YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


HADEP'e ceza yağdı

Ankara 2 Nolu DGM, parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 18 kişiyi, 'PKK'ya yardım ve yataklık yaptıkları' gerekçesiyle 3 yıl 9'ar ay hapis cezasına mahkum etti.

ANKARA- Hükümetin, Avrupa Birliği'ne girme ve Kopenhag kriterlerine uyma konusunda verdiği siyasi kararın ardından, HADEP'le ilgili yaşanan son gelişmeler, ülkeyi yeniden gergin ve endişeli bir ortama sürükledi. HADEP'li üç belediye başkanının geçen hafta içinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanmalarının ardından dün de eski ve yeni genel başkanın da aralarında bulunduğu 18 HADEP yöneticisi 3 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Ankara 2 No'lu DGM, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmek istenmesini protesto amacıyla basın açıklaması yaptıkları ve açlık grevi başlatarak, "PKK terör örgütüne yardım ettikleri" gerekçesiyle, HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ile eski Genel Başkan Murat Bozlak'ın da aralarında bulunduğu 18 HADEP'liyi 3 yıl 9'ar ay ağır hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme, 29 sanık hakkında da "delil yetersizliğinden" beraat kararı verdi. Kararın, HADEP'li 3 belediye başkanının tutuklandığı günün ertesinde verilmesi dikkat çekti. Davanın dün görülen karar duruşmasına, sanıklardan Dursun Turan ile sanık avukatları Yusuf Alataş, Levent Kanat, Öztürk Türkdoğan ve Akay Sayılır katıldı. Turan, açlık grevleriyle HADEP'in ilgisinin bulunmadığını, insanların kendi inisiyatifleriyle, cezaevlerindeki çocuklarının durumlarının düzeltilmesi ve demokrasi için bu eylemleri gerçekleştirdiklerini savunarak, beraatine karar verilmesini talep etti. Verilen yaklaşık yarım saatlik aradan sonra kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Mehmet Turgut Okyay, sanıklar HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, eski Genel Başkan Murat Bozlak, Ağrı Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz, eski Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Günel, eski Ankara İl Başkanı Kemal Bülbül, eski Keçiören İlçe Başkanı Ali Akgül, o dönemde PM üyesi olan Emine Mısır, o dönemdeki Ankara İl Yönetim Kurulu üyeleri Rezzan Sümbül, Mehmet Emin Aras, Sevgi Önal, Sultan İzra, Dursun Turan, Cevdet Malgaz, Safiye Akalın, Ahmet Aydın, İlhan Aydın, Hüsamettin Avşar ve Şaziye Zoroğlu'nun, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" fiilini düzenleyen 169. maddesi uyarınca 3 yıl 9 ay ağr hapis cezasına çarptırıldıklarını açıkladı. Mahkeme, sanıkların, 3'er yıl kamu hizmetlerinden yasaklanmalarını da kararlaştırdı. İddianamede, Murat Bozlak'ın, silahlı çete PKK'nın başının İtalya'da tutuklanmasından sonra, bölücü örgütün Türkiye'de gerçekleştirdiği yüzlerce kanlı terör eyleminin asıl faili olarak Türkiye'de yargılanmasının temini için iade girişimlerine başlanılması üzerine 11 Kasım 1998 günü basın açıklaması yaptığı belirtiliyordu. HADEP Ankara İl Örgütü'nün de aynı konuyla ilgili olarak 13 Kasım 1998 günü başka bir basın açıklaması yaptığı ifade edilen iddianamede, her iki açıklamadan sonra, başta Ankara olmak üzere Türkiye genelinde bölücü başının İtalya'da tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade girişimlerini protesto amacıyla, bütün HADEP il ve ilçe binalarında açlık grevi başlatıldığı kaydediliyordu.

İddianamenin sonunda ise 47 sanığın, TCK'nın 169. maddesi ile 3713 sayılı Yasa'nın 5. maddesi uyarınca 4 yıl 6'şar aydan 7 yıl 6'şar aya kadar ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyordu.

AB sürecinde dönüm noktası

Ankara 2 No'lu DGM'nin dün verdiği mahkumiyet cezası, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu sorunu ile bu çerçevede yürümekte olan AB sürecinde yeni bir dönüm noktası oldu. Yaşanan bu son gelişmeler, Türkiye'nin hem içte, hem de dışta yeniden sorgulanmasına yol açarken, AB'ye üye ülkeler de HADEP'li başkanların serbest bırakılması için hükümete baskı yapmaya başladı. Diplomatik çevrelerde, "Türkiye'nin Kürt meselesine bakış açısını değiştirmemekte direndiği, AB ülkelerine verdiği sözlerle çelişen bir tutum sürdürdüğü" düşüncesi oluştu.

HADEP'in avukatı Yusuf Alataş, HADEP'li belediye aşkanları ile ilgili gelişmeleri değerlendirirken, "Tabii ki, Türkiye'de cumhurbaşkanları, başbakanlar ve belediye başkanları hakkında dava açılabilir. Ama normal prosedür dışına çıkılmamak koşuluyla. Belediye başkanları böyle olağanüstü yöntemlerle gözaltına alınıp tutuklanmaz ki. Peki şimdi Türkiye ne kazandı? Yeniden gergin bir ortama girilerek, geriye dönüş başladı" dedi. Türkiye'de bazı çevrelerin içinde bulunulan barış havasını baltalamaya çalıştığını ileri süren Alataş, "Madem ki bu başkanların PKK ile ilişkileri vardı, neden başkan seçildikleri sırada haklarında herhangi bir işlem yapılmadı? Demek ki, bu ülkede birileri insanların barış ve kardeşlik içinde yaşamasını istemiyor" diye konuştu. Duraşma sonrası sanık avukatlarından Alataş, hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek," Kararı temyiz edeceğiz. Ancak bu kararla birlikte, Türkiye demokrasisinin yara aldığını söylemek mümkündür" dedi.

Kapatma davası start aldı

DGM'deki karar üzerine, Anayasa Mahkemesi'nde bulunan kapatma davası da start aldı. Kapatma davasına konu edilen bu davanın ardından, "Bayrak davası" ve "Takvim davası" olarak da bilinen diğer davaların da önümüzdeki ay içinde sonuçlanacağı öğrenildi. 14 Mart günü Bayrak, 20 Mart günü de takvim davası ile ilgili kararların açıklanmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Heyeti'nin, önümüzdeki ay içinde HADEP'le ilgili kapatma davasını gündeme alacağı, bu nedenle 2 No'lu DGM Başkanlığı'ndan her üç davayla ilgili kararları isteyeceği öğrenildi. Her üç davadan da çıkacak kararların niteliği, kapatma davasının sonucu hakkında ipucu vermiş olacak.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

Başkanlar'ın 4.5 yıl hapsi isteniyor
Yaklaşık 11 saatlik sorgulama sonucu PKK'ya yardım ve yataklıktan tutuklanan belediye başkanları, 4.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Başkanların avukatlarının tutuklama kararına itiraz edecekleri belirtildi.
İrtica'ya 10'luk takip
'İrticacı' kamu çalışanları için aylık temizlik yapılacak. BTK, önceki gece kamu kuruluşlarına bir genelge göndererek 'irticacıların' her ayın 10'una kadar kendilerine bildirilmesini istedi.
12 Eylül'e yargı yolu
Partilerarası Uzlaşma Komisyonu, Anayasa değişikliğinde uzlaştı. 12 Eylül yöneticileri hakkında yargıya başvuruyu engelleyen geçici 15. madde de, anlaşılan maddeler arasında.
'Suçlu çocuklara' özel savcı AB uyum sürecinde suçlu çocukların yargılanması için ilk olarak Ankara'da 'Çocuk Suçları Bürosu" kuruldu.
'O Konuştu, Türkiye Tartıştı' Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un ilk baskısı tükenen "Adli Yıl" konuşması ve konuyla ilgili yazılı basında yer alan tepkilerin derlendiği kitap, yabancı dillerde de basılacak.
Erkaya: Minare var kule de olur
İSTANBUL- Başbakanlık Başdanışmanı ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Güven Erkaya, İstanbul Boğazı'na yapılacak radar kulelerinin, Boğaz'ın tarihi dokusunu bozmayacağını belirterek, "Doğal yapı bozuluyor diye, bu projenin durdurulması kadar kötü bir şey olmaz" dedi. Erkaya, Boğaz'a kule yapılmasıyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nun daha önce Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'i hakem tayin ettiğini, Yücelen'in de Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararına gerek olmadan kulelerin yapılmasına karar verdiğini söyledi. Erkaya, başta Mimarlar Odası olmak üzere bazı sivil kuruluşların iddia ettiği gibi kulelerde illegal bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, yapılacak her işlemin yasal bir temele dayandırıldığını söyledi. Kulelerle ilgili yapılan çalışmanın şahısları değil, kamuyu ilgilendirdiğini belirten Erkaya, "Boğaz'a bakıldığı zaman 2 tane köprü var. Bu köprüler de yapıldığı zaman aynı gerekçelerle karşı çıkılmış. Şimdi ise bu köprülerin Boğaz'a ayrı bir güzellik getirdiği görülüyor. Boğaz'da yapılmış olan yüzlerce cami minaresi de var. Bu kulelerin Boğaz'a bir güzellik getireceğini kabul etmek lazım" diye konuştu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...