YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


KAYITDIŞINA KAÇIŞ

Hükümetin arka arkaya çıkardığı reform tasarıları, kayıtdışı ekonomiyi canlandırdı. Ek vergi yasaları vergiden kaçışı hızlandırırken, faizler de tezgâh altına inmeye başladı.

Hükümetin, IMF ile imzalanan üç yıllık stand-by anlaşması çerçevesinde ardı ardına çıkardığı reform tasarıları, kayıtdışı ekonomiyi canlandırdı. Özellikle, ilgili kesimlere yeni yükler getiren yasalar, vatandaşların vergi ve SSK primi kaçırmalarına neden oldu. DPT'nin 100 milyar dolarlar seviyesinde tespit ettiği Türkiye'deki kayıtdışı ekonominin, istikrar programı yasalarıyla daha da artmasından korkuluyor. Reform yasalarıyla, kiralardan, faizlere kadar birçok alanda ikincil piyasa oluştu.

DPT ve Maliye uzmanlarından edinilen bilgiye göre, enflasyonla mücadele kapsamında çıkarılan, kira artışlarının sınırlandırılması, sosyal güvenlik reformu, faiz ve dövizdeki düzenlemeler yıllardır mücadele edilen kayıtdışı ekonominin tekrar cazip hale gelmesine neden oldu. DPT uzmanları, halen kayıtdışı ekonominin kayıtlı ekonominin yüzde 50'si seviyesinde olduğunu ifade ederek, 2000 yılı içinde bu oranın yüzde 55'lere çıkabileceğini kaydettiler.

Vergiden kaçan kaçana

Hükümetin, kamu açıklarını kapatmak için geceyarısı operasyonları ile Meclis'ten geçirdiği ek vergi yasaları ve vergi oranlarındaki artışın, vergi kaçacılığını arttırdığı bildirildi. Uzmanların, 1999 yılının ilk altı ayında incelediği 741 beyannamede, 81.3 trilyon liralık matrahta 137.5 trilyon liralık matrah farkı tespit ettikleri belirtildi.

Sosyal güvenlik reformu nedeniyle de, birçok işyerinde işveren ile çalışan arasında prim pazarlığının gündeme geldiği kaydedildi. Pazarlıklar sonucu, işveren işçisini asgari ücretli göstererek ya da kaçak çalıştırarak, işçisine daha fazla ücret verdiği vurgulandı.

Faizler tezgâh altına indi...

Hükümetin son olarak çıkardığı kira artışlarını sınırlayan yasanın, ev sahipleri ile kiracılar arasında çifte kontrat dönemini başlattığı belirtilirken, devletin bu uygulama sonucu kira gelirlerinden tahsil ettiği verginin azalacağı öne sürüldü. Yine istikrar programı kapsamında, uygulanan döviz ve faiz politikaları nedeniyle de, bankalarda tezgâh altı faizleri yeniden gündeme geldiği belirtiliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Mercedes'te airbag skandalı
İstanbul Büşükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdoğan'a ait 1999 model E 200 Mercedes'in 'airbag'i, araç seyir halindeyken ansızın patladı. Patlama, Mercedes-Benz firması açısından bir skandal olarak değerlendirildi.
Silahlı memura sendika yok
Çalışma Bakanlığı'nın kamu çalışanlarına sendika hakkı tanınmasına ilişkin yasa taslağında, Ordu, Emniyet, MİT ve yüksek yargı organlarının üyelerine sendika yasağı getiriliyor.
Kira yasası yürürlüğe girdi
Gayrimenkul kiralarının artışına sınırlama getiren yasa, yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan "Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanuna Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun"a göre, sözleşmelerde kararlaştırılan kira paraları 2000 yılında yüzde 25, 2001 yılında ise yüzde 10 oranında artırılabilecek. Ancak, bu oranlar, taşınmazın bulunduğu bölgedeki rayiç kira parasındaki artışın altında ise uygulanmayacak. Kiranın, yabancı para veya kıymetli madene endeksli olarak belirlendiği sözleşmelerde ayrıca yıllık artış yapılmayacak. Kiranın artış sınırlarının aşılması amacıyla yeniden kira sözleşmesi yapılamayacak. Kira tespit davalarında da bu sınırlamalara uyulacak. Yasa, geçmişe yönelik olarak uygulanmayacak, yayımından sonra yapılan sözleşmeler için geçerli olacak.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...