oldu. 66 yaşındaki eski Fransa Merkez Bankası Başkanı Camdessus, normal süresinin bitmesine bir yıl kala, geçtiğimiz sonbaharda yaptığı açıklama ile IMF başkanlığından ayrılacağını açıklamıştı. IMF`nin uyguladığı reçetelerin yanlış olduğunu ve yoksul ülkeleri daha da yoksullaştırdığını iddia eden grupların protestosu, hafta sonunda Tayland`da yapılan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı`nın toplantısında, Camdessus`un yüzüne pasta fırlatılmasına kadar ulaşmıştı. Camdessus, IMF`nin önceden tahmin edemediği mali krizin, 1997 yılında ilk olarak patlak verdiği Tayland`da, IMF çatısı altında görev yaptığı son günlerde büyük bir protesto ile karşılanmıştı.

Fıscher'i ABD istiyor

Camdessus`un ayrılmasıyla, IMF`nin Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fon`un yönetimine geçici olarak başkanlık edecek. IMF`deki başkanlık yarışında, Avrupa Birliği ülkeleri, özellikle Almanya ve Fransa arasındaki anlaşmazlık nedeniyle tam bir uzlaşmaya varamazken, ABD`nin, Amerikan Hazinesinde saygınlığı bulunan Stanley Fischer`in başkan olmasını istediği ifade ediliyor. En azından, IMF`nin yeni başkanının kim olacağına dair anlaşmazlıklar ve çekişmelere karşın, Fischer`in Fon başkanlığı görevinde daha uzun süre kalabileceği belirtiliyor. Stanley Fischer, IMF`nin kalkınmakta olan üyelerinin favorisi olacak. Kalkınmakta olan ülkelerin iyi tanıdığı Fischer, bundan önceki görevi sırasında, kalkınmakta olan ülkelerde yakın işbirliği ve ortak çalışmalarda bulunmuştu. IMF ile ilişkiler ve müzakere sürecinde, Türk kamuoyunca da bilinen 56 yaşındaki Fischer, 1997-1999 dönemindeki uluslararası mali krizin çözümünde anahtar rol oynadı.

Türkiye ekonomisini yakından tanıyan Fischer`in vekalet görevinin uzun sürmesinin ise, Türkiye ile IMF arasındaki ilişkiler açısından da iyi olacağı vurgulanıyor. Fischer, IMF`de 1994 yılından buyana çalışıyor.

IMF'deki Avrupa ağırlığı kalkacak

Bu arada IMF İcra Direktörlüğü görevleri, kotalarının yüksek olması nedeniyle, şimdiye kadar Avrupalılar tarafından yürütülüyordu. IMF`nin kurulduğu 1947 yılından bu yana geçen sürede üç Fransız, iki İsveç, bir Belçika ve bir de Hollanda vatandaşı IMF İcra Direktörlüğü görevine getirilmişti. Stanley Fischer`ın, geçici de olsa IMF İcra Direktörlüğü görevine atanması, Fon üst yönetiminde Avrupalılık geleneğini yıkacak.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...