YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


AB'den Ankara'ya iki uyarı

'Dünyada İnsan Hakları' konulu bir raporu ve karar tasarısını oybirliğiyle kabul eden Avrupa Parlamentosu Dışişleri ve İnsan Hakları Komisyonu, Türkiye'yi idam cezaları ve Kürt sorunu konusunda uyardı.

BRÜKSEL- Avrupa Parlamentosu Dışişleri ve İnsan Hakları Komisyonu, "Dünyada İnsan Hakları" konulu bir raporu ve karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. İsveçli liberal parlamenter Cecilia Malmström tarafından hazırlanan raporda, dünyanın çeşitli ülkelerinde insan hakları ihlalleriyle ilgili görüş ve iddialar yansıtılırken, "İdam cezası uygulayan hiçbir adayın, AB'ye tam üye olamayacağı" ifadesine yer verildi. Raporun idam cezasıyla ilgili bölümünde, bu cezanın "Ortaçağ'dan kalma, insanlık dışı, çağdaş toplumlara yakışmayan bir uygulama" olduğu üzerinde duruldu ve 1998 yılında, 37 ülkede 1625 mahkumun infaz edildiği bildirildi. Sadece ABD'de halen 3 bin 500 mahkumun infaz koridorlarında bekletildiği kaydedilen raporda, "AB'ye aday ülkelerde idam cezasının kaldırılmasını sağlamanın büyük bir başarı olduğu, Türkiye'nin da artık bu uygulamaya son vermesi gerektiği" ifade edildi.

Azınlık hakları

Raporda kadınların, mültecilerin ve azınlıkların haklarını ele alan görüşlere de yer verildi. Rapora ilişkin olarak kabul edilen ve Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun onayına gönderilen karar tasarısının, "AB'nin genişlemesi" ile ilgili bölümünde, AB'ye aday ülkelere, Kopenhag kıstaslarına uyabilmeleri için daha fazla destek sağlanması gereği üzerinde duruldu. Bu bölümde Türkiye dışında hiçbir aday ülkeye ismen atıfta bulunulmazken, "Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin tam üyelik müzakereleri sırasında, Kürt halkının ve diğer etnik grupların hakları meselesinin görmezden gelinmemesini istiyor" cümlesine yer verildi. Karar tasarısında, idam cezasına karşı tavır konusunda irade vurgulanırken, Çin, ABD ve İran'ın isimleri özellikle belirtildi. Bu bölümde, "İdam cezası uygulayan hiçbir aday, AB'ye tam üye olamaz" ifadelerine yer verildi. Kadın haklarına da geniş yer ayrılan tasarıda, Afganistan, İran ve Suudi Arabistan, bu alandaki ihlalleri nedeniyle açık ifadelerle hedef gösterildi. Parlamento, kadınlara yönelik tüm ayrımcı tavırlara son verilmesi amacıyla girişimler önerdi. Tasarıda basın ve gazetecilerin özgürlükleri ile işkenceye karşı mücadelenin önemi de vurgulandı. Tasarı, Genel Kurul'da onaylandıktan sonra tavsiye nitelikli bir karar olarak kabul edilecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...