YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Silahlı memura sendika yok

Çalışma Bakanlığı'nın kamu çalışanlarına sendika hakkı tanınmasına ilişkin yasa taslağında, Ordu, Emniyet, MİT ve yüksek yargı organlarının üyelerine sendika yasağı getiriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın hazırlattığı Kamu Çalışanları Sendika Yasa Taslağı da memurlar arasındaki görüş farklılığını gidermedi. Anasol-D Hükümeti döneminde hazırlanan yasa taslağının kanunlaşmasını isteyen Kamu-Sen, yeni yasa tasarısını 'vakit kayıbı' olarak değerlendirirken, KESK ve Memur-Sen, tasarıyı grev ve toplu sözleşme içermediği için kabul etmiyor.

'Anasol'un tasarısı yasallaşsın'

Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) Genel Başkanı Resul Akay, Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı Kamu Çalışanları Sendika Yasa Taslağı'nın memurun sendika hakına kavuşmasını geçiktirmekten başka bir işe yaramayacağını belirtti. Akay, "Biz istiyoruz ki 55. Hükümet döneminde yarısından fazlası Meclis Genel Kurulu'unda görüşülürken engellenen ve bu hükümet döneminde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilen yasa tasarısı yasallaşsın. İstenirse Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı taslaktaki bazı yeniliklerin Plan ve Bütçe Komisyonu'unda tasarıya ilave edilir. Böylece zaman kazanılır" dedi. Akay, Meclis'teki tasarının yasallaşması için Başbakan ve bakanların yardımını beklediklerini söyledi.

KESK, yeni yasa taslağına karşı direnecek

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Siyami Erdem ise, Çalışma Bakanı Okuyan'ın memur sendikalarının görüşlerini şekilsel olarak aldığını belirterek, Okuyan'ın yine bildiğini okuyan bir tavırla grevsiz ve toplu sözleşmesiz sendika taslağı hazırladığını söyledi. Erdem, "Grev ve toplu sözleşme sendikacılığı doğalında var. Bunu 'vermiyorum' demek kabûl edilemez. Hazırlanan taslağın yasallaşmaması için her türlü tepkimizi göstereceğiz" dedi.

'Sendika değil dernek'

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Zübeyir Yetik ise Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta toplu görüşme yapma yetkisinin en büyük konfederasyon yerine en fazla üyeye sahip sendikaya verilmesinin kendilerinin mutlu ettiğini belirterek, "Bu olumlu durum yenilik yanında taslak grev ve toplu sözleşme içermiyor. Grev ve toplu sözleşme içermeyen bir yasa dernekten öteye gitmez" diye konuştu.

Öte yandan Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağı ile memura grev hakkı tanımazken, toplu sözleşme yerine toplu görüşme yapma hakkı getiriyor. Tasarıda toplu görüşme hizmet iş kolunda en fazla üyeye sahip olan sendikaya veriliyor. Sendikalar, kurulacak Kamu İşveren Sendikası ile Ağustos ayının ilk günlerinde toplu görüşme için çalışmaya başlayacak. İki hafta içinde toplu görüşmede uzlaşma sağlanamaması halinde Uzlaşma Kurulu'na başvurulacak. Uzlaşma kurulu 5 gün içinde kararını vererek toplu görüşme ile ilgili kararı Bakanlar Kurulu'na sunacak. Böylece memurun alacağı zam belirlenmiş olacak.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...