YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Putin hesap soruyor

ECEVİT tarafından Moskova'da imzalanan "Terörle Ortak Mücadele Anlaşması" ile Çeçenler'e karşı Türkiye'nin elini kolunu bağlayan Rusya, Çeçenistan konusundaki insanî duyarlılıkların bile hesabını sormaya başladı.

ANKARA- 57. hükümet döneminde Rusya'ya endekslenen Çeçen politikası, Türkiye'nin bölge ile olan tarihi ve kültürel bağlarına onarılması güç zararlar vermeye devam ediyor. Kasım ayında Ecevit'e Moskova'da imzalatılan "Terörle Ortak Mücadale Anlaşması" ile Çeçenler'e karşı Türkiye'nin elini kolunu bağlayan Rusya, Türk halkının Çeçenistan konusundaki 'kişisel' duyarılılıklarının bile hesabını sormaya başladı. Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay'ın Kafkas-Çeçen Dayanışma Komitesi'nin yeni binasını açarken yaptığı konuşma üzerine Dışişleri Bakanlığı'na nota veren Rusya, şimdi de Putin'in özel temsilcisi için Ecevit'ten randevu aldı. Özel temsilci, Pazartesi günü Ankara'ya gelerek, Rus hükümetinin Çeçenistan konusunda yapılan açıklamalar ile Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ortaya attığı Kafkas Paktı projesinden duyduğu rahatsızlığı iletecek.

Nota yetmedi temsilci geliyor

Türkiye'nin Çeçenistan'da yaşanan drama karşı sergilediği sessizlik, Rusya'yı tatmin etmeye yetmiyor. Ankara'nın Rus katliamından kaçarak sığınma amacıyla Türközü sınır kapısına gelen çoğunluğu kadın ve çocuk 104 Çeçen'i geri çevirmesini yeterli bulmayan Rusya hükümeti, Abdülhaluk Çay'ın sözleri üzerine Dışişleri Bakanlığı'na bir nota ile Türkiye'nin Çeçen politikasının değişip değişmediğini sordu. Bakan Çay, geçtiğimiz hafta sonunda yaptığı konuşmada, "Çeçenistan'daki olayan savaş olmaktan çıkıp katliama dönüştüğüne" dikkat çekmişti.

Ankara: Politikamız değişmedi

Rusya Federasyonu Büyükelçiliği'nin Türkiye'den istediği "yazılı cevap" Dışişleri Bakanlığı tarafından, "Hayır, değişmemiştir" şeklinde verildi. Bu gelişmeden sonra özel temsilcisini Ankara'ya göndermek için randevu isteyen Putin, "Rusya'nın bazı konulardaki endişelerini daha net bir biçimde iletmek istediğini" bildirdi. İlya Klebanov adlı özel temsilci, Pazartesi günü Ankara'ya gelerek Putin'in mesajlarını Başbakan Bülent Ecevit'e iletecek. Çeçen sivillere karşı dünyanın gözü önünde akıl almaz işkenceler sergileyen Rusya, Türk yetkililerin Çeçenistan dramına dikkat çeken konuşmalar yapmamasını istiyor. Putin'in özel temsilcisi, Başbakan Ecevit'e imzalanan "Terörle Mücadele Anlaşmasını" hatırlatarak Rusya'nın "Çeçenler'e destek veren açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı bildirecek. Özel temsilcinin, bir süre önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Gürcistan'da açıklanan "Kafkas Paktı Projesi" hakkında bilgi isteyeceği de öğrenildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

AB'den Ankara'ya iki uyarı
'Dünyada İnsan Hakları' konulu bir raporu ve karar tasarısını oybirliğiyle kabul eden Avrupa Parlamentosu Dışişleri ve İnsan Hakları Komisyonu, Türkiye'yi idam cezaları ve Kürt sorunu konusunda uyardı.
Tahran: Ecevit İran'a hakaret etti

İsrail çocukları bile öldürmeye and içti
TEL AVİV- İsrail Dışişleri Bakanı David Levi, önceki akşam İsrail parlamentosunda yaptığı konuşmayla tepki çekti. Levi, Hizbullah'ın kuzey sınırı üzerindeki Kiryat Sumone şehrine roket saldırısında bulunması halinde Lübnan topraklarının yanacağı tehdidini tekrarladı. Levi, Hizbullah'ın saldırılarına karşılık İsrail'in misillemelerinin Lübnanlı çocuklara zarar vermek dahil çok sert olacağı uyarısında bulundu. İsrail Dışişleri Bakanı'nın "Kana kan, cana can, çocuğa çocukla karşılık verilecektir" ifadesi başta Arap milletvekilleri olmak üzere birçok politikacı tarafından kınandı. Filistin Devlet Başkanı Arafat'ın eski danışmanı ve Balas Partisi milletvekili Ahmet Tıbbi, İsrail televizyonuna "İsrail devleti tarihinde ilk defa hükümet belli koşullar altında Lübnanlı çocukları öldüreceğini resmen açıkladı" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...